Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Fluoreszcens mérőkészülék a fluoreszcencia-dinamika kiszajú mérésére kis festék (bead) koncentrációk esetére November 4. Zelles Tivadar, Offenmüller.
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektron szabad úthossza
Holografikus adattárolásban alkalmazott fázismodulált adatlapok kódolása kettőstörő kristály segítségével Sarkadi Tamás 5.évf. mérnök-fizikus hallgató.
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Kísérleti módszerek a reakciókinetikában
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
REZGŐ TÜKRÖK A KVANTUMVILÁG HATÁRÁN
Színképek csoportosítása (ismétlés)
JOSEPHSON QUBITEK Josephson effektus dióhéjban
Szilárd anyagok elektronszerkezete
A kvantummechanika rövid átismétlése
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
11. évfolyam Rezgések összegzése
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
Koherens kvantummechanika 1. világháború kvantummechanika 1926-tól 2. világháború 1941(?) MI A KÜLÖNBSÉG? Geszti Tamás ELTE.
KVANTUM ÉS KLASSZIKUS HATÁRÁN Planck 150 emlékülés MTA Fizikai Osztály 2008 május 14.
Hagyományos reakciókinetikai mérés:
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
2. Félvezetőlézerek Lézerközeg: p-szennyezett és n-szennyezett félvezető anyag közötti határréteg Az elektromos vezetés szilárdtest-fizikai alapjai szükségesek.
Régi és új kísérletek a kvantummechanikában
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Kómár Péter, Szécsényi István
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Régi és új kísérletek a kvantummechanikában Geszti Tamás ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék.
Lézerek alapfelépítése
Raman spektroszkópia hn0 hn0 hn0 hn0 hn0 hn0 hnS hnAS
Elektrongerjesztési (UV-látható) spektroszkópia
NIR-VIS spektrométerek. NIR-VIS spektrumok „NIR spectra ( cm -1 ) of polymers, monomers, plasticizers, lubricants, antidegradantes (antioxidantes,
Kvantumelektrodinamika
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Nanocsövek állapotsűrűségének kísérleti vizsgálata Veres Miklós MTA SZFKI
Hangterjedés granuláris anyagokban Gillemot Katalin November 30.
Optikailag detektált mágneses rezonancia Optikai spektroszkópia szeminárium Orbán Ágnes, Szirmai Péter március 22.
Zajok és fluktuációk fizikai rendszerekben december 2. Active Delay Implicit szekvencia tanulás.
Szép és hasznos kvantummechanika
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
JOSEPHSON QUBITEK Josephson effektus dióhéjban Töltés és fluxus qubitek Kontrol és kiolvasás Két qubites logikai kapuk Alapanyag: szupravezető aluminium.
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Fémkomplexek lumineszcenciája
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Mechanikai hullámok.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Mechanikai rezgések és hullámok
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 5. AFM – Atomerő mikroszkóp TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Válogatott fejezetek az anyagvizsgálatok területéről
FOTONOK Einstein 1905: fotoeffektus → hν energiájú fotonok
Védeni kell a kifolyástól
Komplex természettudomány 9.évfolyam
foton erős kölcsönhatása
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
Félvezető fizikai alapok
Előadás másolata:

Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet a szuperpoziciót megfigyelni? Interferenciában, ezt azonban zavarja az összefonódás! Yurke-Stoler PRL 1986: ez megszüntethető optikai forgatással: ezt detektáljuk Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!

Kísérlet ioncsapdában: Monroe,…,Wineland (NIST), Science 1996 tf.nist.gov/timefreq/ion/qucomp/papers.htm → elméleti előzmény: Janszky,…,Kis Zsolt, PRA 1994 élő-halott ~ két hely (kettéhasadt koherens állapot) CAT-ION x irányú rezgés hiperfinom „eltoló erő” „hordozó” Stimulált Raman átmenetek: egyszerre két lézer; b+c: eltolás, a+b: átmenet a másik hiperfinom alapállapotba

Elméleti cikk: Meekhof et al. PRL 1996 Hiperfinom alapállapotok: azonos elektronhéj, különböző magspin-beállás → a direkt átmenet tiltott, de a Raman megengedett ELTOLÓ ERŐ A STIMULÁLT RAMAN-ÁTMENETBEN? Harmonikus oszcillátor: az alapállapot szélessége Mezoszkópikus: ha az eltolás ennek néhányszorosa! A lézerpár által leadott impulzus: Akkor elég erős a lökés, ha elég nagy a LAMB-DICKE PARAMÉTER: Itt η ~ 0.1 – 0.2, ami elég nagy a kísérlethez.

hiperfinom „eltoló erő” „hordozó” a+b:b+c a+b:b+c a+b: fluoreszcens detektálás

A végállapot: A fázisok kontrollálása: Φ (a macskapár fáziskülönbsége) ← a b+c „eltoló impulzuspár” kezdőfázisa, α (a koherens állapot amplitudója) ← b+c időtartama ahol A ↓ állapotot rezonancia-fluoreszcenciával detektálva („d” lézer), ezt kapjuk (a koherens állapotok számolási szabályai szerint): Ezt kell a kísérlettel összehasonlítani: ha van oszcilláció, van macska. Az eltolt oszcillátor-alapállapotból koherens állapot lesz.

α=3, δ=0, Φ változó α~1.5, δ változó: különféle macskák

A fő paraméter α (a koherens állapot kitérése): az oszcillátor átlagos gerjesztési szintje a koherens állapotban A dekoherencia sebessége is -tel arányosan nő: túlnagy macskák nem érik meg a detektálás pillanatát! Ez még kísérleti görbe, ilyet már csak rajzolni lehet. maximális szétválás ~ 80 nm dekoherencia: Zurek, Physics Today 1991 okt., 36. old.

Kísérlet mikromézerben: Brune,…,Haroche: PRL 77,4887(1996) Doppler sebességszelekció A C rezonátorba az S klasszikus forrás tipikusan nem meghatározott számú fotont küld be, hanem koherens állapotban levő sugárzást:

Az első Ramsey-rezonátor e és g szuperpozicióját készíti el, ezt követi a C üregbeli koherens állapottal való kölcsönhatás, amely után az állapot: A Ramsey-elhangolás miatt a két tag között repülési fáziskülönbség halmozódik fel, majd a második Ramsey-rezonátor a két tagot e és g szerint interferáltatja, amit végül az ionizációs detektorok tapogatnak le.

A fotonállapot így alakul: Φ változtatható a δ elhangolással! a Ramsey-interferencia kontrasztja, a Ramsey-interferencia-redők eltolódása fringes Itt a macska!

Ramsey-frekvencia

Két-atom-interferencia két egymás után átrepülő atom között a fotontér teremt kapcsolatot Rydberg-atom preparálás 2μs2μs 2μs2μs μs kezdeti fotonállapot az első atom után a második atom után itt van az interferencia

ez a kombináció független a Ramsey-elhangolástól, ez a mértéke a két-atom korrelációnak Nagyobb macska-távolság esetén gyorsabb a dekoherencia

További fejlemények: qubit, 2 qubites kapu (működik, de a technika nagyon nehéz) mikrohullám helyett optikai rezonátor (könnyebb kezelni, de nehezebb elérni az elég nagy jóságot) több atomos korrelációk kontrollált fotonállapotok preparálása és mérése A témáról mindent tud: Domokos Péter, SzFKI