Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Advertisements

DPR adatok megjeleníthetősége és tartalmi implementációja az AVIR-ban Ahmed Vivien controller, MISKOLCI EGYETEM AVIR-DPR workshop, július 4.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
abas bevezetés az Ecorgan Kft-nél
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Beszéd és hallásdiagnosztika tantárgy bemutatása BMEVITMM2030
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
2009 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP /2/KMR Vezetői információs rendszer, Alumni, diplomás pályakövető rendszer és tehetséggondozás bevezetése a Budapesti Corvinus.
Biomérnök alapszak (BSc)
Verseny és Szabályozás konferencia
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ K ONCEPCIÓ A GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉNEK TERVEZÉSÉRE, SZERVEZÉSÉRE ÉS.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
Az Egyetem oktatási-kutatási szervezete
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
XXVI. Hegesztési konferencia
Új technológiák elterjedésének modellezése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
A tudomány tudománya Kampis György ELTE TTK Tudományfilozófia Tanszék 12/7/12"FuturICT" TÁMOP ick-off meeting, SZTE.
Dr. Tóth Anikó PhD Kőolaj és Földgáz Intézet Geotermikus mérnöktovábbképzés a Miskolci Egyetemen MMK Geotermikus Szakmai Szimpózium Miskolc, május.
Ellenálláshegesztés 2014 Ankét Miskolc, Miskolci Egyetem
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata és szubjektív (fogyasztói) megítélése Szigeti Orsolya1, Romvári Róbert2 1Kaposvári Egyetem.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Marketing információs
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Oktatás, tudomány Korreferátum
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
Elkészült szakdolgozat, diplomamunka, és TDK dolgozatok Tóth László PhD egy. adj. DE IK IRH Tanszék
Fejlesztés, hasznosítás, profit Megújuló energiához kapcsolódó kutatások a Pannon Egyetemen Dr. Domokos Endre Egyetemi adjunktus - kutatásvezető Pannon.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
Óbudai Egyetem FENNTARTÓ Rektor Kancellár Szenátus
Új rádiók, új lehetőségek Változások éve 2010
Projektnyitó rendezvény TEAM2
AP1 - SPORTTUDOMÁNYI KÉPZÉS ÉS TARTALOMFEJLESZTÉS
SPORT – INNOVÁCIÓ - Pályázat
KomHálók tehetségápolás tájékoztató
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Darabos Enikő tanársegéd MFK, KGI Név.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Előadás másolata:

Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata Prof. Romvári Róbert, az MTA doktora Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Hotel Wellamarin, Zamárdi 2012. május 24.

Bemutatkozás Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségének vizsgálatához kapcsolódó kutatások TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0006 Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem kialakítása Kaposváron Alpha MOS αFOX 4000 e-orr Alpha MOS αASTREE e-nyelv Érzékszervi és műszeres vizsgálati lehetőség Hallgatói vizsgálatok (PhD, MSc, BSc, TDK témák) TÁMOP-4.2.2.B-10/1 és egyéb kutatási pályázati témák Külső szolgáltatás

Működési elv

1. Mintavétel a gőztérből Elektronikus orr 1. Mintavétel a gőztérből 3. Adatfeldolgozás Mennyiségi 2. Adatrögzítés Szenzorsor jelei Minőségi

Elektronikus nyelv 3. Adatrögzítés 1. Kondicionálás és kalibrálás 2. Mintaelőkészítés (oldatkészítés) 4. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi

CÉL Célunk a klasszikus érzékszervi vizsgálatok műszeres modellezése: - csoportazonosságok keresése, egyes értékmérők becslése - gyártási folyamatba építhető objektív gyorsvizsgálati módszerek kialakítását lehetővé tevő technológiai fejlesztések Pl: on-line alkalmazások során nem lehet humán panelt beépíteni a folyamatos minőségvizsgálathoz – ehhez kínálunk megoldást Nem célunk a klasszikus módszerek kiváltása, hiszen ezekre építve tudunk konkrét megállapításokat tenni a preferencia és az egyes érzékszervi szervi tulajdonságok vonatkozásában. A kalibrálási folyamat, vagy bármilyen minőségi jegyre utaló döntés alapja mindig a klasszikus eljárás kell, hogy legyen.

Fogyasztói preferencia tesztek Kereskedelmi forgalomban kapható joghurtok Laikus humán panel

Fogyasztói preferencia tesztek

Fogyasztói preferencia tesztek

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

Folyamatban levő vizsgálatok Ivari szag kimutatása sertéshúsban e-orr vizsgálattal összevetés humán panellel Lenolajjal kiegészített sertéspárizsik e-orr vizsgálata összevetés humán panellel Narancslevek e-orr és e-nyelv vizsgálata összevetés humán panellel Akácmézek e-orr vizsgálata, hamisítás kimutatása

Köszönöm a figyelmet! Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Elérhetőségeink: Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium 7400 Kaposvár Guba Sándor u. 40. www.ke.hu Prof. Romvári Róbert, az MTA doktora romvari.robert@ke.hu www.agrilab.hu