Hogyan jött létre az AM-mikro ?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
Advertisements

2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
Rövidhullámok használata a hazai segélyhívásban
Készítők:Almádi László, Bajházi Attila, Burghardt Petra és Tóth Nanett
Műholdas műsorszórás.
1 -40dB 20dB -20dB 0dB f h -2f h -1 fhfh f h +1 eheh v ≤ e h -e z -4.07dB A TETRA BÁZISÁLLOMÁS VEVŐBERENDEZÉSÉNEK AZ ANALÓG KÁBEL- TV SUGÁRZÁSSAL SZEMBENI.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Hálózati alapfogalmak, topológiák
EMC © Farkas György.
Mikrohullámok Báthori Bendegúz Ujvári Csaba Hasznos Berci.
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
A LEFEDETTSÉG GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA
Intelligens közlekedési rendszerek és járműnavigáció
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Az elektromágneses környezet Bevezetés This slideshow is based on the following books and articles: David A. Weston, Electromagnetic Compatibility Principles.
13.a CAD-CAM informatikus
Vezeték nélküli helyi hálózatok
Kommunikáció.
Egy kis történelem ÉvEseményBevezette 1837TávíróMorse 1875TelefonBell 1897Automata telefonközpontStowger 1901Vezeték nélküli távíróMarconi 1905Vezeték.
A digitális televíziózás minőségi kérdései
Az Adriai-tenger szele
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Rádiós Kísérletek 40 km magasan
A Zalaegerszegi Televízió nézettségi mutatói A felmérés április- májusában készült.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
Az RRC06 hazai vonatkozásai dr. Kissné Akli Mária Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május.
Az IPTV – megoldások kis és nagy rendszerekhez
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
1 MR EBU műholdas állomás Előadó: Kovács Iván. 2 MR EBU műholdas állomás A Magyar Rádió műholdállomása Az állomás hivatalos neve: HUN-BUD-15 jelentése:
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR JEDLIK ÁNYOS GÉPÉSZ, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK 9026 Győr, Egyetem tér 1.
A televíziózási szokások változása az infokommunikációs eszközök tükrében.
Kapcsolatok ellenőrzése
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Kutatások a digitális átállás társadalmi fogadtatása területén ORTT Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet Hazay István.
Elektromágneses hullámok
A televíziózás története
Kommunikáció.
Egy regionális rádió szerepvállalása B.-A.-Z. megye falvainak kulturális és társadalmi életében.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA Készítette: Rácz Napsugár 9.c.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Televízió.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Vezetéknélküli és mobil hírközlő rendszerek
Posta Kisérleti Intézet
Közösségi újságírás: Baróti Star Tv
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
17. ÚJ TUDOMÁNYOS TECHNOLÓGIAI FORRADALOM.
Merre tart az európai unió szerzői joga?
Előadás másolata:

Hogyan jött létre az AM-mikro ? 1987-ben az akkori Posta Rádió- és Televízió Igazgatóság indította a kiemelt budapesti szállodák részére. Azt az igényt elégítették ki vele, hogy a nyugatról érkező szállóvendégek saját anyanyelvű műsorokhoz juthassanak budapesti tartózkodásuk ideje alatt is.

E szolgáltatás bevezetése után támadt az az igény, hogy ezt a rendszert a lakosság részére is hozzáférhetővé tegyék. Az eredeti adás 9 tűnyalábszerű sugárzással látta el a szállodákat, műsorelosztó hálózatként, pont-pont összeköttetéssel, a 12 GHz-es sávban.

A találékony lakosság hamar feltérképezte a sugárzási irányokat és "lopóberendezésekkel" vette a műsorokat, persze jogtalanul. Ezt törvényesítette a Posta 1989. őszén, amikor meghirdette lakossági szolgáltatásként az adást ún. MMPS (Microwave Multi Point System), azaz mikrohullámú, többpontú összeköttetési rendszerként, tekintettel arra, hogy a 12 GHz-es sávban a normál tv-sugárzás nem megengedett.

Hogyan működik az AM-mikro ? A rendszer alapötlete, hogy a sugárzás ugyanolyan amplitúdómodulációs (AM) rendszerben történik, mint a közönséges földi tv-adás, szemben a mikrohullámú és így a műholdakról is szokásos sugárzás frekvenciamodulációs (FM) rendszerével. Ebből következik egyetlen előnye: a relatíve olcsó vevőberendezés (hiszen a 12 GHz-ről csak le kell keverni a jelet a hagyományos tv-vevők által is vehető UHF vagy VHF sávra), de ebből adódnak a rendszer hibái is. A Széchenyi-hegyi állomás a műholdas adásokat profi minőségű berendezésekkel veszi, majd a tv-adástechnikában szokásos RF modulátorokkal előállított jeleket a 12 GHz-es sávba felkeverve, meghatározott frekvenciakiosztásban sugározza ki. A problémák a vevőoldalon jelentkeznek.