Adatátvitel elméleti alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Hálózati ismeretek.
A fizikai réteg Kajdocsi László A602 rs1.sze.hu/~kajdla.
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
QAM és OFDM modulációs eljárások
Információ átvitel problémái Kábelismereti alapok
Számítógép hálózatok.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Remembering The OSI Layers Various mnemonics have been created over the years to help remember the order of the OSI layers. Often cited are the following:
Fizikai hálózatok Készítette: Schubert Tamás (BMF)
Open System Interconnect
Optoelektronikai kommunikáció
Hálózatok kábelei Takács Béla
Vezetékes átviteli közegek
2. előadás Az OSI hét rétegű modell A fizikai réteg kérdései
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
A Gigabit Ethernet.
1. Bevezetés a waveletekhez (folytatás)
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Mintavételezési frekvencia
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Memóriák.
Zajgenerátor.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes hálózatok I.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
A mikrofon -fij.
Ethernet – bevezetés.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
PC Hálózatok.
Mintavételezés Demó. Ha túl ritka a mintavétel A felvett 3 pontból nem mondható meg, hogy a három Közül melyik szinuszból vettük a mintát, esetleg valamilyen.
Vezeték nélküli adatátvitel
Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC.
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
17. Tétel x DSL Készítette: Herczeg Attila. Feladat: Internetet akarnak kiépíteni a faluban, és nem tudják eldönteni, milyen technológiát válasszanak.Ismertesse.
Hangszerkesztés elmélet
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
A DIGITÁLIS HANG.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Az információ (vázlat)
Rézkábelek 12. tétel.
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Szinuszos vivőjű hírközlési rendszerek
UTP (Unshielded Twisted Pair)
Multimédia.
Számítógépes hálózatok
Szinuszos vivőjű hírközlési rendszerek
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
Jelkondicionálás.
A hang digitalizálása.
2. Fizikai réteg Feladata a bitek továbbítása a kommunikációs csatornán olyan módon, hogy az adó oldali bitet a vevő is helyesen értelmezze (a 0-át 0-nak,
Digitális hangtechnikaH
Előadás másolata:

Adatátvitel elméleti alapjai Török János

Jelátvitel Minden csatorna torzítja a rajta áthaladó jelet A jel csillapodik Zaj jelenik meg a jelen Bizonyos frekvenciakomponenseket nem engednek át Mindig van felső korlát karakterisztika rendszer elemi mérete érzékelési lehetőség

Fourier-analízis Minden T periódusú függvény előállítható szinuszok és koszinuszok ált. végtelen összegeként. Egy T ideig tartó jel felfogható úgy, mint egy T periódusú Az ilyen (ko)szinuszok ortogonálisak Tehát összerakható szinuszokból és koszinuszokból

Fourier-analízis (folyt.) A komponensek előállítása egyértelmű az ortogonalitás miatt: Általában végtelen sok komponens Minél meredekebb jel, annál erősebbek a kis hullámhosszú komponensek

Példa Kódoljuk le digitálisan a b betűt. ASCII kódja 98 binárisan 01100010 Minden csatorna felülről korlátos Kiszűri a nagyfrekvenciájú komponenseket

Átviteli sebesség Minden csatorna csillapítja a jelet, különösen a magas frekvenciájú komponenseket Minden csatorna jellemezhető egy fc vágási frekvenciával A vágási frekvencia meghatározza az átviteli sebességet (legalább egy félhullámból kell, hogy álljon a jel) Az átviteli sebesség definíciója: Az egy másodperc alatt továbbított bitek száma mértékegysége a baud.

Csatorna maximális átviteli sebessége H. Nyquist tétele: Egy fc sávszélességű aluláteresztő szűrőn átmenő jel másodpercenként 2 fc–szer vett mintából helyreállítható és ennél sűrűbb mintavétel felesleges. Ez alapján a maximális átviteli sebesség: baudmax=2 fc log2(V) [b/s], ahol V a különböző feszültségszintek száma. Példa: Analóg telefonvonal. Beszédre tervezett vágási frekvencia: fc=3000Hz. Kétszintű (0/1) jel esetén: 6000 bit/sec Nyolcszintű jel esetén (bájt, 0-255): 24000 bit/sec

Zaj hatása a sávszélességre Az előbbiek ideális zajmentes csatornára vonatkoznak Shannon tétele: Ha a csatornában a jel teljesítménye S, a zajé pedig N, akkor az elméleti maximális átviteli sebességet a jelszintek számától és a mintavétel sűrűségétől függetlenül a következő képlet adja meg: baudmax=fc log2(1+S/N) [b/s] Példa: Analóg telefonvonal. Átlagos jel-zaj viszony: S/N=1000 Az átviteli sebesség elméleti maximuma: ~30 000 baud

Vivőhullám Szinte mindig alkalmazzák Eredeti hullám frekvenciája nem megfelelő Korlátozott sávszélesség közegből szabványból Jobb jel/zaj viszony Magasabb frekvenciájú vivőhullámon alacsonyabb frekvenciájú jel Amplitúdó modulált Frekvencia modulált Fázis modulált Keverék (pl. modem)

Elektromos jelátvitel Egyenáramú jelátvitel erős csillapítás Szinuszos vivőjel Frekvencia moduláció (rádió) Fázisugrás

Maximális adatsebesség Fizikai korlát jel/zaj viszony vágási frekvencia frekvencia ablak Eszközök korlátja szabványok adatfeldolgozás pl. gigabit gyorsabb, mint a diszk

Átviteli közegek Mágneses, vagy optikai adathordozó (mágnesszalag, hordozható HD, írható CD, DVD) gyors, biztonságos nagy késleltetés korlátozott alkalmazhatóság Koaxiális kábel (árnyékolás) sebesség: 2-10 Mbit/sec (1-2 Gbit/sec) ált. lineáris felfűzés (sérülékeny, olcsó!) elektromos zavarokra érzékeny Csavart érpár (zavar egyszerre) sebesség: 10/100/1000 Mbit/sec csillagpontos felfűzés (drága) manapság a legelterjedtebb switch/hub

Átviteli közegek (folyt.) Fényvezető szálak - gyors >100 Mbit/sec kis veszteség, nagy távolság könnyű, elektromos zavarra nem érzékeny egy módusú nagy távolság (drága) drága a kiépítés és az eszközök Vezeték nélküli átvitel Rádiófrekvenciás <100MHz (hajók, amatőr rádiózás) Mikrohullám (egyenes vonal, TV, telefon) Infravörös (épületen belül) Lézeres (pontosan kell célozni)

Modemek - elektromos jelátvitel 7200 baudos modem 8 állapot/3bit 9600 baudos modem 16 állapot/4bit

Atadátvitel típusa Vonalkapcsolt ha nincs adat akkor is foglalja a sávszélességet a teljes sávszélesség biztosított pl. nyomtató, soros kapcsolat, telefon Csomag alapú a csomagnak kell fejléc sávmegosztás lehetséges a csomagokat tovább lehet vinni kis sávszélesség mellett is használható hibára kevésbé érzékeny (újraküldhető) Az adatátvitel szempontjából mindegy

Összefoglalás Maximális átviteli sebesség (Sannon): baudmax=fc log2(1+S/N) [b/s] A sávszélesség nagyban függ a zajtól és a levágási frekvenciától Az adathordozó közeg lényegtelen a kommunikáció szempontjából Minden adathordozó típusnak van előnye, hátránya Sávmegosztás és összekapcsolás (csak csomag) (ISDN, internet)