Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója
Belső tanulási folyamat az intézményben - a kompetencia alapú oktatás intézményi elterjesztése.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
TÁMOP /08.2 Kompetenciafejlesztés innovatív intézményekben.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
HEFOP/2006/3.3.2 pályázat Menedzsment tréning – nyitó előadás
Műszaki Tanárképző Tanszék
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
1 Estefánné Varga Magdolna A modern tanárképzés kapcsolódási pontjai a kompetencia alapú oktatáshoz HMPSZKSZ TÁMOP Nyitókonferencia Eger szeptember.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Megvalósítás helyszíne: Általános iskola-óvoda Kecskéd
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
Előadás másolata:

Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola Kompetencia-alapú tanítási-tanulási program-adaptációk az Eszterházy Károly Főiskolán Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola

Az Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kara elkötelezett egy új kompetencia alapú tanárképzés megteremtésére. Ezért komoly kutatási és programadaptációs munkákat végeztünk. Fejlesztési projektünk célja az, hogy a hazai és a nemzetközi szakirodalmakból kiemeljük azokat a módszereket, amelyek ígéretesek a gyakorlat számára, és adaptáció után a tanárképzésbe bevezethetők.

HEFOP 3.1-es programcsomag kompetenciaterületei közül: Adaptált programjaink: HEFOP 3.1-es programcsomag kompetenciaterületei közül: 1. Életpálya építési kompetenciák 2. Szociális- és életviteli kompetenciák 3. IKT kompetenciák HEFOP 2.1-es pedagógus képzési programcsomagok közül: 1. Kooperatív tanulás 2. Multikulturális tartalmak 3. Projektpedagógia

A programadaptáció lépései 1. Az adaptáció során összegyűjtöttük a rendelkezésre álló, már kidolgozott programokat, majd képzett trénerek segítségével a neveléstudományi, pszichológia, szakmódszertan és a gyakorló iskola oktatóival megismertettük mindezt. A képzők képzése programsorozaton 312 fő pedagógus és főiskolai oktató vett részt.

A programadaptáció lépései 2. Az oktatók mindezeket beépítették kurzusaikba. A projektben kifejlesztett, új módszereket, anyagokat tartalmazó programok/tantárgyak száma: 32 kurzus

A programadaptáció lépései 3. Próbakurzusokat hirdettünk meg. Eredmény:új módszereket, anyagokat sikeresen alkalmazni képes hallgatók száma:559 fő

A mérések célja, feladata,kérdésfelvetéseink A hallgatók véleményének, attitűdjeinek felmérése,az adaptációra került módszerek és kompetenciák szerint, két időpontban. Kérdés:adaptált módszerek és kompetenciák kialakításának hatékonysága?

A vizsgálati minta 599 fő

A vizsgálati módszer Likert típusú skála

A hallgatók vélekedései a módszerekre és kompetenciaterületekre vonatkozóan.

Kidolgozott tananyagok 1 .Szociális és életpálya-kompetencia fejlesztése a tanárképzésben 2. IKT kompetencia a pedagógusképzésben 3. Elmélet és módszertan a mestertanár-képzésben – felkészítés a tanulói életpálya építési kompetenciák fejlesztésére 4. Projektpedagógia alkalmazása a pedagógusképzésben és a gyakorlati képzésben 5. Inter- és multikulturális nevelés a pedagógusképzésben 6. Kompetencia alapú tanítás-tanulás pedagógiája, pszichológiája 7. Tananyagfejlesztés elektronikus tanulási környezetekben 8. Korszerű oktatásmenedzsment 9. A kooperatív módszertan elméleti és gyakorlati alapjai

A K+F tevékenység Részei: Tanulásfejlesztő számítógépes program Gyakorló iskolai órákról 20 óra - DVD felvétel Tanulásfejlesztő számítógépes program került kidolgozása – www.ektf.hu/tanulasfejlesztes3 Tanulásdiagnosztika Tanulásfejlesztő feladatok Elméleti háttér Használati útmutató E-portfólió elkészítése

A pályaorientációt segítő pedagógiai-pszichológiai 10 kredithez kapcsolódó e-learninges tananyag elkészítése. www.ektf.hu/hefoppalyazat Tanári személyiségfejlesztés és attitűdformálás Pszichológia elméleti alapok Gondolkodók a nevelésről A nevelés társadalmi alapjai A nevelés társadalmi alapjai - gyakorlat

Köszönöm a figyelmet hanak@ektf.hu