William Thomson (Lord Kelvin)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Hőszivattyú.
Transzformátor.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Termikus kölcsönhatás
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Termodinamika és statisztikus fizika
Charles Augustin de Coulomb
Julius Robert Mayer élete
Fourier és az ő sora Tóth Tímea 12.c.
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Hő és áram kapcsolata.
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
A hőtanban alkotott fizikusok bemutatása
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Készítette:Povázsony István!
Charles Augustin Coulomb Életrajza
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
James Watt Verebes Erika 10. a.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Alexander Stepanovich Popov
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
Készítette: Czagány Krisztián
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
Készítette: Simon Gergő 10.A
Készítette: Sepsi Nikolett 10.d. Élete (életrajzi adatok) Munkássága Tudományos tevékenységei: Statisztikus mechanika Vektoranalízis Kémiai termodinamika.
Eötvös Loránd és az ingája
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Antal Tamás 11.c.  Definíció  Történelme  Érdekességek  Első főtétel.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Hő és az áram kapcsolata
Ludwig Boltzmann.
William Thomson /Lord Kelvin/
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Készítette:Kereszti Laura
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
A hőmérséklet mérése.
Charles-Augustin de Coulomb
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A fizika mint természettudomány
A hőtágulás.
Előadás másolata:

William Thomson (Lord Kelvin) Készítette: Zsiros Bálint 10.d

Tartalom jegyzék William Thomson Tanulmányai Munkásságai - Termodinamika - Joule-Thomson félejelenség - Transzatlanti kábel Kitüntetései díjai Forrás

William Thomson Lord Kelvin vagy első Kelvin báró Született  1824. június 26. Belfastban 1907. december 17. hunyt el Skóciában.  Ír születésű brit matematikus, mérnök, a 19. század meghatározó fizikusa. Apja James Thomson a Belfast -i mérnökképző intézetnek, majd a Glasgow-i egyetemnek a matematikaprofesszora volt.

Tanulmányai Apja, fiát tízéves koráig maga tanította s a fiatal fiú így sokoldalú műveltségre tett szert. Amikor az apát meghívták a glasgow-i egyetemre, a tíz esztendős fiát beíratta egyetemi hallgatónak. Tizenhat éves korában átment a Cambridge-i egyetemre, később pedig egy esztendőre Párizsba, ahol a Regnault-féle laboratóriumban dolgozott. Huszonkét éves korában visszatért Glasgow-ba, mert meghívták fizikatanárnak az egyetemre.

Munkásságai : Termodinamika  Tudományos tevékenysége során olyan termodinamikai alapkutatást végzett, amellyel hozzájárult az energia megmaradás törvényének és az abszolút hőmérsékleti skálának a kidolgozásához Carnot hőelméletének alapján bevezette az abszolút hőmérsékleti skálát.  K a Kelvin-fok jele. Megfogalmazta a termodinamika második főtételét. Ez a fontos tétel a fizika egyik alapköve.

Joule-Thomson féle jelenség Thomson több kísérletet, mérést James Prescott Joule-lal közösen végzett el. Így az 1853-1854-es években azt vizsgálták, hogy miként változik a kitáguló gázok hőmérséklete, és felfedezték azt a jelenséget, amit később Joule-Thomson-féle jelenségnek neveztek el a fizikusok. Ennek lényege, hogy a gázok kiterjedés közben lehülnek, összenyomva pedig felmelegszenek.  Joule-lal együtt az addiginál pontosabb mérési módszert dolgozott ki a gázok hőtágulásakor bekövetkező hőmérsékletváltozás vizsgálatára.

Transzatlanti kábel Az elektromágneses rezgések vizsgálatával Thomson nagymértékben járult hozzá a rádiótechnika fejlődéséhez. Tanulmányozta az elektromos jelek hosszú kábeleken való terjedését is, és módszert dolgozott ki a jelek késésének csökkentésére. Enélkül a transzatlanti, tenger alatti távírókábelek megvalósítása lehetetlen lett volna. Ebben a munkában Thomson személyesen is részt vett.

Kitüntetései díjai Smith Díj Royal-érem (1856) Albert Medal (1879) Copley-érem (1883) John Fritz Medal (1905)  Nemesi nevét az egyetemhez közeli Kelvin folyóról kapta.

Források http://www.puskas.hu/ttk/elet/84.html http://en.wikipedia.org/wiki/William_Thomson,_1st_Baron_Kelvin http://hu.wikipedia.org/wiki/William_Thomson_(matematikus) http://www.puskas.hu/diak_erettsegi/anyagok/fiz_eletrajzok/eletr/55kelvin.html