Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos
Advertisements

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem
Elektromos ellenállás
Dr. Szőke Béla jegyzete alapján Készítette: Meskó Diána
Elektromos ellenállás
Műveletek logaritmussal
A Borda-Carnot veszteség
Áramlástan Áramlástani gépek
Kémiai technológia I. 2012/13.
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Vízmozgások és hatásaik a talajban
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
Hővezetés rudakban bordákban
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Hő- és áramlástechnikai gépek II
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
Folyadékok mozgásjelenségei általában
piezometrikus nyomásvonal
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Műszaki és környezeti áramlástan I.
HIDRAULIKA.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Áramlástan Ormos László
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Másodfokú egyenletek.
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc.
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév november 16.
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 5. félév november 11.
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
Ideális folyadékok időálló áramlása
Áramlástan Áramlási formák Áramlás csővezetékben Áramlás testek körül
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hő- és Áramlástan Gépei
Az áramló folyadék energiakomponensei
A Bernoulli egyenlet és az öntözés
Csővezetékek.
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Hidrodinamika – áramlástan A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola tananyaga Vízgazdálkodásból 13.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A Borda-Carnot veszteség
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Hidraulikus műveletek Az áramlás alapegyenletei
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
Kés a vízben Egy lemezélet képzelünk el, amely a sugár egy részét leválasztja. Ennek következtében a többi folyadékrész pályája elhajlik. Adott a belépő.
Előadás másolata:

Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I. Közművek Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.

Kilépési veszteség A Borda-Carnot veszteség egyik speciális esete, amikor a 2-es keresztmetszet végtelen nagy, azaz egy csővezeték „végtelen nagy térhez” csatlakozik. Ezt a veszteséget kilépési veszteségnek nevezzük:

1. példa: Az ábrán látható kenő berendezésben  viszkozitású olaj áramlik. A be belépési veszteségtényezőt lineáris áramlás esetén be=1,2 vagy turbulens áramlás esetén be=0,05 értékkel vegye fel. Adatok: l=2 m; d=10 mm; H=1,5 m; be=1,2; =2·10-4 m2/s. Számítsa ki az olaj áramlási sebességét! A számítás során a cső egyenesnek tekinthető. Megoldás: Alkalmazzuk a veszteséges Bernoulli egyenletet az 1-es és 2-es pont között:

A nyomásveszteség jelen esetben a sebességprofil kialakulása során fellépő belépési és a fali csúsztatófeszültség által okozott csősúrlódási veszteségből áll: Tekintettel az olaj nagy viszkozitására és a cső kis átmérőjére, feltételezhetjük, hogy az áramlás lamináris lesz. A számítás során ezt ellenőrizni kell! Lamináris áramlás esetén a csősúrlódási tényező: Mindezeket figyelembe véve a Bernoulli egyenlet:

A másodfokú egyenlet kanonikus alakra hozva: Ellenőrizzük le a Reynolds-szám értékét: Tehát valóban lamináris az áramlás.

2. feladat Egy víztorony tartályába a folyadékszínt állandó H magasságú. A fogyasztást qbe térfogatáram betáplálásával pótoljuk. Adatok: l1=50 m; l2=l3=20 m; l4=20 m; d1=150 mm; d2=100 mm; 1=2=1,2; 3=2,5; qbe=18 l/s; =1,3·10-6 m2/s; ρ=1000 kg/m3. Számítsa ki a betáplálási pontban szükséges túlnyomást, adottak az átáramlott idomok veszteségtényezői és a hálózat felépítése, valamint a csőérdességi tényező értéke k=0,1 mm!

2. feladat II Az áramlási sebesség a d1 és d2 átmérőjű csövekben: A betáplálás és a fogyasztás között alkalmazzuk a veszteséges Bernoulli-egyenletet: ahol az össznyomás veszteség:

2. feladat III Határozzuk meg λ-t számítással is! Diagramból: amelyből a túlnyomás a betáplálási pontban: Hf: milyen magasan áll a víztoronyban a vízszint?

3. Példa: Hányszorosára növekszik az egyenes cső nyomásvesztesége lamináris és turbulens áramlás esetén, ha a cső átmérőjét háromnegyed részére csökkentjük, a térfogatáramot pedig másfélszeresre növeljük? A folyadék jellemzői változatlanok maradnak. Megoldás: A nyomásveszteség lamináris áramlás esetén:

Turbulens áramlásnál (Re<105 esetén)

4. Példa: Hányszorosa az azonos keresztmetszetű négyzetes cső súrlódási tényezője a kör szelvényű csőnek lamináris és turbulens áramlás esetén? Megoldás: A négyzet szelvényű cső keresztmetszetének élhossza: A kerülete: Az egyenértékű átmérő: A kör keresztmetszetű cső átmérője:

A Reynolds számok: A súrlódási tényezők lamináris áramlás esetén:

5. Példa: Hidraulikailag sima cső, stacioner áramlás, =0,6; ρ=1000 kg/m3; =1,6·10-6 m2/s; qV=10·10-3 m3/s; ηd=0,75; p0=0,1MPa; D1=50 mm; D2=100 mm; l1=10 m; l2=15 m; h=2 m; p=? [Pa] Megoldás:

6. Példa: Hány %-kal nő a térfogatáram, ha a cső végére a szaggatottan jelölt A2/A1=1,6 felületviszonyú, ηd=0,85 hatásfokú diffúzort csatlakoztatjuk? λ=áll.=0,04; H=8 m; D=0,05 m; l=10 m Megoldás: Diffúzor nélkül:

Diffúzorral: A térfogatáram tehát 3%-kal nő.

7. Példa: Stacioner állapot; p=3 bar; p0=1 bar; h1=2 m; h2=3 m; D=0,05 m; α=0,75; ρ=1000 kg/m3; =1,3·10-6 m2/s; qV=? [m3/s] Megoldás: A veszteséges Bernoulli egyenlet a két felszín között felírva: ahol v a D átmérőjű kivágásban lévő sebesség.

8. Példa: Hidraulikailag sima cső, stacioner áramlás, p1=1,32 bar; p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; d=0,05 m; H=2 m; z=2 m; L=4 m; λ=0,025; qV=? [m3/s] Megoldás: Bernoulli egyenlet a bal oldali felszíntől a kiömlésig:

9. Példa: Hidraulikailag sima cső, stacioner áramlás, p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; =1,3·10-6 m2/s; d1=0,05 m; d2=0,1 m; h=1,5 m; L=20 m; =0,6; ηd=0,7; qV=5·10-3 m3/s; H=? Megoldás:

Bernoulli-egyenlet a bal és jobb oldali felszín közt:

10. Példa: Hidraulikailag sima cső 10. Példa: Hidraulikailag sima cső. d1=0,1 m; d2=0,2 m; l1=l2=10 m; p1=7,5 bar; p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; =1,3·10-6 m2/s; H=10 m; qV=? Megoldás: A folyadék felszíne és a kiáramlási keresztmetszet között:

Iteráció, legyen: Az iteráció eredménye:

11. Példa: Stacioner áramlás 11. Példa: Stacioner áramlás. h= 2 m; l=10 m; d=0,05 m; =1,3·10-6 m2/s; ρ=1000 kg/m3; p0-pA=? Megoldás: A nyomáskülönbség meghatározásához ismernünk kell a csőben az áramlási sebességet.

12. Példa: Hidraulikusan érdes cső: d/k=20; h=2 m; l=30 m; D=0,2 m; p=2 bar; p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; =3,4·10-4 m2/s; qV=? Megoldás: Iteráció Nikuradse diagrammal:

13. Példa: Az ábrán látható berendezés végtelen nagynak tekinthető keresztmetszetű elosztócsövébe viszkózus folyadék (víz) áramlik be, amelyből két - egymással párhuzamosan kapcsolt – csőszálon át az ugyancsak végtelen nagynak tekinthető keresztmetszetű gyűjtőcsőbe áramlik át. A párhuzamos csövek hidraulikailag érdesek. Kérdés, hogy a csőrendszeren áthaladó teljes qV térfogatáram hogyan oszlik meg a párhuzamos csövek között (qVA és qVB)? Megoldás: Az A csőszál nyomásvesztesége: Az B csőszál nyomásvesztesége:

A veszteségekben a kilépési veszteségek is bennfoglaltatnak A veszteségekben a kilépési veszteségek is bennfoglaltatnak. Mivel az elosztó és gyűjtőcső igen nagy keresztmetszetű, bennük egyenletes nyomáseloszlást tételezhetünk fel. Ezért kell, hogy legyen. Ebből a feltételből a párhuzamos csőszálakbeli sebességek aránya: