Komplex rendszerek – Evolúciós modellek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A konfliktusok és kezelésük
Advertisements

Potenciál játékok A játékoknál minden játékosnak saját nyereménye van és azt kívánják maximálni. A potenciál játékoknál létezik egy V(s1, …, sN) potenciálfüggvény,
Evolúciós potenciál játékok
Játékelmélet oktatása a középiskolában
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Térbeli evolúciós mátrixjátékok
Az együttműködés természete Szabó György MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet H-1525 Budapest, POB. 49. Honlap:
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Evolúciós játékelmélet előadás
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
 Az alaplap kiválasztása előtt figyelembe kell venni, hogy milyen processzort szeretnénk magunknak, hiszen ettől függ, hogy milyen lapkakészletű/foglalatú.
Konfliktus és kooperáció
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Az önző gén Richard Dawkins.
Az együttműködés előnyei és hátrányai: játékelméleti elemzés
KONFLIKTUSMODERÁLÁS n SZÜKSÉG- SZERŰEK n TERMÉSZETESEK n DEMOKRATIKUS EGYÜTTÉLÉS  TÖBB KONFLIKTUS  KRITIKUS ÉRTÉKIG!!
Játékelmélet Nash, dominancia.
„Színház az egész világ…”
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Kétszemélyes játékok Előadó: Nagy Sára.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
A konfliktusok és elhárításuk
Kormányzati hozzáállás Ausztriától Kyrgyzisztánig
Fogolydilemma (3. előadás)
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Az evolúciós játék bonyolódik
Fogolydilemma játékok három stratégiával önkéntes fogolydilemma játék Nyereménymátrix: A három stratégia ciklikusan dominálja egymást: C legyőzi L-t L.
1 Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal 4. előadás Axelrod számítógépes versenyének megismétlése A nyereménymátrix és a stratégiák:
Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal. 4
Szerkezeti színek a természetben
A személyközi kommunikáció dinamikája. Belebonyolódás és kihátrálás
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
MLSZ Marketing és Média Bizottságának munkája
Pókerágens fejlesztése játékelméleti alapokon
„OLYANNAK LÁTOM MAGAM, MINT EGY
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
A JÁTÉKTERVEZÉS PSZICHOLÓGIÁJA
Evolúciós játékelmélet
20. PMSZ Körkapcsolás Aki kimarad, az lemarad?!
Megalehetőségek a nanovilágban
A gazdasági válság és a klímapolitika különös házassága Kerekes Sándor.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Játékelmélet - bevezetés
2. Döntéselméleti irányzatok
Térkitöltés Véletlen pakolások
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Velünk egy jobb világért! I. Országos Konferencia Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Budapest, Május.
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›5 Profit és a nettó jelenérték –5.1 Közgazdasági értelemben mi nem profit? –5.2 A számviteli és a gazdasági.
ALAPVETŐ ÖSZTÖNÜNK: AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS Preiszinger András Pszichológus, tréner, tanácsadó.
Mesterséges intelligencia 8. Stratégiai játékok A játék kimenetelére a játékosoknak ellenőrizhető módon van befolyásuk. Pl.: sakk, dáma, póker stb. A.
Mágneses anyagvizsgálat és képalkotás Készítette: Oláh Attila Témavezető: Dr. Gasparics Antal MFA Nyári Iskola Csillebérc.
Kutyás terápia alkalmazása szegregált intézményekben Köböl Erika gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, habilitációs kutya kiképző, AURA Segítő Kutya.
Bevezetés a játékelméletbe
Játékelméleti megközelítés Oligopol piacok
A tükrözött vagy fordított osztályterem
Bevezetés a filozófiába
Fotonikus kristályok előállítása és vizsgálata
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Reflexferseny Lévai Levente Borbényi Dániel
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Előadás másolata:

Komplex rendszerek – Evolúciós modellek Készítette: Árkos Gergely Kopacz Anikó Zahemszky Dániel

Alapfogalmak A játékelmélet: stratégiai problémák elmélete Alapok: Neumann és Morgenstern 1944 Játék= a játékosok közötti kölcsönhatás Játékosok= a kölcsönhatásban résztvevő személyek Stratégia= a játékosok viselkedésmódjának összessége Nyeremény Racionális játékos= a saját nyereségének maximalizálására törekszik

Fogolydilemma Ha partnerem együttmű-ködik Ha partnerem elárul Ha együtt-működöm 3 pont 0 pont Ha árulást követek el 5 pont 1 pont

Egyszeres és többszörös játékok egyszeres játék: a racionális játékos az árulást választja a természetben és a társadalomban hasonló esetekben megfigyelhető az együttműködés -> ezért bevezették a játékok ismétlődését  az ismétléses játékok típusai: amikor ismert a játékok száma: fellép az ún. jövő árnyéka efektus (a racionális játékos minden esetben az árulás mellett dönt) amikor a játékosok nem tudják előre, hogy mikor fejeződik be a játék

Szimulációk A tábla egyes pontjai egy játékosnak felelnek meg A játékosok egy négyzetrácson helyezkednek el A pontok színe jelzi, hogy milyen stratégiával játszanak Minden játékos játszik 4 szomszédjával, amely során egy bizonyos nyereményt szerez A játékosok átvehetik a sikeresebb szomszédjuk stratégiáját

Fogolydilemma Ha partnerem együttmű-ködik Ha partnerem elárul Ha együtt-működöm 3 pont 0 pont Ha árulást követek el 5 pont 1 pont Szimuláció

Héja-galamb játék Ha partnerem elárul Ha partnerem együttmű-ködik Ha árulást követek el -5 pontot 2 pont Ha együttmű-ködöm 0 pont 1 pont Héja-Galamb Véletlen Héja-Galamb

Nemek harca Koordinációs játék Boksz meccs Színház (4, 5) (0, 0) (5, 4) Nemek harca

Körbeverés >Együttműködő - 3 stratégia (3x3-as mátrix) >Önző Áruló Magányos Együtt-működő 3 pont 0 pont 1,5 5 pont 1 pont - 3 stratégia (3x3-as mátrix) >Önző >Együttműködő >Magányos  oszcilláció Körbeverés szomszédokkal Körbeverés véletlen játékosokkal és szomszédokkal

Felhasznált irodalom Vukov Jeromos: Csalni vagy nem csalni? (Természet Világa 2013/II.) Karl Sigmund: Az élet játékai (Akadémiai Kiadó, Budapest 1995)

Köszönetnyilvánítás Mentorok Dr. Szabó György, Dr. Vukov Jeromos, Borsos István, Varga Levente Rokonok Tanáraink Az MFA munkatársai

Köszönjük a figyelmet!