Heike Kamerlingh Onnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
A kvantummechanika úttörői
Radioaktivitás, izotópok
Eötvös Loránd élete és munkássága
Eötvös Loránd élete és munkássága
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Pavlov kutyakísérlete
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Szupravezetés - Szupravezetők
Ellenállás Ohm - törvénye
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Jean Baptiste Perrin ( )
Termodinamika és statisztikus fizika
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
Jean Henri Dunant (1828 – 1910) május 8–án Genfben született május 8–án Genfben született A Kálvin Kollégium elvégzése után banki tanulmányokat.
Charles Augustin de Coulomb
Holland Fizikusok Tarkó Bence 10.c.
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Hő és áram kapcsolata.
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Galileo Galilei élete és munkássága
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Guglielmo Marconi Élete.
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Készítette: Juhász Alexandra
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Julius Robert Mayer Készítette: Nagy Fanni.
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
Készítette: Nagy Attila
Eötvös Loránd és a gravitáció
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
William Thomson /Lord Kelvin/
Christiaan Huygens élete
Heike Kamerlingh Onnes
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Isaac Newton élete.
Vincent van Gogh ( ).
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
 a Föld forgásának és a Coriolis- erő hatásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet Léon Foucault francia fizikus fejlesztett ki.FöldCoriolis-
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Előadás másolata:

Heike Kamerlingh Onnes Bognár Beáta 10.d

Tartalom Élete A szupravezetés felfedezése Díjak és elismerések Szellemi öröksége

Élete 1853. Szeptember 21.-én született Groningenbe, Hollandiába. Apja, Harm Kamerlingh Onnes egy téglagyár tulajdonosa volt, anyja Anna Gerdina Coers of Arnhem. Már mint középiskolás diák felhívta magára a figyelmet tudományos problémamegoldó képességével. 18 éves korára már annyira hitt a fizikai kísérletekben, hogy az olyan elméletekkel nem is foglalkozott, amiket nem lehetett kísérletileg bemutatni.

Élete 1870-ben Kamerlingh Onnes beiratkozott a Heidelbergi Egyetemre. A Heidelbergi Egyetemen 1871-től 1873-ig Robert Bunsen és Gustav Kirchhoff is tanította. A Groningeni Egyetemen végzett 1878-ban, majd itt is szerezte meg doktorátusi végzettségét 1879-ben. Disszertációjának témája: „Nieuwe bewijzen voor de aswenteling der aarde” („A Föld forgásának újabb bizonyítékai”). 1878 és 1882 között Johannes Bosscha asszisztense volt (aki a Delfti Műszaki Egyetem igazgatója volt), akit előadóként helyettesített 1881 és 1882 között.

Élete 1882 és 1923 között a kísérleti fizika professzora volt a Leideni Egyetemen. 1904-ben létrehozott egy „alacsony hőmérsékletű” laboratóriumot, ahová más kutatókat is meghívott, ezzel nagy tiszteletet vívott ki magának a tudományos közösségben.1887-ben megnősült, felesége Maria Adriana Wilhelmina Elisabeth Bijleveld, egy gyermekük született, Albert. 1926. február 21., Leiden, Hollandia halála.

A szupravezetés felfedezése A szupravezetés azon fizikai jelenség, melynek során egyes ún. szupravezető anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten (általában -200 °C alatt) elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt. 1911-ben fedezte fel a holland Heike Kamerlingh Onnes. Kamerlingh Onnes kijelentette, hogy „A higany ezen az alacsony hőmérsékleten egy új elektromos állapotba ment át, amit szupravezetésnek lehet nevezni.” A témában több cikket is megjelentetett.(higany, ón , ólom)

Díjak és elismerések Kamerlingh Onnes munkájáért széles körű elismerést kapott, ezek között volt az 1913-as fizikai Nobel-díj (a bizottság indoklása szerint „az anyag alacsony hőmérsékleten való viselkedésének vizsgálatáért, ami többek között a folyékony hélium előállításához vezetett.”) Matteucci-érem, 1910 Rumford-érem, 1912 Fizikai Nobel-díj, 1913 Franklin-érem, 1915

Szellemi öröksége Néhány eredeti műszere, amit a kísérleteknél használt, látható a Boerhaave Museumban, Leidenben. A hélium cseppfolyósításához használt berendezése a Leideni Egyetem fizikai tanszékén megtekinthető, ahol az alacsony hőmérsékletű laboratóriumot az ő tiszteletére nevezték el. Tanítványa, aki később az igazgatói székben is követte, Willem Hendrik Keesom volt 1926-ban az első, akinek sikerült a héliumot megszilárdítania.

Szellemi öröksége Az Onnes-effektust, a hélium szuperfolyékonyságát róla nevezték el. A Holdon található Kamerlingh Onnes krátert róla nevezték el. Onnes a megalkotója az entalpia kifejezésnek.

Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Heike_Kamerlingh_Onnes http://tudosnaptar.kfki.hu/k/a/kamerlinghonnes/kamerlinghonnes.html

Köszönöm a Figyelmet 