Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
NOx keletkezés és kibocsátás
Környezetgazdálkodás 1.
KÉMÉNY.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Dr. Domokos Endre Tiszta levegő –Mozdulj érte! XII. Európai Mobilitási Hét előkészítő Veszprém, április
Valóságos gázok.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
h-x diagram Levegő vízgőz keveréke
Energetika I-II. energetikai mérnök szak
Légszennyezőanyag kibocsátás
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
SZÉN-MONOXID.
Készítette: Kálna Gabriella
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Laboratóriumi kísérletek
A nedves levegő és állapotváltozásai
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
A levegőburok anyaga, szerkezete
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Az átlagos kémiai (ill. , mol-ekvivalens) atom-, ill
Környezetünk levegő minősége
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása II.
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
NOx emisszió csökkentés
Az égés.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A szén és vegyületei.
Levegő szerepe és működése
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
H3PO4 Hidrogén-foszfát Foszforsav
A Tűz.
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
A légzési gázok szállítása
Környezetgazdálkodás 1.
Az égés és a füstgáztisztítás kémiája
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
3.3. Tüzelésszabályozás Feladata: gazdaságos energiaátalakítás biztosítása Optimális tüzelés = Maximális hatásfok a.) Veszteség analízis (indirekt módszer)
h-x (i-x) diagram gyakorlatok
Tüzeléstechnika Követelmények
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Tüzeléstechnika Gázok égése
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Petrolkémia Gresits Iván Petrolkémia kőolaj komponensek feldolgozásával foglalkozó iparág. Nyersanyagai: különböző földgázok, finomítói.
Károsanyag-keletkezés
Égés Az anyagok kémiai átalakulása endoterm exoterm Az exoterm folyamatok között legjelentősebb – égés Égés termokémiai folyamat Az anyag oxigénnel való.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Károsanyag-keletkezés
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
ÉGÉS.
Gresits Iván Petrolkémia Gresits Iván
* * ppm (v/v) azaz ppmv átszámítása
A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai szeptember 12.
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Termokémia.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz L. Szabó Gábor Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék l.szabo.gabor@eng.unideb.hu

Az égéstermék összetétele Az elméleti égéstermék összetétele: CO2+H2O Tökéletes égés , tiszta oxigén hozzáadása és λ=1 esetén! Tökéletes égés, levegő hozzáadása és λ=1 esetén: CO2+H2O+N2 Ha a λ>1 akkor az égéstermékben megjelenik az oxigén is! CO2+H2O+N2+O2 Ha az égés tökéletlen akkor éghető gázok is megjelennek benne.

Az égéstermék összetétele Elméleti égéstermék (bruttó egyenletekből) Égés oxigénnel, tökéletesen, légfelesleg nélkül: CO2+H2O Levegős, tökéletes és légfelesleg nélküli égés CO2+H2O+N2+Ar Levegős, tökéletes és légfelesleg történő égés CO2+H2O+N2+Ar+O2 Ha az égés tökéletlen akkor éghető gázok is megjelennek benne.

A keletkező égéstermék Az egyszerűség kedvéért háromféle keletkező füstgázt különböztetünk meg: Minimális (száraz) égéstermék Száraz égéstermék Nedves égéstermék Valóságos tüzelésnél mindig keletkezik az elméleti komponenseken kívül egyéb, igen káros anyag is : NOx, SOx, CO, el nem égett szén hidrogén. Ezek mennyisége jól beállított gázkészüléknél olyan kevés, hogy a számításoknál elhanyagoljuk.

Minimális (száraz) égéstermék Száraz égéstermék : A keletkező vízgőzt figyelmen kívül hagyjuk Minimális égéstermék: oxigént nem tartalmaz, mert λ=1. Jele: Ve,min, Mértékegysége: [m3/m3] Meghatározása: Égéstermék összetevője: N2+CO2+Ar

Száraz égéstermék Száraz égéstermék : A keletkező vízgőzt figyelmen kívül hagyjuk Oxigént tartalmaz, mert λ>1. Jele: Vens, Mértékegysége: [m3/m3] Meghatározása: Égéstermék összetevője: N2+CO2+Ar+O2

Nedves égéstermék A valóságos égéstermékhez ez áll a legközelebb, számítások során ezt tekintjük a tényleges égésterméknek. A száraz égéstermékek és a füstgáz nedvességtartalmának összege Jele: Ven, Mértékegysége: [m3/m3] Meghatározása: Égéstermék összetevője: CO2+N2+O2+H2O

A keletkező égéstermék összetétele [m3/m3]-ben Minimális száraz Száraz Nedves CO2 N2 Ar O2 - H2O

Az égéstermék hígítási tényezője Az égéstermék hígítási tényező az égés során ténylegesen keletkező száraz égéstermék és a minimális száraz égéstermék térfogatarányának a viszonya. A légfelesleg tényező és a hígítási tényező kapcsolata

Az égés tökéletességének ellenőrzése

A Bunte-diagram

A füstgázban lévő víz parciális nyomása Ahol „b” értéke annak a térnek a nyomása ahová a füstgázunkat vezetjük. Ez általában a légköri nyomást (101.325 [Pa]) jelenti

A kondenzációs hőmérséklet Az a hőmérséklet, amelyen az égéstermék gőztartalmának parciális nyomása eléri a telítési gőznyomást, az égéstermék kondenzációs hőmérséklete. Ha az égéstermék tisztán vízgőzt vagy savgőzöket is tartalmaz (víz)harmatpontról illetve savharmatpontról beszélünk. Jelentősége például kazánoknál: Hagyományos és alacsony hőmérsékletű kazánoknál a visszatérő víz hőmérsékletének ennél nagyobbnak kell lennie, kondenzációsnál meg épp alacsonyabbnak. Értékét táblázatból határozzuk meg a füstgázban lévő víz parciális nyomása függvényében. Általános értéke 50-55 [°C] körül alakul.

A füstgáz víztartalmának parciális nyomása és harmatponti hőmérséklete közötti összefüggés pv [Pa] th=tk=tv [°C] 3167 25 4241 30 5622 35 7375 40 9582 45 12.335 50 15.740 55 19.917 60 25.007 65 31.166 70 38.550 75

Köszönöm a figyelmet !