Az államosodás és a közigazgatási térfelosztás kérdései a Balkánon 1990 után Hajdú Zoltán tudományos tanácsadó, MTA RKK DTI Pécs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÉRDEKELLENTÉTEK A BALKÁN KÖZLEKEDÉSI ELÉRHETŐSÉGÉBEN
Advertisements

A globális világgazdaság regionális átrendeződése
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
A Balkán - múlt, jelen és jövő magyar szempontból Lőrincze Péter - a VOSZ Európai Uniós Csatlakozási Munkabizottsága vezetője - előadása 2004 március 31-én.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A nyugat-balkáni országok gazdaságáról számokban - Mekkora piacról beszélünk és elsősorban milyen típusú külpiaci együttműködésekre van lehetőség? Piac.
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
A balkáni „puskaporos hordó”
Az ipari forradalom.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
A délszláv válság.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
MTA Regionális Kutatások Központja A kooperáció intézményesítésének kérdései a városi térségekben Az MRTT VI. Vándorgyűlése Gödöllő, december 11–12.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
MTA Regionális Kutatások Központja A dunai fejlesztések és azok elmaradásának geopolitikai háttere Hardi Tamás PhD tudományos főmunkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pikó Tibor Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Nyugat-Balkán 2009: A stabilizáció és a konszolidáció politikai tényezői MeH-MTA kormányzati fórum, március 16.
Záróelőadás Előadó: Dr .Marinovich Endre
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete FÖDERALIZMUS ÉS DECENTRALIZÁCIÓ Kézikönyv a svájci struktúrákról és.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
Politikai és szociálgeográfia I.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Globális problémák.
Szervezeti struktúra és kultúra
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
Közforgalmú közlekedés a határon átnyúló agglomerációban Dr. Prileszky István Széchenyi István Egyetem Somorja,
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
AME BESZÁMOLÓJA Előzmények „Korlátlan” iskola alapítási jog – Szakmai –Közösségi –Üzleti okokból Lassú folyamatos korrekció –Minőségbiztosítás.
A magyar átalakulási tapasztalatok exportja a Balkánra: üzleti lehetőségek a közpénzügyek területén Készült az ICEG Európai Központ és a Magyar Közgazdasági.
Délszláv államok.
IPA alapok felhasználása a környezetvédelem területén a Nyugat-Balkánon április 10. Scherczer Károly Róbert Nemzeti IPA koordinátor Külügyminisztérium.
Délkelet Európa területi szerkezetének változásai Illés Iván MTA RKK.
A POLITIKA SZEREPE A BALKÁN KÖZLEKEDÉSÉBEN Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2006.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Európa regionális földrajza
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
A korrupció hazánkban Előadó: Sefcsik Balázs
Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
A jugoszláv szocializmus sajátosságai
A balkáni etnikai konfliktusok háttere
Az Európai Unió bővítése Markovics Alexandra Földrajz Bsc 3. évfolyam
Készítette: Kállai Péter
Szerbia – Szerb Köztársaság
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Miért éppen a Közel-Kelet?
BETEKINTÉS AZ EURYDICE HÁLÓZAT
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
Előadás másolata:

Az államosodás és a közigazgatási térfelosztás kérdései a Balkánon 1990 után Hajdú Zoltán tudományos tanácsadó, MTA RKK DTI Pécs

Államosodási folyamat Permanens államosodási folyamat Európa államosodási forduló pontjai 1918, 1945, 1990 A Balkán követte Európát

Nemzet-Nemzetállam Az államok és nemzetek egymáshoz való viszonya globálisan problémás Európa maga sem birkózott meg a kihívással A Balkánon 1990 után ismét kiéleződött a két képződmény közötti eltérés

A jugoszláv állam szétesése átrendezte a Balkánt A jugoszláv állam szétesése alkotmányos, politikai, közigazgatási egységek szerint következett be A szétesés nem oldotta meg a nemzet-állam közötti viszonyokat

A virtuálisan egységes Bosznia és Hercegovina A nemzetközi közösség által kikényszerített formális egység két közjogi, több mentális egységet jelent

A virtuálisan egységes állam Közigazgatásilag bonyolultan tagolt Etnicitás és funkcionalitás kompromisszumai

Szerbia és Montenegró még államszövetség Montenegró függetlenedésének kérdése Koszovó helyzetének alakulása A Vajdaság sajátosságai

Egy potenciális kihívás Az albán népesség számának növekedése és szállásterületi rendje nem csak Koszovót érinti A Koszovó jövőjéről szóló döntés nem csak Koszovót érinti majd…