Készítette: Dóbiás Kinga

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
NYON 1.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Molnár András bemutatja. STORNO HÁZ A HÁZBAN HUNYADI MÁTYÁS, LISZT FERENC ÉS SZÉCHENYI ISTVÁN IS MEGSZÁLLT!
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
művelődéstörténeti szerepe
Szülővárosom bemutatása
A klasszicizmus építészete I. Egyházi épületek
5. NAP.
Káloz.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Bihartorda.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Tokaji múzeum.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Ungvár.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Kötcse.
Kultúra a török hódoltság korában
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Történelmi vonatkozások
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Cegléd Prezentáció.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Tóth Balázs I./3.cs.
Eger Télanyók csapata.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Susann Nordströms Orkester - True Love
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
KAMOND.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Veresegyház.
Budapest Programajánló
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Kolozsvár.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Készítette: Dóbiás Kinga PÉTERVÁSÁRA Készítette: Dóbiás Kinga

Megközelítése Budapest felől: Eger felől: M3 autópályán Miskolc irányába (~50 km), majd a 21-es főúton Salgótarján felé (~48 km). Kisterenyétől a 23-as főúton ~25 km. Eger felől: A 25-ös főúton Ózd irányába, majd a 23-as főúton.

Történelme I. Pátervásárát és környékét már az ókorban is lakták. Az első írásos adat 1272-ből származik, melyben mint Peturwasara szerepel. Keglevich II. Miklós 1620-as házassága révén kapta meg Pétervására fele részét. Fia III. Miklós 1677-ben kapott a pétervásárai jószágra jóváhagyást I. Lipóttól.

Történelme II. A Keglevich kastély 1762-ben készült el, melybe Keglevich Gábor építtetett kápolnát. A áros első pecsétje 1779-ben készült, melyen Szent Márton a szegények védőszentje szerepel. A szabadságharc idején a császáriak táboroznak a városban, a II. világháborúban hadszíntér, majd sokáig a mátrai járások központja 1989-ben kapott városi rangot.

Nevezetességek: Keglevich kastély Római katolikus templom Arany Kakas Fogadó

Keglevich kastély

A Keglevich család 1699 és 1945 között birtokosa a városnak, ők építették a barokk stílusú kastélyt. A kastély 1762-re készül el, mely Quadri Kristóf, gyöngyösi mester munkája. A díszteremben látható freskókat Baller Jakab készítette 1770-ben. A kovácsolt vaskapu Fazola Henrik híres egri mester munkáját dicséri. Ma a Mezőgazdasági Szakközépiskola és annak kollégiumának ad otthont.

Kéttornyú római katolikus templom

A templomot 1812 és 1817 között a Keglevich család építette elhunyt lányuk emlékére. A templom alatt helyezkedik el a család kriptája is. A terveket Pavolni Ferenc egri mester készítette. Az oltárkép Hesz János Mihály egri festő alkotása. Az úrmutató 1816-ban készült, a miseruhák és a kelyhek XVIII-XIX. századból maradtak ránk. A templom Pétervására központjában, a Szabadság téren található.

Pétervásárával, az ország legkisebb városával évtizedek óta összefonódott a ma már Arany Kakas Fogadó neve. A Fogadóhoz egy 120 fős klimatizált étterem tartozik, mely ízletes konyhájával és finom boraival várja az erre látogatókat.