Növényi rostok Cellulóz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A ló emésztésének sajátosságai
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
A belek „alagútjain”.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok rosttartalma
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
Szénhidrátok.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A cellulóz.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A belek „alagútjain”.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztési rendellenességek
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Egyed alatti szerveződési szintek
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
A NÖVÉNYI SEJTFAL Primer sejtfal: alapállomány: pektin és hemicellulóz + cellulóz váz.
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

Növényi rostok Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél szakaszokban lévő baktériumok termelnek celluláz enzimet

Hemicellulóz átmenet a vázalkotó és a tartalék szénhidrátok között vizet köt meg szerkezete kémiailag nem egységes (hexózok, de főleg pentózok, ribóz, xilóz, arabinóz polimerje) szintén csak a baktériumok bontják

Pektin a sejtfal kialakulásakor elsőként képződik a galakturonsav polimerje kolloid tulajdonságokkal rendelkezik jó vízmegkötő képességű jó étrendi hatás vízben oldódik, de az állatok saját enzimjeikkel nem bontják

Lignin a sejtfal fásodásakor épül be a növényi sejtekbe, a cellulózhoz kapcsolódva nem egységes szerkezetű, alkohol polimer vízben nem oldódik takarmányozási megítélése egyértelműen negatív

Egyéb rostalkotók -glükán (búza, árpa, rozs, zab) arabinoxylán (búza, árpa, rozs, zab) kutin (a növényi kutikula) szuberin (elparásodott növényi részek) mézgák (a növények sérülésekor képződő szénhidrát)

A növényi rostok szerepe a gazdasági állatok takarmányozásában energiaforrás, illó zsírsavak prekurzora rágás, kérődzés, nyáltermelés fenntartása bontása csak a bendőben és az utóbélszakaszokban bél-perisztaltika fenntartása szarvasmarha > ló > nyúl > sertés > baromfi a sok rost gátolja a többi táplálóanyag emésztését növeli az endogén veszteségeket gyorsítja a kimusz továbbítását csökkenti a takarmány koncentráltságát jóllakottsági érzés kialakulása

Növényi rostok és egyéb szénhidrátok lebomlása a bendőben, a ló és a nyúl vakbelében hemicellulóz CH3 cellulóz C=O pektin COOH ecetsav keményítő piroszőlősav propionsav szacharóz vajsav laktóz

Hiányakor a bendő működés zavara bélsárpangás (pl. kocák, kancák) étvágytalanság nyelőcső, gyomorfekély (fiatal állatoknál is)

Néhány takarmány nyersrost-tartalma (%) zöldlucerna (bimbós) 6,9 kukorica szilázs (viaszérés) 12,9 réti széna (jó minőségű) 25,8 árpa szalma 35,6 árpa 4,9 búza 2,6 kukorica szójabab extrahált napraforgó (I. osztályú) 13,5 cukorrépa 1,2 burgonya 0,7 tök 0,8

Gazdasági állataink rostigénye (%) malac (10-20 kg) 2,5 hízótáp (70-110 kg) 3,5 broiler csirke (0-3 hét) 2-3 broiler csirke (5-6 hét) 3-4 tojótyúk 5 ló 12-16 nyúl 11-12 tejelő tehén 17-23

A rostok szerepe táplálkozásunkban szükséglet: 30-40 g/nap fogyasztás: 15-25 g/nap A rosthiányos táplálkozás következményei: vastagbél betegségek (székrekedés, bélpolipok, vastagbél rák stb.) anyagcsere rendellenességek (elhízás, cukorbetegség, magas vér triglicerid szint, magas vér koleszterin szint)