1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Innováció konferencia
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Életvitel és gyakorlati ismeretek. Célok  Tanításának fő célja hogy olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
A tervezés mint menedzsment funkció
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Negyedik előadás Március 11
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Környezeti szemléletformálás
A külső környezet elemzése
A társadalmi változások elmélete
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Előnyök és alkalmazási területek
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Az EU többéves pénzügyi kerete
Környezeti kontrolling
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Tanuló szervezet.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Globális problémák.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az EEM helye a menedzsmentben
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Fenntartható fejlődés és a „való világ” – Lehetséges-e az össze- kapcsolódás? Setényi János Budapest, 2005.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
E-mobilitás - befektetés a jövőbe Dr. Anisits Ferenc „Nem az a fontos dolog a jövőt előre megmondani, hanem a jövőre jól felkészülni“ (Periklész
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A külső környezet elemzése
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Agrár-környezetgazdálkodás
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows

2© Dennis Meadows, 2005 Az előadás vázlata Két lehetséges forgatókönyv – összeomlás vagy a fenntartható fejlődés Az új viselkedés elsajátítását szolgáló tanítás szükségessége Szakmai tapasztalatom és hátterem A rendszerszemlélet célja, értelme

3© Dennis Meadows, 2005 Túlméretezettség és összeomlás erőforrások népesedés szennyezettség ipari termelés élelmiszer

4© Dennis Meadows, 2005 Gondolataink a FF-ről 1972-ben Meg tudjuk változtatni a fejlődés irányát és olyan ökológiai és gazdasági feltételeket alakíthatunk ki, amely a hosszú távú jövőbe mutat. Mindez elegendő az alapvető anyagi szükségletek kielégítéséhez, miközben minden embernek esélyegyenlőséget biztosít belső potenciáljaik kibontására.

5© Dennis Meadows, 2005 Fenntartható fejlődés erőforrások népesség szennyezettség Ipari termelés élelmiszer

6© Dennis Meadows, 2005 Mit igényel a fenntartható fejlődés Ökológiai hatékonyság- Új technológiák –energia, természetvédelem, szennyeződés csökkentés, stb – amelyek gyakorlatilag már megvalósíthatók. Kultúra - Radikális változtatások a népesség növekedés, az anyagi javak fogyasztása, a haladás fogalma, az egyenlőség, a konfliktus, a környezetvédelem, az idő perspektíva és tervezés terén és számolni kell a nyilvánvaló tévedés lehetőségeivel is. Rendszerszemlélet – arra való képességünk, hogy megértsük, felismerjük, próbálkozzunk és végül megváltoztassuk azokat a kapcsolatrendszereket, amelyek társadalmi változásokhoz vezetnek.

7© Dennis Meadows, 2005 Példák a technikai haladásra Capital Cost Production Cost Szél energia Photovoltaic Systems

8© Dennis Meadows, 2005 Gyakorlat: Keresztbe tett karok

9© Dennis Meadows, 2005 Szakmai munkám Tíz könyv rendszer problémákról és globális problémákról 35 éven át intézményi vezetés 3 egyetemen 16 éven át a rendszerszemléletű eszköztárat átadó MS és PHD programok dékánja 62 éve kitartóan törekszem annak megértésére, hogy a világ miért így működik, ahogy.

10© Dennis Meadows, 2005 A világ népességének növekedése Year Millions of People Added per Year Russia

11© Dennis Meadows, 2005 Globális olaj kitermelés valószínű 2020 előtt éri el a maximumát Tavaly $8 milliárdot fektettek a nagy olaj cégek kutatásra és csupán $4 milliárd jelenlegi értékben találtak még tartalékokat

12© Dennis Meadows, 2005 A túlméretezettség egy indikátora – A globális ökológiai lábnyom év A szükséges Földek száma

13© Dennis Meadows, 2005 A technológia és a piac által megoldott problémák jelenjövő jobb > A következő értékelés #1

14© Dennis Meadows, 2005 A technológia és a piac által meg NEM oldott problémák jelenjövő jobb > Következő értékelés

15© Dennis Meadows, 2005 A rendszerszemlélet célja Megértést hoz Vitára, beszélgetésre alkalmas közös nyelvet ad A változás eszközeit adja a kezünkbe A komplex rendszerek hosszú távú viselkedésének vizsgálata

16© Dennis Meadows, 2005 Gyakorlat: Taps

17© Dennis Meadows, 2005