Ízelítők az Informatikatörténeti Adattár kincseiből 1/20/20151Kinyitjuk az Adattárat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy egy hét másképpen 2011/2012. tanév 5. évfolyam SZÜLŐFÖLDÜNK PROJEKT.
Advertisements

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tevékenysége az OTSZ 5
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
„A MI DALUNK” Picur Rádió - Ovi Roadshow
(Bedekovics Péter: London)
Magyarok a számítástechnikában
Szeretem a könyvtáram!.
A golyóstoll Készítette: Tóth Gábor.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Kincses Levéltár.
A Garay János Gimnáziumban
Életkor – második látásra 2 éves az „Öreg a Nénikéd!” MFP 50+ Konferencia 2010 március 31 Kerényi Péter.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Az OSZV a KERSZI szemszögéből, Angyal Zoltán a KERSZI R-20-as
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
M o s t i d é z z ü k, f e l m i i s t ö r t é n t e z a l a t t a 1 0 é v a l a t t. Biztos tudjátok, hogy az idei tanév jubileumi év a MUSTÁR életében.
Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből (ITK)
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
A hazai számítástechnika bölcsőjénél Dömölki Bálint Kovács Győző emlékkonferencia, 2013 május 29.
A Szaltovói kultúra/1 Kutatástörténet ‒ vázlatpontokban
Rohonci történet.
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Kapitány Gabriella – Dr. Lakatos Miklós A város és a városkörnyék kapcsolatának vizsgálata a népszámlálási adatok alapján október 26–27., Szeged.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Posta Előadás az Informatika Kultúrtörténete tantárgy keretében Nagy Számítástechnikai Műhelyek gyűjteményekhez történő hozzájárulás Posta - Szirt Lajos.
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Ma vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27. vasárnap, július 27.vasárnap, 2014.
Közösségi weboldalak és az alumni szervezetek DPR Szakmai Klub I. Hain Ferenc - DPR Szakmai Klub http./
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
A Perczel-földgömb újraalkotása „Néhány szó a glóbuszokról” Konferencia Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, március 18. Márton.
Szilassi Lajos Szeged Torta - puzzle 6. Ördöglakat találkozó Bakonysárkány, 2012.
A Gömböc A magyar találmány.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
NOTO - OSZV A 40 éve alapított műhely
Szakmai gyakorlat Bemutató A cég A gyakorlati időmet a család saját vállalkozásában töltöttem Ez idő alatt sok tapasztalatra tettem szert.
Az MTA KKCs első igazgatóhelyettese, szakmai vezetője
Kovács Győző ( ) Emlékülés 2013 május 25 önéletrajz 1957-ből.
Kalmár László és Fidrich Ilona a KKCS-ben - emlékezet-morzsák
Kinyitjuk az Adattárat Informatikatörténeti Adattár Intézmény rovat.
Találkozások az Angelikában - ahol az ötlet megszületett.
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Budapesti Ügyvédi Kamara
Számítástechnika az UVATERV-ben
Kinyitjuk az Adattárat Informatikatörténeti Adattár További tervek, felhívás közreműködésre.
10. alkalommal A 10. alkalommal megrendezett kiállításon a 74 kiállítót a 74 kiállítót 9 ezer több mint 9 ezer látogató nézte meg a két nap alatt.
A VÍZ. A témahét célja az volt, hogy: a mindennapi órák és a tanagyag szorításán engedve a kijelölt célcsoportba tartozó diákok (9/a, 9/b) egy héten át.
TÁMOP / A mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok tapasztalatai.
FIBONACCI SOROZAT.
Könyvekről Készítette: Baranyi Kata.   „A blog egy olyan periódikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Elektronikai és Számítástechnikai
Szemelvények a MEK történetéből
Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
A Magyar Turizmus Zrt. MICE kutatásának 2006-os összefoglalója
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Fejlesztések: R15 és különböző perifériák Németh Pál
Megemlékezés az ESZR program indításának 50. évfordulója alkalmából
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Ízelítők az Informatikatörténeti Adattár kincseiből 1/20/20151Kinyitjuk az Adattárat

Az Adattár legértékesebb kincsei közé tartoznak a kép- és hangfelvételek azokról, akik már nincsenek közöttünk. Szakmánk néhány, a közelmúltban eltávozott jelentős személyiségével sikerült még életében videó interjút készíteni az Adattár számára. Ezekből mutatunk be egy-egy rövid részletet: Roska Tamás a látással kapcsolatos kutatásairól beszél Gordos Gézától Gábor Dénessel való együttműködéséről hallunk És egy szomorú aktualitás: A néhány hete elhunyt Jankó Gézát egy 2012-ben tartott előadása közben láthatjuk 1/20/20152Kinyitjuk az Adattárat

Vannak olyanok is akikkel már nem sikerült a tervezett interjút elkészíteni. Ilyen volt Pesti Lajos, a KSH valamikori számítástechnikai birodalmának vezetője, akitől itt egy személyes hangú konferencia megnyitót mutatunk be és egy méltatást az OMFB-ről valamint Sebestyén Jánosról a hazai számítástechnika fejlesztésének meghatározó személyiségéről Sebestyén Jánosról videó anyagok nem állnak rendelkezésre, viszont egy ben készült több órás életútinterjúnak a hanganyagát sikerült megszereznünk fiától, Sebestyén Istvántól és ebből hallhatunk néhány mondatot arról, hogy hogyan reagáltak a hatvanas években a számítástechnika tömeges elterjedésére a világban és Magyarországon 1/20/20153Kinyitjuk az Adattárat

Szakmánk egy másik jelentős személyisége akivel életében nem sikerült interjút készíteni Kovács Győző volt. Szerencsére azonban ő elég sok video felvételt készített és maga is sok helyen szerepel. Ezekből egy részletes válogatást mutattunk be a 2013 májusában megrendezett emlékülésen. Itt most Győző legutolsó nyilvános szerepléséből mutatunk be néhány mondatot, majd egy részlet következik abból az interjúból, amelyben Herman Goldstine beszél Neumann Jánossal való sokéves együttműködéséről. Ugyancsak Győző archívumának köszönhetően tudunk bemutatni néhány képsort szakmánk két jelentős innovátorának a NJSZT 1995 évi Kongresszusán tartott előadásából: Klatsmányi Árpád az EMG 830 számítógépről beszél Jánosi Marcell a világ első kazettás floppy-ját mutatja be 1/20/20154Kinyitjuk az Adattárat

1/20/2015Kinyitjuk az Adattárat5 Kalmár László akadémikusról, a számítástudomány hazai művelésének megalapozójáról nagyon sok értékes anyag található az Informatikatörténeti Kiállításon, Szegeden ( Itt most egy friss szerzeményt mutatunk be, amit lánya Kalmár Éva bocsátott az Adattár rendelkezésére: egy részletet abból a levél-sorozatból, amelyben Kalmár részletesen elmagyarázza a pekingi egyetemen tanuló bölcsész lányának a logikai gép működését és beszámol a gép építésének eseményeiről is.

Befejezésül még egy érdekességet szeretnék bemutatni: a kilencvenes években működött egy Digitál Klub elnevezésű rendezvény sorozat, ahol vezető szakemberek érdekes előadásokat tartottak különböző témákról. Az ezekről fennmaradt videó felvételek a publikálás jogi feltételeinek tisztázása után az Adattárban megtekinthetők lesznek. Itt most két előadásból mutatunk be rövid részleteket: Rabár Ferenc, - aki mielőtt az Antal kormány első pénzügyminisztere lett, az INFELOR alapítójaként a hazai informatika történetében is meghatározó szerepet játszott – a világ élelmiszer gazdaságának egy globális modelljéről beszél Kosáry Domokos akadémikusnak az európai fejlődési modellről szóló, 1995-ben elhangzott előadásából fiatalos optimizmust tanulhatunk! A fenti válogatásban olyan embereket láthattunk/hallhattunk, akikkel személyesen már nem tudunk találkozni. Emellett természetesen sok más hasonlóan érdekes "kincs" található az Adattárban élő személyektől is, akiktől remélhetjük a hazai számítástechnika történetéről az itf.njszt.hu honlapon megtekinthető anyagaink további bővülését is. 1/20/20156Kinyitjuk az Adattárat