JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Munkakínálat Szabadidő vs Munka.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A vállalkozások környezete
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Ki is az elemző közgazdász?
Nemzetközi marketing A globalizáció és ami utána jön
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Transznacionális és multinacionális vállalatok
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Dolgozói mobilitás.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Dolgozói mobilitás.
Kereseti egyenlőtlenségek
Dolgozói mobilitás.
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK PROF. MAGAS ISTVÁN BCE, VILÁGGAZDASÁGI TANSZÉK 2015.03.31.

KÉRDÉSEK 1. Van e fejlettséghez vezető útnak megbízható, mindenkor érvényes leírása? Nincs. De kiforrott jó irányok vannak. 2. Mit tudnak szállítani, esetleg garantálni az ideológiák és az intézmények fejlettséghez vezető rögös és úton? A durva hibák elkerülését és sok hasznos szabályt.

Beugratós kérdés ! gazdagként egy szegény országban ? hol jobb az élet, azaz magasabb az életszínvonal egy gazdag országban szegényként, vagy gazdagként egy szegény országban ?

A Válasz A szegényeknek a gazdag országokban sokkal jobb dolguk van, mint a gazdagoknak a szegény országokban. Ez a fejlett kapitalizmus vívmánya.

Indoklás Ha a jövedelmek alsó illetve felső 10%-át tekintjük, 2011-ben egy átlagos szegény ember egy gazdag országban háromszor többet keresett, mint egy átlagos gazdag ember egy szegény országban ($ 9387 , és $3039 ), 1994-es PPP USD-ben. A medián szegény országban a per capita jövedelem $868 volt, a felső 10% részaránya az összjövedelemből 35%. Így „az átlagos gazdag ember” jövedelme ebben a tipikus szegény országban 10x0,35x868$=3039 dollár. A medián gazdag országban az egy főre jutó jövedelem 34764 dollár, az alsó 10% részaránya az összjövedelemből 2,7%. Így egy szegény ember átlagos jövedelme ebben a tipikus gazdag országban 10x0,0027x34767= 9387 dollár.

Van- e rövid definíciója a fejlettségnek? Rövid és mindig használható definíciója nincs. De ha az ember látja a környezetét, azonnal megmondja hol van, előbbre, vagy hátrébb a rangsorban. Igaz, megmagyarázni nem tudja! Ám azt beláthatjuk, hogy egy fejlettebb ország azonos népességnek, vagy egy főre jutóan jobb életszínvonalat képes kínálni. Ez utóbbi pedig kifejezhető az átlagjövedelemmel, pl. állandó U.S. dollárban.

A Feldolgozóipar elvándorlása Ny-ról

A fejlettség egy bevett mérőszáma

Átlagbér és fejlettség (GDP/fő); Társadalombiztosítás a népesség %-ában

A FEJLETTSÉG KULCSTÉNYEZŐI Fejlettség-jólét A gazdasági növekedés adekvát modellje Piaci struktúrák Állami, intézményi és jogi szabályozási környezet Kultúra, ideológiák, mentalitások, termelékenység

Van-e fejlettségnek algoritmusa Sajnos nincs. A bűvös kockának van. Egy fejlett gazdaság és társadalom kialakításában sokkal több a változó paraméter; Az elvárások, az igények és a domináns vélemények is változnak. Ám jó minták vannak . KELL SOK JÓ VÁLLALAT ÉS EGY „HASZNOS TERHET „ JELENTŐ HATÉKONY/TERMELÉKENY ÁLLAM!

Saját, jónak ítélt irányban, de egymást lendítve ÁLLAM Vállalat Egyén

A fejlesztő állam a sikeres vállalattól is tanulhat Realista jövőkép Az üzleti környezet jó megítélése Folyamatos fejlesztés A változó piac és a kuncsaft ismerete Változási és tanulási képességek ápolása A szervezet és vezetés alakítása, jól definiált célok érdekében A fogyasztó lelkének és pénztárcájának megnyerése Hiteles brand kínálata Méltányos ár/érték arányok Ki szolgál kit ? A közjó, nos, az is olyan jószág, amelynek a kínálata nagyon érzékeny.

KONKLÚZIÓK Magyarországon a növekedés és a nemzetközi szakosodás a humán tőkére és az innovációra építhet. Az üdvözítő III. utat ez idő szerint még nem látjuk. A fejlettség minden országra érvényes algoritmusa nem ismert. A munka termelékenysége semmivel nem kompenzálható. Az állam ott legyen aktív és erős, ahol nem helyettesíthető: társadalombiztosítás, piac-szabályozás, fogyasztóvédelem, távlatos K+F tevékenységek. Az értéktermelő képességet és az üzleti környezet biztonságát növelje. A növekedés serkentésben és a munkahely-teremtésben a vállalati gondolkodást is kell követni, az EU-ban és itthon is !