Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása
Élelmiszeripari szennyvizek jellemzői
Egyes iparágak által kibocsátott szennyvíz mennyisége KISÜZEM (m3/d) NAGYÜZEM (m3/d) vágóhidak, húsüzemek 20-40 700-900 tejüzemek 60-90 1500-2000 200-400 5000-7000 söripar : 20-50 4000-5000
Alkalmazható tisztítási technológiák szennyezésfüggő 1. Mechanikai 2. Homokfogó 3. Puffer műtárgy Rácsszűrő
Alkalmazható tisztítási technológiák 4. Flotációs berendezés Flokkulálás Flotálás Biológiai tisztítási eljárások határérték feletti oldott szerves anyag eltávolítására Anaerob szv. tisztítás: magas beruházási, alacsony üzemeltetési költség (konzervipar) Aerob: mélylevegőztetés, eleveniszapos, csepegtetőtestes technológia
Szennyvíztisztító rendszerek: Kisberendezések csatornázatlan településeken Oldóakna
Oldómedence
Levegőztetővel ellátott kisberendezés (Egalair)
Csatornapótló közművek Ott, ahol nincs csatorna Természetes v. mesterséges Azonos komfort Előírásoknak megfelel Korszerű
Közcsatornával ellátott települések Alkalmazott technológia ’50: csepegtetőtestes rendszerek ’60, ’70 az eleveniszapos technológiák 80-as évek: nitrogén és foszforformák eltávolítása A ‘90: biológiai foszforeltávolítás és a denitrifikáció kétlépcsős rendszerek
Biológiai rendszerek technológiai paraméterei Iszapterhelés (F/M): tápanyagterhelés az iszapkor (SRT): tartózkodási idő Hidraulikai viszonyok hatása holt terek pH változás
Alkalmazott eljárások 1. Teljesoxidációs rendszer
2. Nagyterheléses rendszer: anaerob rothasztással
Kapacitások teljesoxidációs rendszer anaerob rothasztással Q < 8000 m3/d-ig alkalmazható, nagyterhelésű rendszer anaerob rothasztással Q > 18000 m3/d felett alkalmazható, az átmeneti tartományban a helyi szempontok és gazdasági mérlegelés