Somogyvári Péter tollából…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
MECHANIKAI HULLÁMOK.
Részecske vagy hullám? – A fény és az anyag kettős természetéről Vámos Lénárd TeTudSz 2010.okt.1.
Készítők:Almádi László, Bajházi Attila, Burghardt Petra és Tóth Nanett
I S A A C N E W T O N.
A fejhallgatók története
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A hőterjedés alapesetei
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
Periodikus mozgások A hang.
Hullámoptika.
Hősugárzás.
KOLLOID OLDATOK.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Statisztikus fizika Optika
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Elektromágneses hullámok
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
A fény részecsketermészete
Hullámok visszaverődése
Fénytan.
11. évfolyam Rezgések összegzése
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Optika Fénytan.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Hullámmozgás.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG.
Hullámok.
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Földrengések.
Elektromágneses rezgések és hullámok
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A fény kettős természete. Az elektron hullámtermészete.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
Elektromágneses hullámok
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
E, H, S, G  állapotfüggvények
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Mechanikai hullámok.
Hangtan.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Hullámhossz és frekvencia.  Hullámhossz  Ultraviola (UV) sugárzás:  UV-A: jótékony hatású: csontképződés, barnulás  UV-B: káros hatású: korai ráncosodás,
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása
Mechanikai rezgések és hullámok
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Hősugárzás.
Az anyag szerkezete.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Félvezető fizikai alapok
Előadás másolata:

Somogyvári Péter tollából… A hullámok Somogyvári Péter tollából…

Definíció Hullám: egy rendszer olyan állapotváltozása, amely időbeli és/vagy térben periodikus (vagyis szabályosan ismétlődő). Eltekintve az elektromágneses hullámtól (és valószínűleg a gravitációs hullámtól) a hullámok valamilyen közegben terjednek. Energiát szállítanak anélkül, hogy a közeg anyaga állandó mozgásban lenne a terjedés irányába. Ehelyett egy fix pont körül rezegnek, mozognak a közeg részecskéi, tehát energiát szállít, tömeget nem.

Közvetítő közeg A hullámok közvetítő közegét az alábbi tulajdonságok közül jellemezhetünk valahánnyal: lineáris közeg, ha a különböző hullámok amplitudói bármely pontban összeadhatóak. zárt közeg, ha véges méretű, egyébként nyílt. egynemű közeg, ha fizikai tulajdonságai mindenhol ugyanazok. izotróp közeg, ha fizikai tulajdonságai ugyanazok minden irányban.

Példák hullámokra Óceáni felszíni hullámok, amik a víz felszínén terjedő zavarok (ld. szörfözés és cunami). A rádióhullámok, mikrohullámok, infravörös sugárzás, látható fény, ultraibolya sugárzás, Röntgen-sugárzás, és gammasugárzás mind elektromágneses sugárzások. Ebben az esetben a terjedés közvetítő közeg nélkül, a vákuumon keresztül lehetséges, ahol ezek a hullámok fénysebességgel terjednek. Hang – mechanikus hullám, ami levegőn, folyadékon vagy szilárd anyagon keresztül terjed, amik egy részét pl. a fül érzékeli. Ide tartoznak a földrengések szeizmikus hullámai. gravitációs hullámok, amik a gravitációs mező ingadozásai az általános relativitáselmélet jóslata szerint. Ezek a hullámok nemlineárisak és még nem figyelték meg őket.

Alapjelenségek Visszaverődés – a hullám irányának megváltozása a felületen – ahol a közeg tulajdonságai megváltoznak – való áthaladás nélkül. Törés – a hullám irányának megváltozása a felületen – ahol a közeg tulajdonságai megváltoznak – való áthaladással. Szórás – a hullámhosszhoz hasonló méretű nyíláson áthaladó hullám körkörös "irányban" való továbbterjedése, szétterjedése. Interferencia – két talalkozó hullám szuperpozíciója, fázishelyes összeadódása (azaz kioltás is lehetséges a helytől függően). Diszperzió – a hullám frekvenciák szerinti szétválása. Egyenesvonalú terjedés – a hullám egyenes vonalú terjedése homogén közegben.

Interferencia

Interferencia A jelenség: Ha két forrásból monokromatikus fényt bocsátunk ki, a keletkezett jelenséget egy sík ernyőn felfogva, megállapíthatjuk, hogy az ernyőn lesznek sötét (kioltás helye) és világos vonalak (maximális erősítés helye). Tekintve, hogy a monokromatikus fény semmilyen körülmény esetén sem bomlik alkotókra, színszóródás jelensége nem figyelhető meg. Két nem-monokromatikus hullám csak akkor lehet teljesen koherens, ha mindkettő azonos hullámhossztartományt fednek le, és az azonos hullámhosszhoz tartozó hullámok azonos fázisban vannak.

Interferencia Elvileg bármilyen fényforrásból származó fény képes interferencia mintázat létrehozására, lásd a napfény okozta Newton-gyűrűk jelenséget. Ennek ellenére, általában a fehér fény kevéssé alkalmas interferencia mintázatok létrehozására, mivel a fehér fény a teljes spektrum keverékéből áll össze, ezért a létrehozott interferncia területek más-más helyen jönnek létre. A nátrium fény közel monokromatikus és alkalmas arra, hogy interferencia mintázatokat hozzanak vele létre. A lézerfény még alkalmasabb erre a célra, mivel az szinte teljesen monokromatikus.

Interferencia azonban a mindennapi életben sokszor nem beszélhetünk interferencia jelenségről, miközben fényhullámok indulnak ki két különböző fényforrásból. A jelenség magyarazáta kettős. Az atomok általában egymástól függetlenül, rövid ideig sugároznak, és habár sok atom együtt erős fényt tud kibocsátani, a fény rendszertelenül, különböző fázissal érkezik, így nem teljesíti a koherencia feltételt. Továbbá az emberi szem csak kb. egytized másodpercenkénti átlagos megvilágítottságot érzékel, így ha pillanatnyilag is létrejön interferencia jelenség a szem nem képes annak észlelésére. Csak akkor van lehetőség interferencia-jelenség észlelésére, ha az abban résztvevő fényhullámok a megvilágított felület pontjaira azonos fáziskülönbséggel érkeznek, azaz a fényhullámok koherensek.

Interferencia Fényinterferencia könnyen létrejön vékony rétegeken, így például a szappanbuborékok és olajfoltok színességének is ez a jelenség az oka. De a rendkívül kis szélességű réseken sötét térbe való beszűrődés során észlelhető színszóródás oka a diffrakció (elhajlás) jelensége, az eredmény az interferenciához csak hasonló, sokszor vele együtt jelentkezik.