Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László 2010. szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zséger Ádám vezető munkatárs
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
OTP Kockázati Tőkealap I.
2 2 • 4,4 milliárd forint saját tőkével 2001-ben alapított befektetési társaság • célja: eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalatok.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Nemzeti Innovációs Hivatal
1)Fizikai infrastruktúra (business center-ek,, szolgáltatott irodák és ipari létesítmények) 2)Üzleti szolgáltatások (projektmenedzsment, pénzügyi és HR-
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Az IKT a gazdaság szolgálatában
„DBH Üzleti Modell” innovatív vállalkozásfejlesztést támogató szolgáltatások Magyarországon és Európában InnoMax Klub június 8.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Pécs, február 28.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Piac és Profit Pénzünknél maradva! Követeléskezelés eredményesen! Megbízható partnerállomány és követeléskezelés az Opten segítségével!
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
© 2005 IBM Corporation Az innováció kérdései Magyarországon.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Üzleti Angyalok az innováció sikeréért
Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
WAMP Siker a gazdasági válságban. Társadalmi célokból üzleti modell magyar tervezők megjelenési lehetőségét segíteni ↓ szolgáltatások, külföldi képviselet.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Hargita Business Center – Vállalkozói inkubátorház.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Zsembery Levente vezérigazgató
2 2 4,4 milliárd forint saját tőkével 2001-ben alapított befektetési társaság célja: eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalatok fejlesztése.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Az ötlettől a nemzetközi piacig Jó tanácsok startupok külföldi terjeszkedéséhez Mindent jóra fordítunk.
Izraeli innovatív kisvállalkozások műhelye IZRAELI INNOVATÍV KISVÁLALKOZÁSOK MŰHELYÉNEK BEMUTATÓJA Készítették: Kollman Judit Pogácsás Péter szeptember.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Fast Ventures B.V. A részvénypiac és a kockázati tőke Tőzsdeképes Cégek Klubja Sajtótájékoztató Július 22.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Az izraeli üzleti környezet vállalkozói szemmel Zsámboki Gábor vezérigazgató 1.
Növekedés a tőzsdével ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel
Rapid Action Group Ltd Üdvözli Magyarországot az Alihankintán!
Siker a gazdasági válságban
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Rögös úton célba érni Az első közép-kelet európai társadalmi hasznosságú befektetési alap létrehozása IMPACT VENTURES Zrt.
Előadás másolata:

Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember

Turi M. - Korányi L szeptember Az izraeli modell főbb jellemzői Az állami programok és a magánszféra kooperációja a start-up építésben Privatizált inkubátorok és kockázati tőkealapok együttműködése Állami pénz az induló vállalkozásnak, csak ha az inkubátor is befektet (1:5 tőkeáttétel) –Alapos szűrés –Az inkubátor érdekelt lesz a vállalkozás felépítésében –Gondoskodik a következő befektetésről

A modell lényege szemléletesen 1. A K+F szakadék (kockázat) áthidalása állami segítséggel 2. Az üzleti sikerben (az állami célban) érdekelt partner beiktatása Tőkebefektetés az üzleti hasznosításhoz Kutatási eredmény/ találmány Állami támogató Induló techn. vállalkozás Technológiai inkubátor (üzleti)

Turi M. - Korányi L. Milyen problémákon segíthet az izraeli inkubátor modell? Az állami támogatás a magas túlélési arányra fókuszál a jelentős siker helyett (megélhetési fejlesztések) Alacsony az innovatív induló vállalkozások száma Nagyon alacsony a nemzetközileg sikeres új vállalkozások száma A meglévő inkubátorok alapszolgáltatásokra és ingatlan menedzsmentre koncentrálnak Alig van tőzsdei megjelenés Hiányzik a korai fázisú VC-ipar Külföldi VC befektetések hiánya Hiányzik a globális K+F menedzsment szakértelem A helyzetelemzés Finnországból származik – a hasonlóság a hazai helyzettel nagyon feltűnő Finnországban, Hollandiában, stb. már elkezdték a modell adaptálását

Induló innovatív vállalkozások helyzete Magyarországon Ld. finn lista + Alacsony a magánszféra K+F befektetése Az állami programokból kimaradnak az induló technológiai vállalkozások –Jeremie programban minimális az elvárás –Elvárt sikeres évek Nem megfelelő szűrés Ingatlanhasznosító inkubátoroknak állami pénzből – lejáratódott a név is

Az izraeli modell adaptálása Magyarországon Szigorú feltételekkel akkreditált magán inkubátorok (nemzetközi tapasztalat, külföldi szakértők) Az inkubátor választja ki a Start-up-okat, az állam 80-85%-ot finanszíroz –K+F-re alapuló, eredeti technológiai újdonság –Nemzetközi piaci potenciál Az inkubátor 30-45% üzletrészt szerez a Start-up-ban: vigyáz az állami pénzre Együttműködés az egyetemekkel, kutatóintézetekkel Felpuhítás veszélye Szabályozási környezet (jogszabályok, definíciók) Pozitív társadalmi hatások – A siker sikert szül!

Köszönöm a figyelmet!