2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információcsere a vasúti járművek karbantartása során
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
1 Telefon: Fax: St. épület 406. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
1. Előadás Dr. Szvitacs István
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
VI. Környezetvédelmi Konferencia – Dunaújváros 2005.június 3. Környezetközpontú Irányítási Rendszer a DUNAFERR Rt-nél Eredmények, aktualitások Meskál László.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Minőségmenedzsment 4. előadás
Minőségmenedzsment 5. előadás
Minőségmenedzsment 6. előadás
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
ISO 9000 : 2000.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK AUDITÁLÁSA
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
EFQM European Foundation for Quality Management
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Környezetmenedzsment rendszerek. PTE PMMK Környezetmérnök BSc képzés
Környezetmenedzsment rendszerek Integrált rendszerekben rejlő lehetőségek, együttes kiépítés PTE PMM KAR Környezetmérnök BSc képzés.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Minőségirányítási rendszerek
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
7. hét: Az EN ISO 14001:2005 KIR szabvány
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK (ISO, TQM, HACCP)
A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. minőségirányítási rendszere
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI OKTATÁS Anda Tivadar, minőségügyi szakértő
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
A munkaszervezés és munkabiztonság fejlesztésének irányai Zongor Gábor Verzió: 2.
Az ISO 9001 szabvány módosításai (ISO 9001:2008)
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
ÜZLETI STRATÉGIÁTÓL A MINŐSÉGTERVEZÉSIG
Az ISO 9001 szabvány szerepe a felszámolói tevékenységben.
MSZ EN ISO 9001: 2009.
Készítette: Szirmai István
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Integrált Irányítási Rendszer
Az új minőségirányítási rendszer bevezetése
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az ISO 9001:2008 MinőségIrányítási Rendszer (MIR) dokumentumai A dokumentáció lehet bármilyen alakú vagy típusú adathordozón.
Biztonságos szoftverfejlesztés kipipálva!? TickIT követelmények
CEN – Comité Européen de Normalisation Nemzetközi Szabványügyi Bizottság Management Cenrte: rue de Stassart, 36 B-1050 Brussels EN ISO 9001: 2000 helyett.
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Az ISO szabványcsalád elemei: ICT készültség működésfolytonossághoz ISO/IEC 27031:2011 Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Környezetmenedzsment rendszerek
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁYÍTÁSI RENDSZER KIR=EMS MSZ EN ISO 14001: HEFOP Minőségügy alapjai 3.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 4
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 3
Előadás másolata:

2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre

A környezetirányítás a szervezet stratégiájának része Cél:megfelelni a törvényi előírásoknak és az érdekelt felek elvárásainak. Érdekelt felek:vevő, civil szervezetek, önkormányzatok,hatóságok, stb.

A vevő elvárásai A tevékenység környezetére vonatkozó törvényi előírások betartatása. A termékre vonatkozó környezeti előírások betartatása. Pályázati szempont.

A hatóságok elvárásai Környezeti felügyelőség ÁNTSZ

Az önkormányzatok elvárásai Telepengedélyek Működési engedélyek A lakossági érdekek képviselete

A környezetirányítási rendszer bevezetésének lépései A környezeti tényezők meghatározása Jogi és egyéb követelmények. A kezdeti környezeti állapot felmérése A jelentős környezeti hatásokmeghatározása Célok előirányzatok meghatározása Programok készítése

A környezetirányítási rendszer működtetése A működés szabályozása Felkészülés, reagálás vészhelyzetekre A működés ellenőrzése(figyelemmel kisérés, mérés, belső audit, vezetőségi átvizsgálás) Helyesbítő, megelőző tevékenységek

A környezetirányítási rendszer dokumentumai Környezeti politika Környezeti célok, programok Eljárások (Kézikönyv) amely tartalmazza: –A rendszer elemeinek leírását és kapcsolatait. –Hivatkozást a kapcsolódó dokumentumokra –Dokumentált eljárásokat: A működést szabályozó eljárások. A figyelést, mérést szabályozó eljárások A jogszabályok követését, kiértékelését szabályozó eljárások

A szervezet vezetőségének tervezési tevékenysége A tervezés kiinduló adatainak meghatározása A környezetirányítási programok elkészítése A programok teljesülésének folyamatos ellenőrzése.

A tervezés bemenő adatai Belső audit értékelése Helyesbítő tevékenységek elemzése Jogi követelmények teljesülésének értékelése Ellenőrzés feljegyzéseinek elemzése Környezeti tényezők, jelentős környezeti hatások változásának elemzése

A tervezési folyamat lépései Jelentős környezeti hatások meghatározása Környezeti célok, előirányzatok megfogalmazása Környezeti programok kidolgozása

Az integrált rendszerek tanúsítása Az integrált rendszer tanúsításának alapjául szolgáló szabványok –MSZ EN ISO 900X:1996 –MSZ EN ISO 14001:1997 –MSZ EN ISO 9001:2001

A szabványok alkotóinak integrálási szándéka MSZ EN ISO 9001: Fejezet Ezt a nemzetközi szabványt összhangba hozták az ISO 14001:1996 szabvánnyal, hogy könnyen lehessen a két szabványt együttesen alkalmazni, a felhasználók javára. MSZ EN ISO 14001:1997 Bevezetés A szervezetek megtehetik, hogy kiválasztanak egy meglévő irányítási rendszert, amely összhangban van az ISO es sorozattal, környezetközpontú irányítású rendszerük alapjául.

A irányítási rendszerek különbsége MSZ EN ISO 14001:1997 Bevezetés Míg a minőségirányítási rendszerek fogyasztók igényeivel foglalkoznak, addig a környezetközpontú rendszerek az érdekelt felek széles skáláját és a társadalom fejlődő környezetvédelmi szükségleteit veszik figyelembe.

Az integrált rendszer előnyei Alacsonyabb bevezetési és működtetési költségek –Közös kézikönyv –Közös eljárások –Bizonyos területeken közös személyzet –Közös belső auditok –Együttes tanúsítás Hatékonyabb működés

Együtt auditálható területek A vezetőség elkötelezettsége. Képzés, tudatosság, kompetencia. Kommunikáció. Dokumentumok kezelése. Feljegyzések kezelése. Mérőműszerek felügyelete. Helyesbítő, megelőző tevékenység. Belső audit. Vezetőségi átvizsgálás.

2003. Nagyobb figyelmet igényel a tanúsítási folyamatban Az auditorok kiválasztása. A dokumentumok átvizsgálása. A kizárások megítélése. Az audit program elkészítése. A zárójelentés összeállítása.

2003. Köszönöm a figyelmüket.