Heinrich Rudolf Hertz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Georg Simon Ohm ( ).
Arany János élete és munkássága
A rejtélyes katódsugárzás
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Készítők:Almádi László, Bajházi Attila, Burghardt Petra és Tóth Nanett
Transzformátor.
Tanuló kísérletek - Elektromágneses mezővel
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Albert Einstein munkássága
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Statisztikus fizika Optika
Eötvös Loránd élete és munkássága
Pavlov kutyakísérlete
Müller Ferenc.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Készítette :Varga Sára
XX. századi forradalom a fizikában
Jean Baptiste Perrin ( )
Termodinamika és statisztikus fizika
Heinrich Friedrich Emil Lenz [Emilij Hrisztianovics Lenc] ( )
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
Van de Graaff-generátor
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
a mágneses tér időben megváltozik
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Einstein és Planck A fotoeffektus.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Nagy Attila
Eötvös Loránd és a gravitáció
Lénárd Fülöp ( ).
Elektromágneses hullámok
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Elektromágneses hullámok
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Hő és az áram kapcsolata
Ludwig Boltzmann.
James Clerk Maxwell Készítette: Zsemlye Márk.
Eötvös Lóránd: Gravitáció
William Thomson /Lord Kelvin/
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Charles-Augustin de Coulomb
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Előadás másolata:

Heinrich Rudolf Hertz

1857. február 22-én született. Eleinte mérnöki pályára készült, 1875-ben Frankfurtba ment, ahol az új Majna-híd építésében gyakornokként vett részt. Innen a drezdai műegyetemre ment, később pedig a müncheni egyetemen tanult tovább. 1878-ban fordult a természettudományok felé. Később Berlinbe ment, ahol Helmholtz vette szárnyai alá. 1879-ben a berlini egyetemen pályadíjat nyert egy filozófiai fakultáción. 1880-ban doktorált. Doktori dolgozatát is ekkor, mindössze 23 évesen írta, "Elektromágneses indukció forgó testekben" címmel. 1882-ben megfigyelte, hogy a katódsugarak képesek áthatolni a fémfólián, és hogy elektromos mezőben nem téríthető el. J.J.Thomas később megmutatja, hogy a rossz vákuum miatt sikertelen a kísérlet. 1883-ban Kielben elméleti fizikát tanított. Laboratóriumot rendezett be és folytatta eddigi munkásságát.

1885-től a karlsruhei műegyetem fizikaprofesszora 1885-től a karlsruhei műegyetem fizikaprofesszora. 1886-ban mutatta ki, hogy az elektromos szikra kisülése közben elektromágneses hullámok keletkeztek. Ezzel igazolta Maxwell híres sejtését. Azt is észrevette, hogy az elektromos szikrák könnyebben kiválthatók, ha a szikraközt ultraviola fénnyel világítják meg. Ezt később fotoeffektusnak nevezte. Bebizonyította, hogy a fény és a hősugárzás is elektromágneses sugár, s igazolta, hogy e sugarak légüres térben is terjednek. Ugyanabban az évben felfedezte a fényelektromos hatást, az ultraibolya sugarak által előidézett elektromos kisüléseket. Ekkor tankönyvírásba fog, megírja a Maxwell elméletét tárgyaló tankönyvét. 1888. decemberében közzétette "A levegőben való elektrodinamikus hullámokról és visszaverődéséről" című tanulmányát, melyben igazolta, hogy a villamos rezgések a térben hullámszerűen terjednek, ezzel az elektromágneses hullámok tapasztalható valósággá váltak.

1889-ben Hertz-et a berlini Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta, a bonni egyetem fizika professzora lett. A 33 éves Hertz következő tankönyve 1890-ben jelent meg. Ebben Maxwell egyenletek voltak. Maxwell nehezen érthető jelölései után, ez a könyv üdítő olvasmány volt és átütő sikert aratott. Címe: "A nyugvó testek elektrodinamikájának alapegyenleteiről". Ezzel fogadtatta el Európában Maxwell elméletét.

Felfedezései: Hertz munkájának csúcsa az első rezgőkör megszerkesztése volt. Ő adott le és fogott fel először rádióhullámokat, de nem hitt a jelenség gyakorlati alkalmazásában. Az elektromágneses hullámoknak megmérte hullámhosszukat és sebességüket, illetve azt is kimutatta , hogy rezgésük természete, visszaverődési és törési képességük ugyanolyan, mint a fényé és a hőhullámoké.

Hatása az utókorra: Munkásságával ő vetette meg a rádiózás, a televíziózás, a radar és a mikrohullámú sütő alapjait. Összegyűjtött művei három kötetben jelentek meg 1894-95-ben. Ma nevét viseli a frekvencia (rezgésszám) mértékegysége (Hz), valamint egy német híradástechnikai intézet is.

Érdekesség: Hertz magyar tanítványa Lénárd Fülöp volt, aki 1905-ben Nobel-díjat kapott, a katódsugaras vizsgálatokra alapozott atommodelljéért .

Készítette: Simon József Köszönöm a figyelmet. Készítette: Simon József