A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező  lemond az azonnali kifizetéséről  közvetlenül pénzt ad az adósnak  Hitelt leggyakrabban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Megfizethető források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hitelek, akár évi 4,5 %-ért, az Új Széchenyi Hitel Program keretében
A kisvállalkozások finanszírozása és az OTP Széchenyi 50 Program Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Hiteles múlt, biztos jelen
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató. A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme foglalkoztatás és jövedelemtermelő képesség szempontjából: 1,2 millió.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
MIKROHITEL A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben kezdte meg működését annak érdekében, hogy segítse a megye mikro- és kisvállalkozásainak.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Projektfinanszírozás
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező  lemond az azonnali kifizetéséről  közvetlenül pénzt ad az adósnak  Hitelt leggyakrabban bankok nyújtanak  Megszületésekor új pénz jön létre  A bank számára kamatot kell fizetni  Visszafizetésekor a pénz megszűnik  Az adós részletekben köteles visszafizetni  Előre meghatározott céllal, vagy cél nélkül is

HITEL ≠ KÖLCSÖN  A hitel a pénzhez jutás lehetősége  A kölcsön a felvett pénzösszeg  Azért fizetünk, mert a bank rendelkezésünkre tartja a pénzt  Kamatot kell fizetnünk  Nem kell ingatlanfedezet  A havi rendszeres bankszámlára érkező jövedelmének a tízszeresét

A bankhitelszerződéssel a bank arra vállal kötelezettséget, hogy jutalék ellenében meghatározott hitelkeretet tart a szerződő fél rendelkezésére, és a keret terhére - a szerződésben meghatározott feltételek megléte esetén - kölcsönszerződést köt, vagy egyéb hitelműveletet végez. Mindez azt jelenti, hogy a kölcsönt a bank nem azonnal, hanem - az előre meghatározott keret erejéig - az ügyfél igénye szerint nyújtja.

Az adott kölcsönnyújtás (beleértve a bank által közvetített állami támogatást is) tárgyában a bank és az adós között létrejött szerződést és annak mellékleteit jelenti, ezek: a bank Üzletszabályzata, Hirdetmény, az egyedi ügyfélszerződés és az adott kölcsönfajtára vonatkozó hirdetmény.

 a folyószámlahitel  a Széchenyi kártya hitel,  az üzleti kártya,  a forgóeszköz hitelek  faktorálás

A Széchenyi Kártya a mikro-, kis- és középvállalkozások számára létrehozott, kedvezményes kamatozású, állami támogatásban részesített hiteltípus. Célja: A kisvállalkozások, egyéni vállalkozók egyszerűsített eljárás keretei között szabad felhasználású, likviditási problémákat megoldó hitelhez jussanak.

 Új hitellehetőség mikro és kisvállalkozásoknak  Beruházási célokra  Forint alapú beruházási hitelkonstrukció A hitelből finanszírozhatóak: Immateriális javak, tárgyi eszközök, beruházások, fejlesztések  Maximális hitelösszeg 50 millió forint,  1-10 éves futamidőre,  fix kamatozású 4, 9-9%-ig

 magas összegűek és egy társaság által meghatározott projekt megvalósítását teszik lehetővé  az elsődleges szempont a majdani projekt profit képessége, jövőbeni megtérülése  futamidejük 1-8 év  20-30% önerő

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás bevételei nem fedezik pillanatnyi kiadásait, átmeneti forráshiánya keletkezik, ilyen esetben ajánlott a forgóeszközhitel. Amennyiben a forráshiány egy éven belül többször is várható, lehetősége van a vállalkozásnak arra, hogy a hitelt rulírozó formában igényelje, ilyen módon a már egyszer igénybevett és vissza is fizetett kölcsönt ismét igénybe veheti a rendelkezésre tartási időn belül.

 hitelképes magyarországi székhelyű, kezdő és működő mikrovállalkozások részére  illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel rendelkező mikro vállalkozásoknak kíván vissza nem térítendő támogatást önerő mértéke legalább a projektérték 10 %-a

 lehetőséget nyújt egy cég tevékenységének bővítésére  immateriális javak és tárgyi eszközök megvásárlására, létesítésére, felújítására, korszerűsítésére  új gépek, berendezések vásárlására  a vállalkozásnak kapacitásának bővítésre

A pénzintézetek a már működő vállalkozásoknak és leendő ügyfeleknek kínálnak kedvezményes finanszírozási lehetőséget, a pénzintézet az ügyfél számára felajánl egy finanszírozási keretet, amely jelzi azt, hogy milyen mértékben tudja az adott értékben biztosítani a hitelt az adott vállalkozásnak. Ez a hitelprogram főleg a középvállalkozásokat kívánja segíteni, hozzájárulva a fejlesztési, működési tervek megvalósításához.

 A pályázatra kiírt keret 30 milliárd forint évre, célja a vállalkozások jövedelemtermelő képességének növelése, a technológiai korszerűsítés támogatásával.  Támogatás mértéke: 20-50%  Támogatás összege: minimum 5 millió forint, maximum 25 millió forint.

A kockázat a veszteség bekövetkezésének eshetősége. A devizapiac kockázatos üzlet. Rövid idő alatt nagy pénzeket lehet nyerni,de veszíteni is. A kockázat forrása sokféle lehet. a főbb kockázati típusok: Piac-, hitel-, működési-, jogi és rendszerrizikó.

 A kedvezőtlen piaci áralakulás miatti kockázat.  Nagysága egyenesen arányos a vállalt pozíció nagyságával.  Piaclikviditás kockázata: a pozícióból nem, vagy csak nehézkesen lehet kiszállni.  Bázis- vagy korrekciós rizikó azt a kockázatot fejezi ki, hogy az alapüzlet és az annak fedezésére kötött ügylet árának alakulása különbözhet, így a fedezet nem lesz tökéletes.

 A központi elszámolóház hiányából fakad.  Annak kockázata, hogy a másik fél bármi okból nem teljesíti az üzletből rá háruló kötelezettségeit.  A potenciális veszteség mértéke az üzlet aktuális piaci áron történő helyettesítésének költsége.  Bonyolítási rizikó: abból fakad, hogy az üzlet kötése és teljesítése időben szinte mindig elválik egymástól (a birtokon kívül kerülés veszélye nagy).

A működési vagy üzemviteli rizikó a nem megfelelő rendszerek használatából, a rendszerek meghibásodásából, a hiányos ellenőrzésből, az emberi, vezetési hibákból, külső eseményekből adódó veszteség lehetősége.

 Az abból fakadó veszteséget jelenti, hogy a szerződésben foglaltak nem érvényesíthetők.  Felek országainak jogrendjei eltérőek.  Keretegyezmények megkötése.  Általános üzleti feltételek kidolgozása, kockázatvállalási nyilatkozat aláíratása.  Aláírás-minták cseréje.

 Annak kockázata, hogy az egész pénzügyi rendszerben zavarok keletkezhetnek.  A rendszer átláthatóságának megteremtésével mérsékelhető.  A hatóságok prudenciális szabályokat írnak elő, ajánlásokat fogalmaznak meg, nyitott pozíciós limiteket állítanak fel, engedélyek kiadása, visszavonása, gondoskodnak a fizetési rendszer működéséről.

Kornyik Botond