Sík- és dombvidéki vízrendezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
„Tapolca-patak revitalizációja”
Bérczi László tű. ezredes BM OKF tűzoltósági főfelügyelő
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Fejér Megyei Igazgatóság mezőgazdaságért felelős alelnök
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
I. Bemutatkozás Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Felszín alatti vizek védelme
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
VÍZVISSZATARTÁS Tározók a területi vízgazdálkodás szolgálatában Hadú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által szervezett szakmai továbbképzés Debrecen, 2014.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Kovács Ákos A megépült Ipoly-hidakhoz vezető utak felújítása,
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Túlzott esőzés/ gyors olvadás Talajvízszint emelkedése Felszíni elöntés BELVÍZ.
Bodnár Gáspár igazgató FETIKÖVÍZIG február 03.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
Víz és Társadalom a Kárpát-medencében – történeti vázlat
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
Dr. Ligetvári Ferenc egyetemi magántanár az MTA doktora a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke 2013 Magyar Hidrológiai Társaság.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
KOMPLEX VÍZ- ÉS TALAJERŐ GAZDÁLKODÁS A DALMAND ZRT. ÖNTÖZÉSES KULTÚRÁIBAN IV. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ április 9.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Az agrárágazat és az aszály
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Építés- szerelési biztosítások
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

Sík- és dombvidéki vízrendezés „A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás” nemzetközi tudományos-szakmai konferencia 2014. november 5-6. Sík- és dombvidéki vízrendezés Szilágyi Attila műszaki igazgató-helyettes, főmérnök mb. igazgató Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Magyarország vízforgalma Magyarország a Kárpát-medencében helyezkedik el, amely Európa legnagyobb hegységközi medence együttese. A Kárpát-medence jelentős területe az 1800-as években megkezdett árvízvédelmi rendszerek kiépítéséig vízjárta terület volt. Magyarországon a rendelkezésre álló vizek mindössze 5 %-a keletkezik, vagyis a vizek 95 %-a külföldről származik. A vizek jelentős része el is hagyja az országot, ebből adódóan is fontos, hogy a vizeket lehetőleg minél nagyobb mértékben tartsuk vissza.

Magyarországi vízfolyások Az állami tulajdonú, társulati kezelésű vízfolyások és csatornák átvétele folyamatban van.

Síkvidéki tározás Síkvidéken 236 tározó található, mintegy 272 millió m3 tározó kapacitással, melyek jelentős része halastóként üzemel.

Dombvidéki tározók

Síkvidéki vízrendezés Síkvidék jellemzése: a lefolyás lassú; belvízre érzékeny terület (hosszú ideig tartó elöntés, levezetési probléma); fokozottabb kapcsolat a talajvízzel. Síkvidéki problémák: a természeti adottságok mellett változtak a használati módok ill. a tulajdonosi szerkezet; a belvízvédelmi rendszerek hatékonysága nem nőtt annak ellenére, hogy a csatornák hossza és a szivattyúzási kapacitás nőtt; a belvíz tározási potenciálok jelentős része le van kötve más célra; morfológiai feltételek változása (feltöltődés); mértékadó belvíztömegek felülvizsgálata.

Dombvidéki vízrendezés Dombvidéki vízfolyások jellemzése: heves lefolyás; nagyvizek több nagyságrenddel haladhatják meg a kisvizeket; száraz időszakban kiszáradhatnak. Problémák: területek fedettségének változása; helytelen agrotechnikák alkalmazása; tározók nem megfelelő használata; vízelvezető árkok, csatornák, övárkok nem megfelelő kiépítése ill. karbantartása; természetvédelem megnövekedett igényeiből adódó fejlesztési, kezelési problémák.

Tározási lehetőségek A problémák megoldásának egyik eszköze a tározás, sík- és dombvidéken egyaránt. Az ágazat 2014. október 31-ig elvégezte a sík- és dombvidéki tározási lehetőségek felülvizsgálatát.

Tározók üzemeltetési problémái: feliszapolódás; megemelt üzemvízszint; nem megfelelő üzemeltetés; elhanyagolt művek; tározási potenciálok lekötése; elsődleges hasznosítás háttérbeszorulása.

Előttünk álló feladatok Rövidtávon: jogszabályok felülvizsgálata (természetvédelem); felülvizsgálati metodika megalkotása; vízmegtartási módszerek általános ismertetése, elfogadtatása az érintettekkel; tudatosítani kell, hogy dombvidéki területen a nagyvizek elleni védekezést elsősorban a megelőzés jelenti; a vízjárta területeken építési tilalom elrendelése; a meglévő tározókatasztereket aktualizálása; PR tevékenység. Középtávon (2020-ig) földtulajdonos és területhasználati viszonyok feltárása; megfelelő művelési módok alkalmazásának elősegítése; tározók üzemrendjének felülvizsgálata; a tározóépítések során prioritási sorrendet kell felállítani, elsőbbséget kell, hogy élvezzenek az élet- és vagyonbiztonságot megteremtő árvízi („zöld”) tározók; különösen dombvidéken az egyéb hasznosítás esetén oda kell építeni a tározót, ahol a visszatartott vízre szükség van. Mindehhez egyedi elbírálás szükséges; ökológiai vízigény továbbengedése.

Előttünk álló feladatok: Hosszútávon: tározós vízrendszerek kialakítása; mértékadó nagyvizek károkozás nélkül levezetésének biztosítása (komplex vízrendezés); területi vízigények maximális biztosítása (öntözés, haltenyésztés, jóléti stb.). A feladatok megfelelő előkészítéséhez, végrehajtásához elengedhetetlen a szükséges pénzügyi háttér biztosítása.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!