Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata Prof. Romvári Róbert, az MTA doktora Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Hotel Wellamarin, Zamárdi 2012. május 24.
Bemutatkozás Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségének vizsgálatához kapcsolódó kutatások TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0006 Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem kialakítása Kaposváron Alpha MOS αFOX 4000 e-orr Alpha MOS αASTREE e-nyelv Érzékszervi és műszeres vizsgálati lehetőség Hallgatói vizsgálatok (PhD, MSc, BSc, TDK témák) TÁMOP-4.2.2.B-10/1 és egyéb kutatási pályázati témák Külső szolgáltatás
Működési elv
1. Mintavétel a gőztérből Elektronikus orr 1. Mintavétel a gőztérből 3. Adatfeldolgozás Mennyiségi 2. Adatrögzítés Szenzorsor jelei Minőségi
Elektronikus nyelv 3. Adatrögzítés 1. Kondicionálás és kalibrálás 2. Mintaelőkészítés (oldatkészítés) 4. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi
CÉL Célunk a klasszikus érzékszervi vizsgálatok műszeres modellezése: - csoportazonosságok keresése, egyes értékmérők becslése - gyártási folyamatba építhető objektív gyorsvizsgálati módszerek kialakítását lehetővé tevő technológiai fejlesztések Pl: on-line alkalmazások során nem lehet humán panelt beépíteni a folyamatos minőségvizsgálathoz – ehhez kínálunk megoldást Nem célunk a klasszikus módszerek kiváltása, hiszen ezekre építve tudunk konkrét megállapításokat tenni a preferencia és az egyes érzékszervi szervi tulajdonságok vonatkozásában. A kalibrálási folyamat, vagy bármilyen minőségi jegyre utaló döntés alapja mindig a klasszikus eljárás kell, hogy legyen.
Fogyasztói preferencia tesztek Kereskedelmi forgalomban kapható joghurtok Laikus humán panel
Fogyasztói preferencia tesztek
Fogyasztói preferencia tesztek
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása
Folyamatban levő vizsgálatok Ivari szag kimutatása sertéshúsban e-orr vizsgálattal összevetés humán panellel Lenolajjal kiegészített sertéspárizsik e-orr vizsgálata összevetés humán panellel Narancslevek e-orr és e-nyelv vizsgálata összevetés humán panellel Akácmézek e-orr vizsgálata, hamisítás kimutatása
Köszönöm a figyelmet! Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Elérhetőségeink: Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium 7400 Kaposvár Guba Sándor u. 40. www.ke.hu Prof. Romvári Róbert, az MTA doktora romvari.robert@ke.hu www.agrilab.hu