Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2005. október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Változások a felvételi pontszámítás rendszerében 2011.
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Felsőoktatási felvételi tájékoztató
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 2.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
A felvételi és érettségi kapcsolata január 11. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE TTK Nyílt Nap.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006 Előadó: Dr. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
felsőoktatási helyettes államtitkár
FELVÉTELI 2006 Budapesti Műszaki Főiskola. Jogszabályi háttér A hatályos Felsőoktatási Törvény A hatályos Felsőoktatási Törvény A felsőoktatási intézmények.
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási felvételi 2008 Szeptemberben induló képzések.
Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2006.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 19.
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra a 2012/2013. tanévben.
Centenárium 100 év Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről (2013-tól) A tájékoztató anyag Pongrácz László és Bakos.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
A évi általános felsőoktatási felvételi eljárásról
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Előadó: Németh Péter igazgató
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Pályaorientáció
A évi általános felsőoktatási felvételi eljárás Felvételi tudnivalók: Mikor, mit, meddig és mennyi pontom lesz? Stéger Csilla felsőoktatási elnökhelyettes.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
TOVÁBBTANULÁSI SEGÉDANYAG MERRE TOVÁBB A KÖZÉPISKOLA UTÁN?
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium Az alábbiakban Dr. Bakos Károly egy hosszabb.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
A felsőoktatási felvételi eljárás
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2012
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Felsőoktatási felvételi eljárás 2015
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
FELVÉTELI ELJÁRÁS
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló évi LXXX. törvény módosítását. A magyar felsőoktatás a évben teljes körűen átáll az Európai Felsőoktatási Térségben általánossá váló többciklusú, lineáris képzésre.

Bolognai folyamat 1999-ben 29 ország (köztük hazánk) képviselője írta alá a Bolognai Nyilatkozatot. A Bolognai Folyamatban résztvevő országok vállalták, hogy felsőoktatásukat hozzáigazítják a többlépcsős angolszász oktatási modellhez. Korábban: A magyar felsőoktatás duális szerkezetű volt, e rendszerben 214 főiskola és 199 egyetemi szakon lehetett végzettséget szerezni.

Az új rendszerben az első képzési szint az alapképzés, mely 6-8 féléves. Az alapfokozatot nyújtó első ciklus a munkaerőpiacon hasznosít-ható szakmai ismereteket ad, megfelelő elméleti alapozást nyújt a tanulmányok azonnali vagy későbbi folytatásához. Mesterképzés: 2-4 féléves (kivéve a tanárképzést, mely 5 féléves). Két kimenete van: - munkaerőpiac - doktori képzés

413 szak helyett 101 új alapszak indul 2006-ban. Hat szakon (orvos, állatorvos, gyógyszerész, fogorvos, jogász, építészmérnök) osztatlan képzésben vehetnek részt a jelentkezők. Az új képzési rendszer legfontosabb jellemzője, hogy minden olyan szakképzettség megszerezhető benne, amit eddig meg lehetett szerezni a magyar felsőoktatásban, csak a hozzá elvezető utak módosultak.

Új szabályok a felvételiben Ami nem változik: 2006-ban is marad a 120 pontos rendszer, azaz a felvételi pontszám a maximum 60 hozott és a 60 szerzett pont összege. Ehhez a pontszámhoz adódnak hozzá a többlet- pontok - maximum 24 pont

Magasabb a minimum követelmény 2006-tól a felvételhez szükséges jogszabályi minimum pontszám 78 pont. A felsőfokú szakképzésben az alsó ponthatár 72 pontra emelkedik.

Többletpontok: cél az esélyegyenlőség javítása 2006-tól azért az emeltszintű érettségiért jár többletpont, amelyből a pályázó szerzett pontjait számítják. Felvételi 2008 után.. Nyelvvizsgánként 2008-tól legfeljebb 10 pont kapható tól lép hatályba, hogy minden szakon két érettségi tárgy százalékos eredménye alapján kell szerzett pontot számolni.

Megcélozható szakok 2006-ban 1. Agrár képzési terület 2. Bölcsészettudományi képzési terület 3. Társadalomtudományi képzési terület 4. Informatika képzési terület 5. Jogi és igazgatási képzési terület

6. Nemzetvédelmi és katonai képzési terület 7. Gazdaságtudományi képzési terület 8. Műszaki képzési terület 9. Orvos és egészségtudományi képz.ter. 10. Pedagógusképzés 11. Sporttudomány képzési terület 12. Természettudomány képzési terület 13. Művészeti szakcsoport

Miért jó nekünk a kétciklusú oktatás? nemzetközi átjárhatóság képzési programok közötti szabadabb mozgás kevesebb bemenet több átmeneti lehetőség alapképzés, mely 6-8 féléves

Az alapfokozatot nyújtó első ciklus a munkaerőpiacon hasznosítható szakmai ismereteket ad a végzés utáni elhelyezkedéshez. Megfelelő elméleti alapozást nyújt a tanulmányok mesterképzésben történő folytatásához. A mesterképzés 2-4 féléves (kivéve a tanárképzést, mely 5 féléves) Két kimenete van: - munkaerőpiac - doktori képzés