Thomas Young 1773-1829 „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Georg Simon Ohm ( ).
Hieroglifák.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Periodikus mozgások A hang.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Statisztikus fizika Optika
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
Közösségi portálok használata
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Matematika a tudományban és a művészetekben
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
A „HÁZASSÁG HETE SZEGEDEN” KOMMUNIKÁCIÓS KAMPÁNYÁNAK ALAPPILLÉREI: KIINDULÓPONT A társadalomban tapasztalható individualizmus propagálását egyfajta intenzív.
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
Georg Simon Ohm Életrajza..
Charles Augustin de Coulomb
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Nikolausz Kopernikusz
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Tudományok éjszakája 2. - fizika -
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Kovács András ( ) Pap, hitoktató Készítették: Médiamanók.
Az egyiptomi írás.
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
Somogyvári Péter tollából…
A plazma halmazállapot
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
James Clerk Maxwell Készítette: Zsemlye Márk.
William Thomson /Lord Kelvin/
Christiaan Huygens élete
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Isaac Newton élete.
Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Bajnóczi Krisztián.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Sivatagon és vadonban. Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz Lengyel regényíró 1846-ban született Lengyelországban elszegényedett nemesi család gyermekeként.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Az Eötvös-inga Készítette: Virágh Máté 9. c EÖTVÖS LORÁND
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Szegedi Tudományegyetem
Charles-Augustin de Coulomb
3. osztályban.
Előadás másolata:

Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)

Milvertonban született 1773 Június 13-án. Gazdag, jámbor kvéker szülők gyermeke volt. Környezete csodálta a kisgyereket,különleges képességei miatt.

 2 éves korában már olvasott.  4 éves korára már kétszer végigolvasta a Bibliát.  6 évesen már latinul beszélt.  14 éves koráig megtanult franciául,olaszul,héberül,perzsául és arabul.  18 éves korában London legjobb irodalmi köreiben forgott. Fiatalon a régészet és a történelem iránt érdeklődött.

 1792-ben elkezdte az orvosi egyetemet Londonban.  Fő célja volt,hogy nagybátyja londoni praxisához csatlakozik.  20 évesen a Royal Society-ben tartott előadást a szem alkalmazkodóképességéről,hogy miként fókuszálja a szem a fénysugarakat. A következő évben az akadémia tagjává választotta. Edinburghben folytatta a tanulmányait,ezután Göttingenbe ment tanulni,doktorátust is szerzett ott.1796-ban szerezte meg orvosi diplomáját.  Majd Cambridge-ben tanult. Itt ideje nagy részét hangtani és fénytani kísérletekre fordította. Aztán visszatért Londonba,hogy ott folytathasson orvosi gyakorlatot.  1802-től a Royal Society külügyminisztere volt.  1811-ben a Szent György Kórház orvosa volt. Az orvostudomány csak egyetlen volt az őt érdeklő tudományok között.

 A legismertebb kísérlete, amellyel a fény hullámainak interferenciáját észlelte.  A kettős rés kísérletben két nem átlátszó lemezt,amelyen volt 1 azonos méretű rés párhuzamosan egymás mellé tette és megvilágította. A túloldalon lévő felületen sötét és megvilágított csíkokat észlelt egymás mellett, ebből következett az a gondolata hogy a fény egy hullám.  Kifejtette, hogy a fénynek a hanghoz hasonlóan hullámsajátosságokkal kell rendelkeznie.  Később felismerték, hogy a fény transzverzális hullámok alakjában terjed.

 Rugalmasságtani mennyiséget vezetett be, ami még mindig az ő nevét viseli.  A Young- modulus egy anyag rugalmasságáról ad információt.  A Young rugalmassági modulus még mindig a mérnökök fontos eszköze.

 Young leginkább a fénnyel kapcsolatban végzett kutatásaival vált híressé.  Fontos eredményeket ért el a fizikában is, megbecsülte a molekulák méretét.  Leírta a szív és az artériák működését.  Később egyiptológiai tárgyú cikkeket jelentetett meg és közreműködött a Nílus torkolatvidékénél talált Rosette-i kő szövegének megfejtésében.

Készítette: Kamocsai Dóra 9.A osztály

 ng ng  o/schiller/young.html o/schiller/young.html   Képek: Google képek