A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
Advertisements

Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
A BENELUX államok.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A MAGYAR AGRÁRSZERKEZETRE.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Dél Ausztrália.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
1 Dr. Nagy Frigyes ny. miniszter, c. egyetemi tanár Nyugat- Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár Az EU délkeleti.
Az növénytermesztési ágazat kutatási és innovációs kilátásai között Research and innovation prospects of the crop production sector between
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A magyar tőkeexport bemutatása
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Az Európai Unió mezőgazdasága
KOMPLEX FOGLALKOZTATÁS Elv Munka nélkül nincs jövedelem Cél Mindenki dolgozzon Eredmény 200 ember dolgozik, nincs munkanélküli Tudjuk, mit.
Regionális gazdaságtan
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az agrárágazat aktualitásai
Napraforgó Napraforgó.
Cukor, napraforgó és burgonya
A magyar szőlő- és borágazat helyzete
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Előrejelzések a magyarországi munkahelyi balesetek számának alakulására vonatkozóan, az OMMF által begyűjtött adatok felhasználásával Felhasznált irodalom:
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
A magyar mezőgazdaság szerkezete
I. Baromfitenyésztés előadás
VADÁSZTERÜLETEK állathigiéniája. Bevezetés A vadtenyésztés higiéniája olyan technológiai eljárás, amelynek során biológiai és technológiai módszereket.
MNU konferencia, Földművelésügyi Minisztérium, május 14.
T. 1 KGFB kampány 2011 Nyerges Péter Területvezető Paragon szakmai nap november 10.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
K ÜLGAZDASÁGI ÉS K ÜLÜGYMINISZTÉRIUM Magyar-dél-afrikai gazdasági kapcsolatok szeptember 25., Budapest Afrikai Főosztály.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Mit mondanak a számok? Boros Attila erdészeti igazgató Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészet.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
2016. június 02. Könnyűipari Szakmai Nap. Könnyűipari termelés Textília gyártása Ruházati termék gyártása Bőr, bőrtermék, lábbeli gyártása Forrás: KSH.
KGSZ Roadshow 2009 SVÉDORSZÁG. Svédországról dióhéjban Hivatalos elnevezés: Svéd Királyság Á llamforma:Alkotmányos monarchia Államfő:XVI Károly Gusztáv.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
TOP vas megyei aktualitásai
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 5.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 3.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 3.
Heves megye gazdasági helyzetképe, I. negyedév
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Előadás másolata:

A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése

Az ágazat helye a mezőgazdasági termelésben BTÉ kb.200mrd Ft BTÉ aránya: az összes mg.-i termelésen belül: 12-16% a növénytermesztésen belül: 23-28% részesedése a mg. művelt területből: 3,2%

A termelés alakulása a rendszerváltás után 1995-ig drasztikus csökkenés, majd szolid emelkedés

A termelés alakulása A drasztikus visszaesés okai: jövedelempozíció romlása (ráfordítások erősebben nőttek a felvásárlási áraknál) piaci helyzet megváltozása, keleti piacok elvesztése birtokszerkezet elaprózódása – alacsony színvonalú termesztéstechnológia

Az ágazati export kb. 30%-a exportra megy Értéke: mintegy 500 millió USD

A gyümölcs-ágazat helyzete Terület: 97,5 ezer ha Ebből termő: 70 ezer ha Öntözött terület: <15% Kedvezőtlen kor- és fajtaösszetétel! Termésmennyiség: mintegy 900 ezer t Termésátlagok: - korábbi évekhez képest - nemzetközi viszonylatban Alacsonyak!

„Alapgyümölcsök” Alma Szilva Őszibarack

Jó piaci lehetőségű gyümölcsök Meggy Cseresznye Körte Kajszi Málna Eper Görögdinnye

A zöldség ágazat helyzete Terület: 100 ezer ha Ebből fedett: 5 ezer ha Termésmennyiség: 1,5-1,9 millió t 72% kisgazdaságokból Termésátlagok: erősen ingadozóak, alacsonyak Termesztett fajok: több, mint 40

Főbb zöldségek Paradicsom Uborka Vöröshagyma Zöldborsó Csemegekukorica Fűszerpaprika

Gombatermesztés

A gombaexport területi megoszlása

A gombaágazat fejlődésének feltételei Hazai fogyasztás növekedése jelenleg kb. 1,5 kg/év/fő Technológiaváltás Megfelelő alapanyag

A zöldség-gyümölcs ágazat SWOT-elemzése: Erősségek: jó természeti adottságok, fokozott állami támogatás, keresett termék a külpiacon Gyengeségek: elöregedett ültetvények nagy aránya, korszerűtlen fajták, integráció hiánya Lehetőségek: márkatermékek, minőség-biztosítási rendszerek (ISO, HACCP) bevezetése Veszélyek: piaci működés zavarai, növekvő import,

Export- és importszabályozás fokozatosan megszűnt a közvetlen exporttámogatás jellemzőek a piaci zavarok, évente intervenciós beavatkozások az ipari vagy az étkezési alma piacán a kertészeti termék-import vámtarifái magasak (40-50% körül), de ez sem nyújtott elég védelmet a hazai termelőknek az importtal szemben.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatási arányai Mintegy 20% a mezőgazdaságnak nyújtott összes támogatáson belül A termelési érték 15%-a Nőtt a piacra jutást segítő, az ültetvénytelepítési és a termelési támogatás. Kisebb mértékű a gépvásárlási, beruházási és az öntözési támogatás növekedése.

A fejlesztés irányai, hatékonyság növelésének lehetőségei biológiai alapok fejlesztése, fajtahasználat és fenntartás szervezeti kérdéseiben EU-szabályozás átvétele műszaki fejlesztés, gépállomány korszerűsítése, fedett felületek alatti termesztés növelése, tároló kapacitás korszerűsítése és növelése, áruvá készítés rendszerének fejlesztése ültetvénytelepítés (de: alma, körte, őszibarack új ültetvények telepítése az EU-ban nem támogatható!) fajtaváltás, korszerűsítés igen öntözési beruházások, öntözött területek növelése a termelésbiztonság érdekében

A zöldség-gyümölcs piac szabályozása az EU-ban 1. A feldolgozott zöldség-gyümölcs piacszabályozására a 2201/1996/EK, a 2699/2000/EK és a 449/2001/EK rendelet vonatkozik A friss zöldség-gyümölcs piac szabályozására a 2200/96/EK rendelet vonatkozik

A zöldség-gyümölcs piac szabályozása az EU-ban 2. a Magyar Élelmiszerkönyv / 40/1995 (XI.16.)FVM rendelet átvette az EU előírásait 2001-től az EU elfogadja a magyar minőségi bizonyítványokat

Mi az a TÉSZ? A Termelői Értékesítő Szervezetek a termelők (természetes és jogi személyek) által termékeik - zöldség és gyümölcs - termelésének megszer-vezése, áruvá készítése, tárolása és értékesítése céljából létrehozott szer-vezetek.

A Termelői Értékesítő Szervezetek szerepe E szervezetekre épül az EU Z-GY piacszabályozási és támogatási rendszere TÉSZ-ek értékesítik a Z-GY termés közel felét

A TÉSZ-ek funkciói a termény előírások szerinti áruvá készítése, válogatása, osztályozása, tárolása, értékesítése piaci információszerzés költségtakarékos és környezetbarát termelési módszerek meghonosítása. foglalkozhat még: közös anyagbeszerzéssel (vetőmag, növényvédőszer, műtrágya, gépbeszerzéssel) szaktanácsadó alkalmazásával

A TÉSZ-ek kötelességei a termelésnek az igényekhez való illesztése (mennyiségileg, minőségileg) a tagok termékeinek forgalmazása, ezáltal a kínálat koncentrálása a termelési költségek csökkentése, a termelői árak stabilizálása a környezet minőségét védő termelési és hulladékkezelési eljárások elterjesztése

A tagok kötelezettségei a szervezet által hozott termelési, forgalmazási, környezetvédelmi szabályok betartása termékeinek a TÉSZ-en keresztüli forgalmazása (max.25%-ot közvetlenül a fogyasztónak eladhat) pénzügyi hozzájárulás fizetése, statisztikai adatok szolgáltatása tagság kizárólag egy TÉSZ-ben

A TÉSZ-ek csoportosítása Teljesen elismert Előzetesen elismert

Hazai TÉSZ-ek állami támogatása Előzetesen elismert TÉSZ: 20 %-a az árbevételének 150 mill Ft-ig, nagyobb árbevétel esetén +3-9%. ha már két évben kapott támogatást, akkor ennek csak 80%-a. Elismert TÉSZ: 8%-a az árbevételének, korlátozás nélkül