Vnorené cykly.  Pri riešení problémov sa stáva, že použijeme viac cyklov za sebou, alebo jeden cyklus vnorený do druhohého.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 Megfigyelhető, hogy amikor több elem közötti összehasonlítás történik, akkor szükség van egyszerre több értékre is, főleg akkor, ha ezek az értékek jóval.
Advertisements

Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
Gyakorló feladatsor eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Benczúr Zsolt VBA gyorstalpaló Benczúr Zsolt
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel
Sztringek.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
C A C nyelv utasításai.
Egydimenziós tömbök. Deklarálás: var valtozónév:array[kezdőérték..végsőérték]of típus; type típusnév = array [kezdőérték..végsőérték] of típus; var valtozónév:
Egy feladat megoldásának gondolatmenete. Feladat: Generáljuk véletlen számokat 1 és 6 között, amíg legalább 10 darab egyes és 10 darab hatos nem lesz.
Készítette: Pető László
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Programozás I. Ciklusok
Programozás C# - ban Feladatsorok.
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Beolvasó utasítás Console.Read();  Int típusú adatot kapunk. Console.ReadLine();  String típusú adatot kapunk. Console.ReadKey();  Tetszőleges billentyű.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
A négyzetes mátrixok (nxn-es kétdimenziós tömbök)
A Pascal programozási nyelv alapjai
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus
Egydimenziós tömbök (Vektorok)
Ciklusok: 1. Számlálós ciklus
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
A Pascal programozási nyelv alapjai
Listák, Vermek és Várakozási Sorok. Vermek Def: Egy sajátos lista amelyben minden beszúrási illetve törlési művelet csak a lista egyik végén történik.
A rekurzió Páll Éve Boglárka.
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban FELADATOK
Listák, Vermek és Várakozási Sorok
Listák, Vermek és Várakozási Sorok. Listák Pl: Kirándulók listája Bevásárló lista Alma Kenyér Krumpli Szappan Mosópor Bevásárló lista.
Tömbök és programozási tételek
Programozási nyelvek, Pascal
Fájlkezelés Pascalban
Ciklusok (iterációk).
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
Összetett adattípusok
Kétdimenziós tömbök Mátrixok
1. Gyakorlat - Alapok 1. Írjon konzolprogramot, amely kiírja a “Hello ELTE” üzenetet! Használja a System.out.println() -t! 2. Írjon konzolprogramot, amely.
Algoritmus gyakorlati feladatok
Programozás4 Készítette: Rummel Szabolcs
A képernyő kezelése: kiíratások
A képernyő kezelése: kiíratások (2)
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Nevezetes algoritmusok
Programozási tételek.
Programozási tételek.
Programozás I. Típus algoritmusok
2006. január 20. Telefonos feladat Néhány (2-nél több) dobókockát feldobtunk és véletlenül minden kockával ugyanazt a prím- számot dobtuk. A dobott számok.
Kördokumentumok 1..
Pole (array of...).  Zložený datový typ na ukladanie viacerých premených  Zápis: var meno_pola : array [ konce intervala ] of základný typ ; Základné.
Feladatok (értékadás)
Cyklus FOR. for premenná_cyklu := výraz1 to výraz2 do príkaz ; Pr. for i := 1 to n do príkaz ; Deklarácia : i,n:integer;
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
Free pascal feladatok
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Számok világa.
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok Excel alapok: Excel alapok: Cellahivatkozás, munkalapfüggvény, diagram varázsló, trendvonal 2.
Halmazműveletek.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Készítette: Sinkovics Ferenc
Készítette: Sinkovics Ferenc
Előadás másolata:

Vnorené cykly

 Pri riešení problémov sa stáva, že použijeme viac cyklov za sebou, alebo jeden cyklus vnorený do druhohého

Úloha1  Napíšme program, kt. po načítaní N vypíše N-krát za sebou znak *.

Riešenie  program csillag; var n,i:integer; begin write(Prosím počet hviezdičiek: '); readln(n); for i:=1 to n do write('*'); end.

Úloha1a  Zmeňme predošlú úlohu tak, aby sa nám vypísalo ten rad s hviezdičkami do N riadkov.

Riešenie 1A  program csillag1a; var n,i,j:integer; begin write('Kerem a kiirando csillagok szamat: '); readln(n); for j:=1 to n do begin for i:=1 to n do write('*'); writeln; end; end.

Dôležité!  Pri vnorených cykloch vždy použijeme inú premennú pre cyklus

Klesajúca premenná cyklu:  Namiesto TO DOWNTO for premennácyklu := výraz1 downto výraz2 do begin príkaz1 ; Príkaz2;... End;

Példa2  Készítsünk programot, amely bekér egy N természetes számot, majd kihagy egy üres sort, és kiírja egymás mellé N-től 0-ig az összes egész számokat (mindegyik szám után egy szóközt rak).

Megoldás  program példa2; var i,n:integer; begin write('Kerem az N szamot: '); readln(n); writeln; for i:=n downto 0 do write(i,' '); end.

Feladat 1a, 1b 1a Készítsünk programot, amely bekér egy N természetes számot, majd kirajzol a képernyőre egymás mellé N -szer az " XO " betűket és a kiírás után a kurzort a következő sor elejére teszi. Például N=3 -ra kiírja ezt a program: XOXOXO 1b Egészítsük ki az előző programunkat úgy, hogy az előző kiírás alá írja ki N -szer az " OX " betűket is egymás mellé, majd a kurzort ismét a következő sor elejére tegye. (Az előző ciklus után - NE bele a ciklusba! - tegyünk egy hasonló ciklust, ami most XO helyett OX betűket ír ki.) Például N=3 -ra kiírja ezt a program: XOXOXO OXOXOX

Feladat2  Készítsünk programot, amely kiszámolja az első N drb. természetes szám összegét. (Ehhez vegyünk egy változót, amelyet a program elején beállítunk 0-ra, majd a ciklusban ehhez sorban hozzáadjuk az 1, 2, 3,..., N számokat.) Például N=5 -re az eredmény 15, mivel =15.

Feladat 3a, 3b 3a Készítsünk programot, amely kiszámolja az első N drb. páros szám összegét. (A ciklus 1-től N div 2 -ig menjen, majd a ciklusmagban vegyük a számok kétszeresét.) 3b Készítsünk programot, amely kiszámolja az első N drb. páratlan szám összegét. (A ciklus 1- től N div 2 -ig menjen, majd a ciklusmagban vegyük a számok kétszeresét eggyel csökkentve.)

Feladat 4a, 4b 4a Kérjünk be két természetes számot ( M, N ), majd rajzoljunk ki a képernyőre egy M x N méretű paralelogrammát csillag (*) jelekből (a paralelogrammának N sora legyen, mindegyik sorban M csillaggal). Például M=8 és N=3 -ra: ******** ******** ******** 4b Kérjünk be egy természetes számot ( a ), majd rajzoljunk ki a képernyőre egy háromszöget csillagokból (*). A háromszög a sornyi csillagból álljon. Például a=4 -re: * *** ***** *******

Feladat 5a, 5b 5a Állítsuk elő és írassuk ki az első N darab Fibonacci-számot. Ennek a sorozatnak az a jellemzője, hogy bármelyik eleme egyenlő az előző kettő összegével. A sorozat néhány eleme: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,... 5b Állítsuk elő és írassuk ki az első N darab Fibonacci-szám összegét (a Fibonacci sorozatnak az a jellemzője, hogy bármelyik eleme egyenlő az előző kettő összegével). Az összeg, melyet számoljon ki a program az első N elemből: