Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Napjaink háttértárolói
Tegnap Ma Holnap HDD.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Merevlemezek (winchesterek)
A memória.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Számítógép memória jellemzői
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Áttekintés:  A merevlemezek működési elve  A merevlemezekkel kapcsolatos fogalmak  A merevlemezek története és jövője.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
A személyi számítógép részei:
Merevlemez.
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
Háttértárak és adathordozók
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap ma holnap.
Mai számítógépes perifériák
FAT (File Allocation Table)
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
A korszerű háttértárak KÉSZÍTETTE : RÉPÁS GÁBOR DOMINIK FELKÉSZÍTŐ TANÁR : SPEK KRISZTINA ISKOLA : MAGYAR TANNYELVŰ MAGÁNSZAKKÖZÉPISKOLA, GÚTA.
Háttértárak.
Be-/Kimeneti perifériák (háttértárak)
Háttértárak.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

Merevlemezek tegnap, ma, holnap

Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret, gyors működés

Működése Az adat mágneslemezeken tárolódik. Az adatok olvasását és írását az a lemezek alatt és felett elhelyezkedő fej végzi. A HDD sebességét a lemezek forgási sebessége határozza meg (legjellemzőbb: 5400rpm, 7200rpm). A lemezek track-ekre oszlanak, azonosításuk számozással történik. Az egymás alatt elhelyezkedő sávokat cilinder-nek nevezzük.

Főbb tulajdonságok Méret: első HDD-k ~360KB, manapság akár 2TB. Sebesség: alapvetően a lemezek sebessége határozza meg de nagyban befolyásolja az elektronika is. Csatolófelület: lehet ATA, SATA, SCSI, FB, legjellemzőbb az ATA és a SATA

Fogalmak Partícionálás: ezzel a módszerrel több logikai meghajtóra bonthatjuk a winchestert. Formázás: ez első formázás során jönnek létre a sávok a lemezeken, formázás közben az összes adat elveszik. Fájlrendszer: egy katalógus ami tárolja a fájlok nevét és helyét. Legjellemzőbb Windows alatt az NTFS, Linux alatt az ext3. Töredezettség: a winchester nem tud egy szektornál kisebb egységet címezni, ezért előfordulhat töredezettség. Sok program létezik merevlemezünk töredezettségmenetesítésére. Mobilítás: sokféle hordozható merevlemez létezik. Csatlakozásuk lehet: USB, FireWire, eSata.

Hátrányok Az adat mozgó alkatrészeken tárolódik, így nagy esély van a meghibásodásra. Minél nagyobb a merevlemez mérete, idő elteltével egyre töredezettebbé válhat így jelentősen lassul.

Winchesterek a jövőben Még mindig a HDD-k számítanak az elsődleges háttértároló eszköznek. A méret és a sebesség manapság viszonylag nagy és ez a technológia fejlődésével csak kifinomultabb lesz. Nagy a konkurencia az SSD-k részéről, mert gyorsabb, kisebb és mivel nincs benne mozgó alkatrész, így megbízhatóbb is. Az SSD még nem elég erős a piacon és mérete is kicsi a HDD-hez képest, így még egy ideig biztos hogy a winchester marad az elsődleges háttértár.

Vége