Készült a HEFOP-3.3.1-P.-2004-06-0018/1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

Dióda, Tirisztor, GTO, Tranzisztor
Az integrált áramkörökben (IC-kben) használatos alapáramkörök
TIRISZTOROK SZERKEZETE
Elektromos alapismeretek
Félvezető fotodetektorok és napelemek elmélete és gyakorlati megvalósítása 2 dr. Mizsei János, 2006.
A félvezető dióda (2. rész)
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
A félvezető dióda.
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 18.
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
MIKROELEKTRONIKA 2. - Elektromos vezetés, , hordozók koncentrációja, mozgékonyság, forró elektronok, Gunn effektus, eszközök Adalékolás (növesztésnél,
Félvezető technika.
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
Kovalens kötés a szilícium-kristályrácsban
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XI. Előadás Félvezetők fizikája Törzsanyag Az Európai Szociális.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája IX. Előadás Kvantumstatisztikák Törzsanyag Az Európai Szociális.
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Fizika 7. Félvezető eszközök Félvezető eszközök.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Áramköri alaptörvények
A bipoláris tranzisztor modellezése
Elektron transzport - vezetés
Elektromos áram.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Poisson egyenlettől az ideális C-V görbéig C V. Poisson egyenlet.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
A bipoláris tranzisztor I.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Félvezető fizikai alapok.
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Villamos tér jelenségei
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
A félvezetők működése Elmélet
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 11.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 10.
Az elektromos áram.
Teljesítményelektronika
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Hő és áram kapcsolata.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A sűrűség.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikai alapjai XIII. Előadás Nanoáramkör - esettanulmányok Törzsanyag.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Villamos töltés – villamos tér
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fiziája X. Előadás Szilárdtestek fizikája Törzsanyag Az Európai Szociális.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
A félvezető dióda. PN átmenet kivitele A pn átmenet: Olyan egykristályos félvezető tartomány, amelyben egymással érintkezik egy p és egy n típusú övezet.
Elektromosságtan.
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Komplex természettudomány-fizika
Áramlástani alapok évfolyam
A félvezető dióda.
A folyadékállapot.
A félvezető dióda Segédanyag a Villamosmérnöki Szak Elektronika I. tárgyához Belső használatra! BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai Szociális Alap támogatásával

2006 HEFOP P / Áramvezetés félvezetőkben A vezetés mechanizmusa Az áram egy homogén félvezetőben (akár szerkezeti, akár n- vagy p-típusú legyen is) úgy jön létre, hogy az elektronok, illetőleg lyukak rendezetlen hőmozgására szuperponálódik egy a térrel egyirányú (lyukak esetén), ill. egy a térrel ellentétes (elektronok esetén) átlagos vándorlási sebesség (drift velocity). Az áramsűrűség arányos ezzel a sebességgel, a sűrűséggel, valamint az elektron töltésével: A vezetőképesség: A hányadost, tehát az egységnyi térerő hatására fellépő sebességet, mozgékonyságnak nevezzük:

2006 HEFOP P / Elektronok ‘driftje’: Lyukak ‘driftje’: Félvezető vezetőképessége: Szerkezeti (Intrinsic) n-tipusúp-tipusú Mitől változik meg az elektronok és a lyukak száma

2006 HEFOP P / Töltésáramlás félvezetőkben Diffúzió: Drift áram: A térfogategységbe be- és az abból kiáramló részecskeszám általában különböző; az ebből adódó, az időegységre vonatkoztatott részecskeszám változás: Ha a lyukak p vagy az elektronok n száma egy adott helyen eltér a p 0, n 0 egyensúlyi értéktől, akkor a részecskék egyensúlyi állapotba relaxálnak: Az elektronok és lyukak száma azért is változhat, mert valamilyen külső hatás (pl. fény) térfogat-egységenként és időegységenként g n elektront illetve g P lyukat hoz létre:

2006 HEFOP P / Transzportegyenletek A drift-áramerősség kifejezésében szerepel a térerősség, amely viszont a lyuk- és elektronelosztástól függ az alábbi módon: Einstein reláció:

2006 HEFOP P / Bipoláris felvezető eszközök A p – n réteg Az energianívók eltolódása --- A p-n átmenet egyensúlya Ha még nincs külső erőtér, akkor a Fermi-szintek kiegyenlitődnek és KONTAKT potenciál alakul ki Egyensúly úgy alakul ki, hogy a tér hatására létrejövő áramlás és a diffúziós áramlás kompenzálja egymást, tehát eredőül nullát ad.

2006 HEFOP P / Integrálva az átmeneti rész bal szélétől a jobb széléig, ahol U – nak és p – nek konstans értéke van : Hasonló összefüggést nyerhetünk az elektroneloszlásra is. Az áramlás – az átmeneti résztől eltekintve – nem változtatja meg a A töltésviszonyokat a két kristály belsejében, azaz

2006 HEFOP P / Mivel az intrinsic Fermi szint mindkét esetben a tiltott sév közepére esik, igy azok a ststikus potenciállal tolódnak el, tehát Tehát a Fermi szintek kiegyenlitődnek (egyazon szintre kerülnek)

2006 HEFOP P / Azonnal felborul a termikus egyensúly, ha a p-n rétegdiódára feszültséget kapcsolunk. „Záróirányú” feszültség„Nyitóirányú” feszültség

2006 HEFOP P /

2006 HEFOP P / I [A] U [V] [mA] Áramköri model: Nemlineáris ellenállás A p – n rétegdióda árama

2006 HEFOP P / A p – n rétegdióda kapacitása

2006 HEFOP P / Áramköri model: Nemlineáris ellenállás Nemlineáris kapacitás