Kutatásmódszertani dilemmák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

I. előadás.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Piackutatás.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Behaviorizmus (előzmények)
Szociális tanuláselmélet
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Operációkutatás eredete
Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Az F-próba szignifikáns
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A teljesítménymérés helye és szerepe a könyvtári menedzsmentben
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Az elemzés és tervezés módszertana
A pszichológia mint tudomány
A MEGFIGYELÉS Hosszabb-rövidebb ideig tartó észlelés, mely bizonyos hatások okozta jelenségek, folyamatok megfigyelésére ad lehetőséget.
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Hipotézis vizsgálat (2)
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Alapsokaság (populáció)
Többtényezős ANOVA.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Diszkrét változók vizsgálata
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Pszichológiai Ismeretek
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
2. Döntéselméleti irányzatok
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
I. előadás.
Marketing információs
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Megfigyelés és kísérlet
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Kutatásmódszertani dilemmák Kocsis-Nagy Zsolt

A kutatásokról általában A tudományos kutatások célja: a valóság minél jobb megismerése; A tudomány a valóság objektív feltárására törekszik nehézséggel jár Különös nehézségek: ha a kutatás alanyai: emberek, embercsoportok; nagy számú változók miatt gyakran csak valószínűsíteni tudják,hogy egy adott okozatot milyen ok váltott ki kezdő kutató saját vizsgálatai alapján olyan összefüggéseket gondol szükségszerűnek, amelyek félreértés, vagy tévedés következményei. A kutató is ember!

Kutatásmódszertani hibák, azaz a kutató lehetséges befolyása a vizsgálati eredményre Robert Rosenthal szerint: Nem interakcionális hatások (függetlenek a vizsgálat alanyának viselkedésétől, a kutató nem gyakorol közvetlen hatást azokra a történésekre, amelyek feltárására törekszik) Interakcionális hatások (a kísérletet végző személy működésével befolyásolja az alany megnyilvánulásait).

Nem interakcionális hatások típusai Megfigyelő hatása: a megfigyeltek magatartása a megfigyelők hatására megváltozik. Interpretáló hatás – a vizsgálati eredmények magyarázatának lehetséges hibái: ugyanazokból az adatokból a kutatók különböző következtetéseket vonhatnak le. Intencionális (szándékos) hatások: a megfigyelőnek megmondják, hogy milyen eredményeket kell produkálnia.

Interakcionális hatások Bioszociális hatás: a kísérletvezető neme, kora és faja akaratlanul befolyásolhatja a kutatási eredményeket. Pszichoszociális hatás: a kísérletvezető személyisége szintén befolyásolhatja a kutatási eredményeket. A szituáció hatása: a kísérletvezetők tapasztalata közti különbség befolyásolja a válaszadást, ill. az első válaszok is befolyásolhatják a kísérletvezető viselkedését a későbbi válaszokat befolyásolják, stb.

Interakcionális hatások (folyt.) Modell-hatás: a kísérletvezető kipróbálja magán a feladatokat saját vélemény minta a válaszok értelmezéséhez. A kísérletvezetői elvárás hatás: a kísérletvezetői elvárásaival képes lehet befolyásolni a kutatás eredményeit. (pl.: viselkedéstudományokban befolyásolja a vizsgált alanyok megnyilvánulásait.

A kutatási eredményeket torzító hatások az adatgyűjtés során Számtalan változó befolyásolja a komplex jelenségeket A vizsgált populáció nagysága (pl.: túl kicsi nem mutathatók ki szignifikáns különbségek) A megfigyelő csak azokat a szituációkat választja ki, amelyek várhatóan igazolni fogják a hipotéziseit.

Kutatásmódszertani konzekvenciák Minden kutató vágya, hogy a valóságot a lehető legalaposabban ismerje meg. A kutató nem fényképezőgép vagy tükör módján képezi le az általa vizsgált valóságterületet. A kutató maga is befolyásolja a tanulmányozott valóságterületet. A kutatási eredmények torzításának néhány lehetséges veszélyét nagy mértékben csökkenteni lehet a kutatások gondos tervezésével.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!