Adózási ismeretek 1.előadás 2014

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

Humán rendszerek, közszféra
Készítette: Sallai Katalin
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A szállásadás adóügyi kérdései
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Adózás Hankó Zoltán Bp.szakk Adózás
1 TÁRSASÁGI ADÓ Többször módosított évi LXXXI. tv. jellemzői A költségvetési bevételekben évről-évre kb. 6-8 %-ot képvisel.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Adózási elvek.
Az adórendszerek és az adóigazgatás fejlődésének tendenciái az OECD országokban, és az ezzel kapcsolatos hazai teendők (2005)
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Adójog 1. Az adójog alapjai.
Divizionális (divíziós) szervezet
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Elméleti alapvetések.
Horváth Ferenc Az államháztartás alrendszerei, bevételek és kiadások
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
Adózás az Európai Unióban – magyar szemmel Dr. Vágyi Ferenc Róbert egyetemi docens Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Intézet 9400 Sopron,
Előadó: Kelemen Katalin
Kereslet-rugalmassági számítások
A teljes keynesiánus modell
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
Könyvvezetési feladatok
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Államháztartási alapismeretek
Adózási alapismeretek
Vállalati Gazdaságtan
A termelés költségei.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Adózási alapismeretek. 2 AZ ADÓ TÖRTÉNELMI, TÁRSADALMI, KÖZGAZDASÁGI KATEGÓRIA „ …sohasem közömbös mifélék az adók, mert egy nemzet boldogságára és erejére.
Dr Lakatos Mária2015/2016. I. félévDr Lakatos Mária ADÓZÁS I. A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek” – Otto von Bismarck.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Dr Lakatos Mária2012/2013. II.Dr Lakatos Mária ADÓZÁS I. A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek” – Otto von Bismarck.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
a költségvetési tervek teljesítésében
Az adórendszer Colbert (francia pénzügyminiszter): „Az adóztatás olyan, mint a libatépés, annak tudománya, hogyan lehet a legtöbb tollat a lehető legkevesebb.
Adózási alapismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Költségvetés.
Költségvetés bevételei Adórendszer
Előadás másolata:

Adózási ismeretek 1.előadás 2014

Vizsgálandó kérdések Mit termeljünk? Hogyan termeljünk? Kinek a számára termeljünk? Hogyan döntjük el ezeket a kérdéseket? Stiglitz

Piaci kudarcok Közjavak Monopóliumok Externáliák Információs aszimmetriák Stiglitz

Kormányzati kudarcok Korlátozott információk Magánpiaci reakciók korlátozott kontrollja Az apparátus fölötti korlátozott kontroll Politikai folyamatok korlátai Stiglitz

Államháztartási funkciók Allokáció Disztribúció Stabilizáció A haszonlehetőség-görbe elérése Externáliák kezelése Közjavak biztosítása Egyenértékűségi elv T’=G Elmozdulás a haszonlehetőség görbén Adóztatás (progresszió) Transzferek Teherviselő-képességi elv T”=TR „Mágikus négyszög” Foglalkoztatottság Árstabilitás Külső egyensúly Egyenletes növekedés T<>?G+TR Musgrave

A magyar államháztartási rendszer felépítése Gazdaság Állami szféra Non-profit Magán Jegybank Állam- háztartás „Állami” vállalatok Háztar- tások Vállalkozá- sok Központi kormányzat Helyi önkor- mány zatok Önkormány- Válall kozásai vállalatai Költség- vetés Elkülönített alapok Kötelező Társadalom- biztosítás László Csaba nyomán

Állami bevételek Adójellegű Nem adójellegű Állami vagyonhoz kapcsolódó Egyéb Közjogi vagy fiskális Magánjogi

Adózási alapfogalmak Adó Adóalany Adótárgy Adóalap Adókulcs Adómérték

Alapfogalmak adó olyan, törvényben előírt, állammal szembeni, kényszer jellegű befizetési kötelezettség, amelyért a befizetőnek semmilyen közvetlen ellenszolgáltatásra való joga nem keletkezik Az adó alanya az a természetes vagy jogi személy, aki az adó kiszámításáról és befizetéséről maga gondoskodik (önadózás), illetve terhére a fizetési kötelezettséget az adóhatóság előírja (kivetéses adózás). Az adó tárgya az az – általában vagyoni – jogviszony vagy gazdasági esemény, amelynek alapján a törvény adófizetési kötelezettséget keletkeztet. Az adók csoportosításának alapja ezért gyakran az adótárgy. Kivételes jelleggel előfordulhatnak olyan adók, amelyeknél nem beszélhetünk közvetlen adótárgyról, mert ezek járulékosan kapcsolódnak valamely más adóhoz.

Alapfogalmak Az adóalap az adó tárgyához szorosan kapcsolódó, pénzben (esetleg csak természetes mértékegységben, pl. a benzin jövedéki adója esetében) mérhető mennyiség, ezért az adóalap az esetek többségében csak az adótárgy közvetlen mennyiségi megfogalmazása. Az adókulcs az a – tágan értelmezett – függvény, amely az adóalaphoz a törvény szerinti adómértéket rendeli hozzá. Az adóalap ismeretében az adókulcs segítségével számítható ki az adófizetési kötelezettség. Az átlagadókulcs azt mutatja meg, hogy az adólap egészére vetítve az adómérték annak hány százalékát teszi ki. Az adózót sújtó tényleges adóterhet az átlagadókulcs jelzi. A határadókulcs azt mutatja meg, hogy az adóalap utolsó (legmagasabb) egységére mekkora adóteher jut. Ezáltal azt is jelzi, hogy az adóalap egységnyi változása az adómérték hány egységnyi változását eredményezi.

Adóztatás, adókulcs proporcionális vagy egységes, ha az átlagadókulcs az adóalap növekedése esetén változatlan (pl. ÁFA), progresszív, ha növekszik (pl. SZJA alapesetben), degresszív, ha csökken (pl. SZJA tételes átalányadózás).

Az adók gazdasági funkciói Fedezeti (fiskális) Befolyásolási Arányosítási (Kontroll)

Az adózás gazdasági hatásai Adóincidencia Többletteher (holtteher veszteség, jóléti veszteség) Gazdasági döntések befolyásolása összes kibocsátás javak közti választás magánjavak között magán- és közjavak között munkavégzés és szabadidő között jelen és jövőbeni fogyasztás között tevékenységi formák között

Elméleti alapelvek Haszonelv Fizetőképesség elve Megbízhatóság Kiszámíthatóság Érvényesíthetőség Jutányosság konzisztencia Galántainé, 2006

Stiglitz szerint Gazdasági hatékonyság Adminisztratív egyszerűség Rugalmasság Politikai felelősség Igazságosság (Stiglitz-Schönfelder[1996], pp.408)

Adam Smithnél arányos meghatározott kényelmes olcsó (Hetényi [1999])

Transzformációs országokra Igazságosság (méltányosság) haszonelv teherviselő képesség Hatékonyság (semlegesség) Egyértelműség Egyszerűség  Alacsony adminisztrációs költségek Stabilitás Rugalmasság

Adók rendszerezése Haszonelv vs. Fizetőképesség Adóztatás alapja Flow változók ( jövedelem , fogyasztás) Stock elem ( vagyon) Adó tárgya alapján: Jövedelmet terhelő Vagyont terhelő Fogyasztást terhelő

Adók rendszerzése Adóteher-viselés alapján Közvetlen Közvetett Adóztatás jogosultsága szerint Központi Regionális v. más irányítási szint Vegyes Az adók felhasználásuk szempontjából Általános adók Céladók (kulturális járulék, szakképzési hozz.)

Az adózás gazdasági hatásai 2 L E C terméktömeg O ár

Adózási alapelvek Igazságosság (méltányosság) Hatékonyság haszonelv teherviselő képesség Hatékonyság Egyértelműség Egyszerűség Alacsony adminisztrációs költségek Stabilitás Rugalmasság

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! dolgos.anett@ke.hu