Grant agreement n. 632694 Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben Grant agreement: 632694 INFRASTRUCTURE-2013-2 Maczelka Árpád, Országos Széchényi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
ENUMERATE PROJEKT Tóth Máté Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
1 European Urban Knowledge Network EURÓPAI VÁROSI TUDÁSHÁLÓZAT Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlés Szeged, október Szokolay.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Baracsi Mária BORDWIIS+ projektmenedzser Négyoldalú európai együttműködési jó gyakorlatok áttekintése.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
EU II..
A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai.
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
EUREKA - eConTec EUREKA: EU piacorientált K+F együttműködés Versenyképesség növelése az ipari és a technológiai kutatások koordinálásával.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Újdonságok a nyílt hozzáférésről Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A Dublin-i Future Internet Assembly üzenetei Sallai Gyula, Vilmos András Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapest, június 4.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
CreArt – Network of Cities for Artistic Creation Kultúra 2007–2013 Program.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
EPISCON - program EPISCON - project Európai kulturális szakmérnöki PhD iskola European PhD in Science for Conservation ANNA RUGGERI Magyar Nemzeti Múzeum.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Innovatív fényforrások Közép-Európában – a CENILS projekt tapasztalatai Baracsi Mária Projektvezető Central European Network for knowledge based on Innovative.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Szeged, április 16. CACAO projekt katalógusok, digitális könyvtárak lekérdezése saját nyelven Moldován István Országos.
Grant agreement n Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben Grant agreement: INFRASTRUCTURE Maczelka Árpád, Országos Széchényi.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Összefoglalás M. Kozlovszky MTA SZTAKI
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Grant agreement n Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben Grant agreement: INFRASTRUCTURE Maczelka Árpád, Országos Széchényi.
Grant agreement n Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben Grant agreement: INFRASTRUCTURE „Minőségi szolgáltatások a digitális.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Grant agreement n Tömegek a közgyűjtemények szolgálatában A Civic Epistemologies projekt Grant agreement: INFRASTRUCTURE Moldován.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Tömegek a közgyűjtemények szolgálatában Jó példák és tanulságok.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE –
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Előadás másolata:

Grant agreement n Az OSZK szerepe a Civic Epistemologies projektben Grant agreement: INFRASTRUCTURE Maczelka Árpád, Országos Széchényi Könyvtár 1 Ez a projekt támogatásban részesült az Európai Unió 7. kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogram es számú támogatási megállapodása alapján. NETWORKSHOP 2015 –

Grant agreement n Tartalom: Mi is az a Civic Epistemologies? Célok Résztvevők Munkamenet Az Ütemtervről Esettanulmányok és mintaprojekt Az OSZK szerepe a projektben Eddig A jövőben 2

Grant agreement n Mi is az a Civic Epistemologies és mi a célja? Az elnevezés Sheila Jasanoff „Designs on Nature” című művéből ered, ahol így definiálja: „Olyan intézményesített gyakorlatok, amelyek során egy meghatározott társadalom tagjainak vizsgált ismerete a kollektív döntéshozás alapjának tekintendők” A projekt alcíme: Ütemterv kidolgozása a civil kutatóknak a digitális kultúra korában Citizen Science és crowdsourcing a kulturális örökség és a humán tudományok területein 3

Grant agreement n Mi is az a Civic Epistemologies és mi a célja? Céljaink A kutatók, állampolgárok (civilek), kulturális intézmények és kreatív vállalkozások szükségleteinek elemzése, azok közös munkájának elősegítéséhez A legfontosabb megállapítások alapján az ütemterv kidolgozása Az ütemterv kipróbálása és megállapításainak alátámasztása egy írországi mintaprojekten és két brit esettanulmányon keresztül A projektből származó eredmények széleskörű hatásgyakorlásának biztosítása egy erőteljes kommunikációs és terjesztési terv segítségével A közös érdeklődés tartós hálózatának létrehozása a kulturális intézmények, kutatóintézetek, az e-infrastruktúrák és a civil szervezetek összekapcsolásához 4

Grant agreement n Mi is az a Civic Epistemologies és mi a célja? Kiknek szól az ütemterv: Az e-infrastruktúráért felelős minisztériumok és állami szervek; E-infrastruktúra szolgáltatók, általában a nemzeti kutatási és oktatási hálózatok (NREN), a Grid és felhő szolgáltatók (pl EGI); Szakpolitikai szervek, amelyek kijelölik az e-infrastruktúrák jövőjét az Európai Bizottság, a nemzeti kormányok és mások számára. Például: e-IRG és ESFRI-t; 5

Grant agreement n Mi is az a Civic Epistemologies és mi a célja? Kiknek szól az ütemterv: A kulturális örökséggel foglalkozó szervezetek, beleértve a kulturális minisztériumokat és a memória intézményeket (múzeumok, könyvtárak, levéltárak, stb.); A memória intézményeket koordináló és képviselő szervezetek (például: NEMO, EMF, ICOM, EBLIDA, CENL); Szakpolitikai szervek, amelyek kijelölik az e-infrastruktúrák jövőjét az Európai Bizottság, a nemzeti kormányok és mások számára. Például: e-IRG és ESFRI-t; 6

Grant agreement n Mi is az a Civic Epistemologies és mi a célja? Kiknek szól az ütemterv: A kultúrában érdekeltek számára technikai és szakmai tanácsadást nyújtó kutatási szervezetek; Kulturális és kreatív vállalkozások; Más projektek a digitális kultúra, digitális bölcsészet, az e-infrastruktúrák és szakpolitikák terén. CIVILEK 7

Grant agreement n A projekt résztvevői: 8

Grant agreement n Partner 11 országból: Ministero dello Sviluppo Economico – Olaszország Promoter srl - Olaszország Riksarkivet - Svédország Stiftung PreussischerKulturbesitz - Németország Katholieke Universiteit Leuven – Belgium Coventry University - Egyesült Királyság University of Malta – Málta 9

Grant agreement n Partner 11 országból: Waterford Institute of Technology- Írország Poznan Supercomputing and Networking Center – Lengyelország Arcturd.o.o. - Szlovénia Stichting European Grid Initiative - Hollandia Országos Széchényi Könyvtár 10

Grant agreement n Partner 4 területről: Felsőoktatás, Kutatóintézetek Kulturális (Memória) intézmények E- Infrastruktúra szolgáltatók Szakpolitikai és technológiai koordinátorok 11

Grant agreement n A Munkamenet 5. Munkacsoport: WP1 – Projekt Menedzsment WP2 – Igények Azonosítása (Fokusz csoportok, kérdőív, workshop) WP3 – Az Ütemterv kidolgozás WP4 – Mintaprojekt és esettanulmányok WP5 – Terjesztés, kommunikáció és fenntarthatóság 12

Grant agreement n A Munkamenet WP2 – Igények felmérése: 13

Grant agreement n Az Ütemterv Miből áll majd: Helyzetkép, jelen állapot Víziók, célok, javaslatok, cselekvési terv (fókuszcsoportok, workshop-ok, esettanulmányok, mintaprojekt) Eszközök és szolgáltatások nyilvántartása Stratégiai kutatási menetrend 14

Grant agreement n Esettanulmányok és mintaprojekt Coventry: Két esettanulmány ami azt vizsgálja, hogy az állampolgárok közösségi csoportjai hogyan kerülnek kapcsolatba a kulturális örökséggel, és vesznek részt a kulturális örökség létrehozásában és újrafelhasználásában a digitális technológiák által. Az egyik esettanulmány az önkéntesek kulturális tevékenységekben való részvételére koncentrál, (Arts at the Old-Firestation - önkéntes művészek segítenek hajléktalan embereknek, miközben művészi alkotásokkal szórakoztatják a lakosságot, és saját szakmai fejlődésüket is segítik A másik célja, hogy rámutasson és példákat szolgáltasson annak igazolására, hogy a kulturális örökség ismerete elősegíti a helyi gazdaság megújulását és növekedését. 15

Grant agreement n Esettanulmányok és mintaprojekt Nyugat-Írország – generációk közötti digitális térkép eszköztár: Etnográfiai tanulmány segítése, adott helyek elnevezésének vizsgálata Transition Year, fiatal önkéntesek gyűjtik össze a különböző helységnevek korábbi változatait idős emberektől kérdezve Különböző alkalmazások és módszerek: az adatszolgáltatók megtalálása, az adatok gyűjtése, GPS-koordináták meghatározása, mindezek közös kezelése 16

Grant agreement n Az OSZK szerepe a projektben Amit eddig tettünk: Részvétel az eddigi 3 workshop-on: Róma, Málta, Leuven, ott a kulturális intézmények képviselete Munkacsoportok időközi jelentéseinek jóváhagyása Tájékoztatás a projektről: KATALIST, Networkshop, szórólap fordítás Weboldal: Hírek, irodalom, hazai és nemzetközi példák, projekt dokumentumokhttp:// Magyar példák keresése 17

Grant agreement n Az OSZK szerepe a projektben Ami még jön: JÚLIUS 10, BUDAPEST - WORKSHOP Téma: Innovációs politika a kulturális örökség területén – citizen science szemszögből Terjesztés, kommunikáció : a figyelem felkeltése az értéklánc minden csoportjánál November, Berlin, Záró konferencia – hogyan tovább 18

Grant agreement n Mindezt miért? 19

Grant agreement n