Az IPv4 alhálózati maszk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Hálózati architektúrák
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
IPv4 címzés.
A TCP/IP hivatkozási modell
INTERNET.
HÁLÓZATOK.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
IP-címek beszerzése.
Mekkora lehet egy hálózat?
Útválasztás. A statikus útválasztásos környezet A statikus útválasztásos IP környezet kis, egyetlen útvonallal rendelkező, statikus IP alapú összetett.
Hálózat összeállítási feladat 2
Rétegelt hálózati architektúra
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 7. Hálózati réteg Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék.
IP címzés Zelei Dániel.
Address Resolution Protocol (ARP)
Routing Information Protocol
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
A TCP/IP cím.
IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata
Számítógépes Hálózatok GY
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
Hálózati eszközök.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
IP számok Biró Piroska.
Routing Windows 2003 server alatt Földvári Eszter - Kovács András.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A TCP/IP protokoll és az Internet
Topológiák Hálózati eszközök
TCP/IP alapok.
3 4 5 Mailbox szerepkör Mailbox szerepkör Client Access szerepkör Client Access szerepkör Hub Transport szerepkör Hub Transport szerepkör Edge Transport.
Készítette: Pandur Dániel
Kapcsolatok ellenőrzése
IP alhálózatok kialakítása
Számítógép hálózatok.
Számítógép-hálózatok
Az alhálózatok számítása
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
IP alálózatok.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TCP/IP 2. Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék 2004.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Alhálózatok Schmidt Tibor.
Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Az IPv4 alhálózati maszk

Ismétlés Minden számítógép, amely az internethez kapcsolódik, rendelkezik egy IP-címmel, amely egyértelműen azonosítja az adott gépet A cím egy 32 bites bináris szám. Az IP-cím általános formája négy, egymástól ponttal elválasztott decimális egész szám, melyeket a 32 bites cím 8 bites csoportjaiból képzünk. Pl: 11000011 11000111 00001101 01110000 195. 199. 13. 112 Az IP-cím hierarchikus felépítésű, azaz virtuálisan két részből áll: a hálózatazonosítóból (netid) és a számítógépazonosítóból (hostid A hálózatazonosító egy hálózatot jelöl, melyen a hostid azonosítójú gép működik

Amikor egy eszköznek IP-címet adunk, az eszköz az alhálózati maszk segítségével állapítja meg, hogy melyik hálózat tagja. A hálózatcím az a cím, amely egy hálózat minden eszköze számára azonos. Amikor az eszköz adatot küld a hálózaton, ezt az információt használja annak a megállapítására, hogy a csomagot helyileg kell küldenie, vagy az alapértelmezett átjárónak, amely a távoli hálózatba továbbítást végzi Az IPv4 állomáscímet bitenként logikailag ÉS kapcsolatba hozva az alhálózati maszkkal megtudhatjuk az állomás alhálózatát, (a hálózatcimet)

Amikor az állomás elküldi a csomagot, összehasonlítja a saját IP-címének és a cél IP-címnek a hálózat részét az alhálózati maszk segítségével. Ha a hálózati bitek egyeznek, akkor mind a forrás, mind a cél azonos hálózaton van, a csomag helyileg kézbesíthető. Ha nem egyeznek, a küldő állomás a csomagot az alapértelmezett átjárónak küldi, hogy az egy távoli hálózat felé továbbítsa.

Adott IP-cím és maszkja esetén az ÉS művelettel meghatározhatjuk, hogy melyik alhálózathoz tartozik a cím Továbbá azt is, hogy mely egyéb címek tartoznak ebbe az alhálózatba. Ha két cím ugyanabba a hálózatba vagy alhálózatba tartozik, akkor ők helyi viszonyban vannak egymással, vagyis közvetlenül tudnak kommunikálni. Azokat a címeket, amelyek nem ugyanabba a hálózatba vagy alhálózatba tartoznak távolinak hívjuk, a köztük zajló kommunikációhoz 3. rétegbeli eszközre (forgalomirányító vagy 3. rétegbeli kapcsoló) van szükség

A hálózatok ellenőrzése vagy hibaelhárítása közben gyakran meg kell határoznunk hogy két állomás azonos hálózaton van-e. Helytelen konfiguráció miatt előfordulhat, hogy egy állomás másik hálózatra "gondolja" magát, mint ahova tervezték. Ez kiszámíthatatlan működéshez vezethet