Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete XXII. KÜLDÖTTGYŰLÉS 2009 JÚNIUS 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új felsőoktatási törvény koncepciója Mi várható a felsőoktatásban
Advertisements

Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Felsőoktatási jelentkezés 2007 A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: OFIK felvi.hu Július 31.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Ágazati szakképzés változásai
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Közoktatási megállapodások. Módosítás OM, Oktatási Hivatal ellenőrzések Szakmai ellenőrzés 2011-től?
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Beszámoló ELFT Békés Megyei Csoport 2007–2011. Beszámoló 2007–2011 Taglétszám Jelenleg 14 tag  Létszám lassan csökken  Nőni fog a nyugdíjasok száma.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Felvételi 2004 Felsőoktatási felvételi A felsőoktatásba jelentkezők számának alakulása
Előadás másolata:

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete XXII. KÜLDÖTTGYŰLÉS 2009 JÚNIUS 25

1.A gazdasági pénzügyi válság 2008.év végén begyűrüző gazdasági-pénz- ügyi válság > kiszámithatatlanná változtatta a gazdasági környezetet. Tovább folytatódott az ország eladósodása 2008:13,5ezer Md Ft állami költségvetési ki- adásból államadósság kamata:1111Md A legnagyobb vesztesek: a közszféra mun- kavállalaói és a nyugdijasok

2.A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma Év Jelentkező

3.Az engedélyezett hallgatói létszám Államilag finanszirozott hallgatói keret- szám: fő A keretszámból felsőfokú sz: fő Alapképzésre felvehető: fő Egységes, osztatlan képzésre: fő Mesterképzésre: fő Doktoranduszkép: fő Hitéleti képzésre: 800 fő

4.Az intézményrendszer jellemzői Intézm Oktató Hallg okt.jutó hallg. 14,3 17,6 17,7 18,3 19,1

5. A felsőoktatás fenntartói helyzete 2008/2009 nappali tagozat Int.sz. Hallgató Oktató Költségv.int Egyházi Magán Összesen:

6. A felsőoktatás jelenlegi helyzete A felsőoktatás szakmailag felkészült a többciklusú rendszerre való átállásra ben végzett az első BSc-évfolyam. 2007/2008-ben elindult a mesterképzés, a bekerülési feltételeket az intézmények állapitják meg. Jelen időben:marad a 480 pontos rend- szer,de a bekerülési ponthatár nő Vonalhúzás:2009 július 25-én

7. A felsőoktatási törvény módositási ja- vaslata /Felsőokt.kerekasztal: / A „Magyar Bálint” törvénymódositások lényege: -külföldi felsőoktatási intézmények Mo-ra te- lepitése, megmenteni a CEU-t és az Andrássy -korlátozni a hallgatói jogosultságokat -kutatás, fejlesztés területén vállalkozási lehe- tőségek /A privatizációt egyelőre sikerült ki- védeni/ -beleavatkozás az intézmények belügyeibe -előirható az emelt szintű érettségi /vita!!!/

1.Ágazati Kollektiv Szerződés kötése: A Közalkalmazottak jogállásáról szóló tör- vény módositása lehetőséget biztosit Ágaza- ti Kollektiv Szerződések megkötésére őszén: Munkabizottság /OKM, Rektori Konferencia, Szakszervezetek képviselői ter- vezet kidolgozása, megvitatása Országos Vá- lasztmányon, majd a Felsőoktatási Érdek- egyeztető Tanács elfogadja 8.Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács 1

8.Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács 2 2.Tiltakozás a további pénzkivonások ellen: Az eddigi pénzelvonások már a meglévő tartalékok teljes „felélését” jelentik. Amennyiben további pénzelvonásokra kerül sor a minőségi oktatás veszélybe kerül.

8.Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács 3 3.Az Országos Közszolgálati Érdek- egyeztető Tanács állásfoglalása: 2009.évben a közszférában nem kerülhet sor elbocsátásokra. A felsőoktatásban ez kiemelten indokolt: -egyrészt az egy oktatóra jutó hallgatói létszám, -másrészt a megnövekedett jelentkezési arányszám miatt is

9.Az FDSZ és az állami vezetés kapcsolata 8.1.Országos Közszolgálati É.T./OKÉT/ -Bérmegállapodások: a 2009-ra kötött Megállapodás módosulása a gazdasági válság miatt: kérdés meddig kompenzál- jon a júl.1-től életbe lépő új adótörvény -A Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módositása. Vita a bértábla be- sorolásokba beszámitható szolgálati idő miatt, valamint a tábla bővités miatt. A táb- labővitést a pénzhiány akadályozza.

9.Az FDSZ és az állami vezetés kapcsolata 8.2.Az intézményi vezetés és az intéz- ményi FDSZ alapszervezetek kapcsolata. -Az intézményi integrációk következtében több nagy intézményünkben több szak- szervezet /AOKDSZ, OSZSZ/ működik. Az együttműködés nem surlódásmentes. -A Felsőoktatási Törvény eredményekép- pen: a Szenátusban szavazati jogú tagság, és a Gazdasági Tanácsokban állandó meghivotti tagság.

10. A Tagozatok munkája 1.Alkalmazotti tagozat: Szedlay Péter 2.Gyak.Intézményi Tagozat:Dudics Pál 3.Ifjúsági tagozat: Horváth László 4.Könyvtári Tagozat: Fürstner Krisztina 5.Nyelvoktatói Tagozat: Juhász Zsuzsa 6.Nyugdijas Tagozat: Balogh Tiborné Áprilisban tagozati üléseket rendeztünk Alkalmazotti-könyvtári tagozat együtt Nyugdijas tagozat:Debrecenben Tagozatvezetők beszámolnak

2008:Együttműködési Megállapodás a Pedagógusok Szakszervezetével. 2009:Együttműködési Megállapodás a Pedagógusok Demokratikus Szakszerve- tével /PDSZ/ Cél: együttes akcióprogramok kidolgozá- sa a közoktatásban és a felsőoktatásban a minőségi képzés megvalósitásáért. 2009/2010 tanévben: Konferencia pályázati forrásból az OKM, a Rektori Konferenciával 11.Együttműködésünk a Pedagógus szakszervezetekkel

12. Munkánk az Értelmiségi Szakszervzeti Tömörülésben /ÉSZT/ 1 Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülési tagságunk szavazati jogot biztosit: -az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, -az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető tanácsban, -Országos Felnőttképzési Tanácsban, -Felnőttképzési Akkreditációs Testületben, -Országos Szakképzési Tanácsban, -Gazdasági és Szociális Tanácsban.

12. Munkánk az ÉSZT-ben 2. Részvétel a különböző pályázatokon: -Részvétel a Magyar Nemzeti Üdülési Ala- pitvány – pályázatán -Részvétel az OÉT- pályázatán Koordináció a felsőoktatásban működő többi szakszervezettel /OSZSZ,AOKDSZ/ -Együttműködés az intézményi Szenátusok- ban és a Gazdasági Tanácsokban -Együttműködés a Felsőoktatási Érdek- egyeztető Tanácsban és az Intézményi ÉT-ben

A gazdasági világválság: új kihivások a fel- sőoktatásban is. Cél: „többlábon-állás” megvalósitása M.o.:iskolarendszerben összesen 2 millióan felsőoktatásban 400 e. felnőttképz. 800 e.fő Negatív tendencia: -a fiatal korosztály létszámának csökkenése, -a képzettség nélküli iskolaelhagyók száma, -a képzési struktúra nem felel meg a munka- erőpiaci igényeknek. 13. Felnőttképzés 1

14.Felnőttképzés 2 Cél: felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalása a felnőttképzésben Lehetőség a csökkenő hallgatólétszám mel- lett az oktatói-alkalmazotti kör foglalkoztatá- sára, A hátrányos helyzetű munkavállalók elhe- lyezkedési esélyeinek javitása, Az intézményi bevételek javitása, a többlet- bevételek szociális célra történő felhaszná- lása.

Alapvető célkitűzéseink –a gazdasági vál- ság ellenére- sem változtak: -a tagságunk munkahelyének védelme, -a tagságunk élet- és munkakörülményeinek javitása, -a felsőoktatás anyagi helyzetének javitása, az állami finanszirozás kiszámithatóvá tétele -a közalkalmazotti munkakör biztositása a tel- jes körben, A taglétszámunk megtartása,ill. növelése 15.Hogyan tovább FDSZ ? /gondolatok/

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET