PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tőke és piaca, annak formái:
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Állóeszköz-gazdálkodás
A diákat készítette: Matthew Will
Rózsa Andrea – Csorba László
Pénzügyi alapszámítások
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Ingatlanbefektetések elemzése
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Vállalati pénzügyek I. Kötvény értékelés
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Vállalati pénzügyek I. Részvények értékelése Hivatkozás:
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Vállalatfinanszírozás
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Hitelfelvételi problémák
Részvények árfolyam és hozamszámításai
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Rózsa Andrea – Csorba László
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Vállalati pénzügyi ismeretek
SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett április április 14. Készítette: Balázs Anett április
KOCKÁZAT – HOZAM.
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A kötvény árfolyama és hozama
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Pénzügyi mutatószámok!
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
III. Előadás Válságmenedzsment II.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Összefoglaló gyakorlati feladatok
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 10. Dr. Tarnóczi Tibor
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Részvények.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 8. előadás
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Vállalati pénzügyek II.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
A tőke és piaca, annak formái:
Pénzügyek előadás Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
A tőke és piaca, annak formái:
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor DE GVK

Értékpapírok értékelése A reáleszközök esetében széles körben használt ún. diszkontált cash flow (DCF) alapú beruházás-gazdaságossági számítások használhatók az értékpapírok értékelésében is. Az értékpapírokkal kapcsolatos döntések meghozatalánál nagyon fontos szerepe van az elméleti árfolyamnak vagy gazdasági értéknek. Az elméleti árfolyam azt az értéket jelenti, amelyet még megéri fizetni egy értékpapírért, ha egy adott hozamszintet szeretnénk elérni. Ha az értékpapírért az elméleti árfolyamnál többet kell fizetni, akkor nem tudjuk elérni a célul kitűzött hozamot.

Pénzügyi eszközök elméleti árfolyama A pénzügyi eszközök elméleti árfolyama egyenlő a pénzeszközből származó pénzáramok jelenértékeinek az összegével. A jelenérték kiszámításánál nagyon lényeges kérdés a diszkontráta meghatározása. Pénzügyi eszközök elméleti árfolyamának a meghatározásakor diszkontrátaként más, hasonló kockázatú eszköz hozamrátáját célszerű választani. Az elvárt hozamrátának mindig szinkronban kell lennie az eszköz kockázatával.

Kötvény A kötvény kibocsátásával és értékesítésével az adós beruházási célok finanszírozására, általában hosszúlejáratú pénzügyi kötelezettséget vállal, s ennek eredményeképp likvid pénzeszközökhöz jut. Ez a kötelezettség a kötvényen feltüntetett összeg (névérték), a meghatározott kamat, és az egyéb vállalt szolgáltatások megjelölt időben és módon történő fizetésére, illetve teljesítésére irányul. A kötvény tulajdonosa a kibocsátó cég üzletvitelébe beleszólási joggal nem rendelkezik.

Kötvény A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben a kibocsátó (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat, továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti, illetőleg teljesíti.

A kötvény kamata A kötvény kamatozó értékpapír. A kamatot a kibocsátó állapítja meg a kötvény névértékének százalékában, jellemzően éves futamidőre vonatkoztatva. A fix kamatozású kötvényeknél az előre megállapított kamatláb az egész futamidő alatt változatlan. Ezekre a kötvényekre általában évente egyszer, esetleg kétszer fizetik a kamatokat. Előfordul a lejáratkor történő egyösszegű kamatfizetés, vagy a kamat nyereményként való kisorsolása is.

A kötvény kamata I. A változó kamatozású kötvények esetén a kamatszintet valamilyen gazdasági változóhoz kötik: a bankközi kamatlábak, vagy a gazdálkodó eredményességének (eredmény, osztalék, stb.) függvénye a kamat. Gyakori az a megoldás is, hogy a kamatnak a változó rész mellett fix összetevője is van.

A kötvény árfolyama A kötvény általában szilárd, kiszámítható jövedelmet biztosít, kockázata alacsony. Ez inkább csak a klasszikus, fix kamatozású fajtákra igaz, amelyek árfolyama – a rögzített jövedelmek miatt – stabil, a névértéktől csak kis mértékben tér el. Az újabb konstrukciók árfolyama viszont a piaci kamatlábak, illetve a gazdálkodás eredményességének függvényében ingadozik, így annak kockázata megnő, de a jövedelmezősége a klasszikus formával szemben többszörös is lehet.

Kötvények értékelése A kötvények elméleti árfolyamának a meghatározásakor kétféle pénzárammal kell számolni, az egyik a kötvény után fizetett kamatok sorozata, a másik pedig a névérték visszafizetése, ami történhet egy összegben a futamidő végén, de történhet részletekben a futamidő alatt. A közelmúltban kibocsátásra kerültek olyan kötvények is, amelyek annuitásos törlesztést biztosítanak, azaz minden fizetési időszakban ugyanazt az összeget fizetik a kötvény tulajdonosának, ami tartalmazza a tőketörlesztést és a kamatfizetést is.

Kötvény elméleti árfolyama

Kötvény lejárati hozama lineáris interpoláció -- (+) ?0? (-) r+ r0 r-

Diszkontkötvény gazdasági értéke Diszkontkötvény kamatlába

A kötvény piaci értéke és az aktuális piaci kamatláb kapcsolata

A kötvény értéke, a lejáratig hátralévő idő és a hozamváltozás kapcsolata

A kötvény megtérülésének elemzése A kötvény nettó jelenértékének (NPV) a meghatározásával annak az eldöntését lehet támogatni, hogy érdemes-e megvenni a kötvényt. A döntési kritérium ebben az esetben is ugyanaz, mint a beruházás-gazdaságossági számítások esetében, azaz akkor érdemes a kötvényt megvásárolni, ha a nettó jelenérték nagyobb, mint nulla. A kötvény nettó jelenértékének a meghatározása: kötvény nettó jelenértéke = elméleti árfolyam – aktuális piaci árfolyam

Elvárt hozamráta  piaci hozamráta igényelt hozamráta = kötvény névleges hozamráta piaci érték = névérték igényelt hozamráta > kötvény névleges hozamráta piaci érték < névérték igényelt hozamráta < kötvény névleges hozamráta piaci érték > névérték

A részvény fogalma A részvény tulajdonosi jogot megtestesítő forgalomképes értékpapír. A részvény a részvényesnek az alaptőke meghatározott hányadát kitevő vagyoni betétjét testesíti meg.

A részvényes A részvényes a részvénye által megtestesített vagyoni joga alapján osztalékra jogosult, továbbá likvidációs hányadra tarthat igényt. A részvény a részvényesnek a tulajdonosi viszonyból származó jogait és kötelezettségeit is megtestesíti.

Részvény értéke A részvény értéke az elvárt jövőbeni osztalék hozamok jelenértékeként határozható meg. Bonyolult, mert a pénzáramlások nem ismertek előre nincsen lejárati idejük nem könnyű a piac által igényelt hozam-rátákat megfigyelni

Az elsőbbségi részvény értéke

A törzsrészvény értéke Az osztalék értékelési modell alkalmazása: 1. Nincsen növekedés az osztalékban. 2. Konstans növekedés az osztalékban. 3. Változó növekedés az osztalékban.

Részvényérték (konstans osztalék)

Részvényérték (konstans osztaléknövekedés)

Részvényérték (szupernormál osztaléknövekedés) Az értékelés a szupernormál növekedési időszak osztalékai jelenértékének meghatározásával indul, ehhez hozzáadódik a szupernormál növekedési periódust követő időszak normális, konstans osztalékainak jelenértéke.

Osztalékhozam + Árfolyamnyereség Részvények hozama A képlet két részre bontható: Osztalékhozam + Árfolyamnyereség

A részvény értéke

Osztalékfizetési hányad

Újrabefektetési hányad Újrabefektetési hányad = 1- Osztalékfizetési hányad

Növekedési ráta g = ROE * (1 – b) ahol ROE – saját tőke hozama (saját tőkére jutó nyereség) b – osztalékfizetési ráta

P/E mutató