Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rögös úton célba érni Az első közép-kelet európai társadalmi hasznosságú befektetési alap létrehozása IMPACT VENTURES Zrt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rögös úton célba érni Az első közép-kelet európai társadalmi hasznosságú befektetési alap létrehozása IMPACT VENTURES Zrt."— Előadás másolata:

1 Rögös úton célba érni Az első közép-kelet európai társadalmi hasznosságú befektetési alap létrehozása IMPACT VENTURES Zrt.

2 A Social Impact Investing
Az angolul oly frappáns Social Impact Investing fordítása sok félreértelmezést okoz Használjuk így (hivatalosan): Társadalmi Hasznosságú Befektetés (THB) Egyre több THBefektető nevezi magát egyszerűen „impact investornak” Amerikában és Európában egyaránt IMPACT VENTURES Zrt.

3 Miben különbözik a hagyományos kockázati tőkebefektetésektől?
Befektetői szemlélet Befektetési instrumentumok Befektetési kritériumok Impact measurement A társadalmi hasznosságú befektetés az a kockázati tőkebefektetés, amelyben a befektető – startup vagy érett fázisú cégekbe fektető kockázati tőkealap – a profit mellett a mérhető társadalmi és/vagy környezeti értékteremtést is elvárja a céltársaságtól. IMPACT VENTURES Zrt.

4 Fontos ez egyáltalán, vagy csak marketing?
Erősödő nemzetközi trend A THBefektetési módszertan egy (működő) eszköz a fenntarthatóság megvalósításához Magyarország sok tekintetben első a régióban. A magyar gazdasági élet szereplői számára nyitva áll a lehetőség, hogy ebbe a folyamatba sokakat megelőzve csatlakozzanak Akkor hogyan tovább? IMPACT VENTURES Zrt.

5 Európai Szociális Vállalkozási Alap
Reg. No 346/2013 of the European Parliament and of the Counsil on social Entrepreneurship Funds A rendelet alapján csak azok az alapok használhatják az „európai szociális vállalkozási alap” elnevezést, amelyek tőkéjük legalább 70%-át a szociális vállalkozások támogatására fordítják, valamint egységes szabályok kerülnek megállapításra a minősített szociális vállalkozási alapok számára az általuk felhasználható és elfogadható befektetési eszközökre vonatkozóan. Problémák: Nem történt meg az implementáció Az implementáció hiánya miatt a felügyeletnek nincs egységes szabályrendszere Jelentések, monitoring rendszer nem működik így megfelelően IMPACT VENTURES Zrt.

6 Uniós jog- magyar jogi szabályozás közötti különbségek
Kezelési Szabályzat – LPA (a befektetési alap mint jogi entitás megértésének nehézsége) Az Alap jogilag csak a nyilvántartásba vétellel jön létre – a kezdeti vagyoni hozzájárulást a befektetőknek már ezt megelőzően rendelkezésre kell bocsátani Az alapkezelési jog átadása – az alapkezelő elmozdításának szankciós lehetősége Kbftv. 74. § (removal provisions) Befektetői hozzájárulás számításának módja – a többség személyenként vagy vagyoni hozzájárulás alapján értendő? (nem egyértelmű a szabályozás IMPACT VENTURES Zrt.

7 Külföldi befektető esetén – szükséges dokumentumok
Kezelési Szabályzat Jegyzési Megállapodás Jegyzési Ív Esetenként: Side Letter Escrow account Legal and tax opinion IMPACT VENTURES Zrt.

8 Összefoglalás Egy társadalmi hasznosságú befektetési alapot a jelenlegi jogi szabályozásra figyelemmel „magántőkealap” formában érdemes Magyarországon létrehozni; Nemzetközi jogi iroda igénybevétele külföldi befektető esetén; Folyamatos egyeztetések a hatóságokkal; Szakértők kiválasztása az „impact” biztosításához. IMPACT VENTURES Zrt.

9 IMPACT VENTURES Zrt.

10 Barbara Ming Jogtanácsos Impact Ventures Zrt.
IMPACT VENTURES Zrt.


Letölteni ppt "Rögös úton célba érni Az első közép-kelet európai társadalmi hasznosságú befektetési alap létrehozása IMPACT VENTURES Zrt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések