4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
Vezeték nélküli hálózatok
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Hálózati alapismeretek
A NEtTelefon – üzleti Előfizetőknek
Készítette: Nagy Márton
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
A fizikai réteg Kajdocsi László A602 rs1.sze.hu/~kajdla.
A TCP/IP hivatkozási modell
Dr. Bartolits István NHIT IT3 projekt Az IP alapú televíziózás részletes elemzés NHIT IPTV részletes elemzés.
© 2006 Avaya Inc. All rights reserved. Kommunikáció bárhol, bármikor! Rohály Gábor ügyvezető igazgató.
Hálózati architektúrák
Számítógép hálózatok.
Digitális Átállás.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Wireless Home Gateway Handover és roaming kérdések Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Az Internet elemei és hozzáférési technológiái Az Internet architektúrája.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
1 IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II. 15/6.
A tárgyak internetén használatos kommunikációs technológiák Előadó: Balla Tamás I. éves PhD hallgató Témavezető: Dr. Terdik György április
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
A VoIP és a Microsoft Dynamics CRM Kondás János MCSA, MCSE, MCT System Builders Kft.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Bevezetés a VoIP technológiába
Időszerű informatikai kérdések
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Távközlő Hálózatok 16. előadás 6. IP szélessávú hozzáférési technikák
Távközlő Hálózatok 12. előadás IP szélessávú hozzáférési technikák
PC Hálózatok.
Dr. Bartolits István NHIT IT3 projekt „Újgenerációs hálózatok (NGN)” 1 Újgenerációs hálózatok (NGN) 2. részletes elemzés NHIT IT3 projekt.
Hozzáférési hálózatok
Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC.
A hálózatok működésének alapelvei
Vodafone Iroda Majoros Ádám Telekommunikációs Partner.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
17. Tétel x DSL Készítette: Herczeg Attila. Feladat: Internetet akarnak kiépíteni a faluban, és nem tudják eldönteni, milyen technológiát válasszanak.Ismertesse.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Az NFC technológia most és a közeljövőben.  Könnyen használható vezeték nélküli kommunikáció néhány centiméteres távolságban  A kis távolság miatt könnyen.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Koncz Gábor Veibl Tamás Veisinger Ferenc
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
ETTH, mint a triple play egyik platformja Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás ON DEMAND BUSINESS Körmöczi Béla Opticon.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens. IKT trendek.
Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc.
Turócziné Kiscsatári Nóra
"Free phone" Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Számítógépes hálózatok
XDSL hálózatok tervezése 9. Előadás
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN

ADSL tulajdonságai -2Mbit/s => 4800m Aszimmetrikus adatátviteli sebesség Az érpáron egyidejűleg telefon és adatátviteli szolgáltatás nyújtása Hagyományos szimmetrikus hálózaton való megvalósítás Maximális sebesség: 8Mbit/s, de több érpár összefogásával ez többszörözhető Autentikáció szükséges Egy vagy többfelhasználós végpontok A sebesség függ a központtól való távolságtól -2Mbit/s => 4800m -4Mbit/s => 3600m -8Mbit/s => 2700m

ADSL összeköttetés felépítése

ADSL spektuma

DMT moduláció befolyásoló tényezői:

A VDSL technológia Nagyobb a rendelkezésre álló frekvenciasáv szélessége [ADSL: 1MHz-ig terjed, VDSL: 10MHz-ig] Ebből következően: nagyobb adatátviteli sebesség

A VDSL technológia Távolságok a központtól: A VDSL-t az optikai hálózathoz illeszkedőnek tervezték, a VDSL-vonalak egy optikai hálózati interfészhez (ONU) csatlakoznak, ez 1-1,5 kilométer sugarú körben biztosítja a nagy sávszélességű szolgáltatásokhoz való csatlakozást. Távolságok a központtól: 13 Mbit/s => 1350m 26 Mbit/s => 900m 52 Mbit/s => 300m

FTTx FTTN: Fiber to the node.(üvegszál a csomópontig) FTTC: Fiber to the curb.(üvegszál az elosztódobozig) FTTB: Fiber to the building.(üvegszál az épületbe) FTTH: Fiber to the home.(üvegszál az otthonba)

FTTx Nagy adatátvitel akár nagy távolságra is Könnyen feljavítható / bővíthető Alacsony üzemeltetési költség Nem zavarja az elektromos interferencia

NGN NGN - Next Generation Network, azaz újgenerációs hálózatok Egységes protokollt használó, intelligens, a szolgáltatások kialakítása szempontjából rugalmas, mindenfajta tartalmat továbbítani tudó, univerzális hozzáféréssel rendelkező hálózat Egy csomagkapcsolt, IP-n alapú hálózat, amely egyetlen integrált hálózatban sokkféle szélessávú multimédia-szolgáltatás nyújtására alkalmas Nem hagyományos kapcsolóközpont, hanem softswitch, amely csomag és vonalkapcsolásra egyaránt alkalmas eszköz Többszolgálatú, szélessávú, garantált szolgáltatásminőséget(QoS) nyújtani képes átviteli hálózat Támogatja a vezetékes és vezeték nélküli és mobil szélessávú alkalmazásokat

NGN A lefedési területen belül személyre szabott szolgáltatás: Telefonos szolgáltatások Multimédiás szolgáltatások Virtuális magánhálózat (VPN) Egységes üzenetközvetítés Elektronikus kereskedelem Hálózat szintű, interaktív játékok

VoIP VoIP=Voice over Internet Protokoll A beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az interneten vagy más, szintén IP-alapú adathálózaton folyik A felhasználók, ha rendelkeznek szélessávú interneteléréssel, az általuk ki nem használt sávszélességet fektetik be a telefonálásba Nincs szükség egy különálló hálózat kiépítésére és karbantartására, ami a szolgáltatónak és a felhasználónak is jelentős költségmegtakarítással jár A végberendezéssel a világon akárhol bejelentkezhetünk a szolgáltatóhoz megfelelő szoftver-el vagy IP telefonnal, hálózaton belül ingyenes beszélgetés Használatához szükséges: VOIP telefon vagy hagyományos telefon készülék(megfelelő modemmel) vagy számítógép megfelelő szoftverrel (pl.: Skype)

VoIP összeköttetés elemei

Köszönöm a figyelmet!