Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás 2005. november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Területi államigazgatási szervek
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
EU alapismeretek E-Learning.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Az Európai Unió és Magyarország
A nemzeti vámjogszabályok
Közigazgatási alapismeretek
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Településmarketing Marketing a területfejlesztésben!?
Közigazgatási technológia A közigazgatási technológia alapkérdései KRF © 2005.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Nyugat-dunántúli Régió
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A rendészet szervei.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
Az EU intézményrendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Lisszaboni Szerződés tükrében
Franciaország közigazgatása
A közigazgatás szervezete
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének közigazgatási jellemzői (9. és 10. előadás) 5.2. Az EU jogi aktusainak végrehajtási mechanizmusa, avagy az EU központi szervei és a tagállami közigazgatások közötti kapcsolatrendszer fő jellemzői 5.3. Az EU központi szerveinek eljárására vonatkozó jogi előírások (12. előadás)

5.2. Az EU jogi aktusainak végrehajtási mechanizmusa, avagy az EU központi szervei és a tagállami közigazgatások közötti kapcsolatrendszer fő jellemzői Kiindulás: az európai CITDÖVKE, hiszen ott a kérdést már részben érintettük. Itt csak azt vizsgáljuk, hogy mi jellemzi a központi szervek és a tagállami közigazgatások kapcsolatát. Tíz lényeges körülmény érdemel kiemelést.

1. Az EU központi szervei és a tagállami közigazgatások egymást kiegészítik; igazgatási funkciómegosztás 2. Az EU-nak nincsenek a tagállamokba kihelyezett (dekoncentrált) végrehajtó hivatalai, ezért a tagállamok egész államapparátusa tölti be az EU végrehajtó intézményi státusát 3. Az Alapító Szerződések nem rendelkeznek a tagállamok közigazgatási szervezetéről, személyzetéről, működéséről, de a közösségi jog másodlagos jogforrásai már igen! A modellezett viszony kevésbé alá-fölérendeltségi, hanem inkább partneri együttműködés – „összeölelkezés”, illetve „összefonódás”. 4. Az 1-3. pontok következménye: a tagállamokban nem egy egységes, Brüsszelben előírt közigazgatási modell működik. 5. Az 1-4. pontok következménye: az EU nem kötelez, hanem elvárást fogalmaz meg: a tagállami közigazgatás legyen - megbízható - átlátható - demokratikus

6. Egyre növekszik azon másodlagos jogforrások száma, amelyek révén az EU közvetlenül behatol a tagállamok közigazgatásába. Néhány példa: - a Parlament és a Tanács 1059/2003/EK rendelete (NUTS) - a Tanács 1260/1999/EK rendelete (Strukturális Alapok működésének általános elvei) - a Tanács 2048/89/EGK rendelete (a borágazat ellenőrzése) Következmény: szervezet-hálózatok

7. Az elmúlt évtizedekben kialakult egyéb jogintézmények és működési szabályok, azaz további elvárások a tagállamokkal szemben A központi szint tekintetében Például: - legyen olyan alkotmány, amely érvényesíti a demokratikus jogállamiság követelményeit - legyen hatékony kormány, amely összehangolja az ágazatok működését A területi igazgatás tekintetében: Például: - a hatáskörök decentralizációja - modern eljárási rend - az állam és a civil társadalom rendszeres párbeszéde 8. Az integráció hatása a tagállamok közigazgatási szerveire A központi közigazgatás terén – centralizált modell decentralizált modell A területi közigazgatás terén – decentralizáció (megerősödés) regionalizmus A helyi közigazgatás terén: önkormányzatok

9. Európai Közigazgatási Térség kialakulása: - politikai stabilitás - fenntartható fejlődés - a parlamentek szerepének csökkenése, a közigazgatás szerepének növekedése - a jó kormányzás öt elvének érvényesülése - civil felügyelet alatt álló fegyveres testületek - decentralizáció, szubszidiaritás, szolidaritás, elvének érvényesülése - stabil, szakképzett, pártatlan hivatali apparátusok - megbízható, átlátható, demokratikus működés 10. Végső következtetés: az egységes (belső) piac megköveteli a tagállami közigazgatások egységesítését.