Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Bevezetés az informatikába
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
A szoftverek csoportosítása
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Nagy Gábor MF01-M2.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Az operációs rendszerek
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Programozási nyelvek.
MŰSZAKI SZAKTERÜLET INFORMATIKA SZAKMACSOPORT
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
A képernyő kezelése: kiíratások
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
European Computer Driving Licence
Szoftverek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az operációs rendszer feladata
Információtechnológiai alapok 9. osztály
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
SZOFTVEREK (programok)
PIC mikrokontroller.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
SZOFTVEREK (programok)
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási nyelvek Programozási alapismeretek
Készítette: Pető László
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Operációs rendszerek.
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
Mikroszámítógépek az MNB-ben
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware

Software - fogalma n A számítógép hardware elemeinek működtetéseit végző programokat nevezzük software-nek. n Típusai: –BIOS, –Operációs rendszerek, –Alkalmazói software-ek, –Fejlesztő rendszerek

BIOS n Basic Input Output System, azaz alap be- és kiviteli rendszer n Feladata: szabványosan vezérli a hardware elemeket (lemez, memória), egységes felületet teremt a gép és az ember között. n Jellemzői: Minden gépben fix be van építve, ROM memória tárolja

Operációs rendszerek n Feladata: –gépi erőforrások kezelése –programok működtetése –ütemezés –adatkezelés –párbeszéd kezelés a felhasználóval –programok, adatok biztonságos tárolása –működési zavarok kezelése, jelzése

Operációs rendszerek n Jellemzői: –karakteres/grafikus (DOS, WIN) –Egyfeladatos, többfeladatos (DOS, WIN) –Egyfelhasználós, többfelhasználós, (DOS, UNIX)

Alkalmazói szoftverek n Feladat: – speciális feladat megoldására –felhasználó munkájának megkönnyítésére alkalmas

Alkalmazói szoftverek n Fajtái: –Szövegszerkesztés, kiadványkészítés –Adatbázis-kezelés –Táblázatkezelés –Tervezés, gyártásvezérlés –Oktatás, szimuláció –Játék, szórakoztatás –Egyéb… (utility)

Fejlesztői rendszerek n Feladatuk: Programtervezés, fejlesztés n Típusai: –Alacsony szintű programnyelvek (Assembly, C, C++) –Magas szintű programnyelvek (Pascal, Basic) –Builder nyelvek (Delphi, Visual C++, Visual Basic)

Assembly kódrészlet.STACK 100h.DATA HelloMessage DB 'Hello, world',13,10,12 MESSAGE EQU $ - HelloMessage.CODE mov mov ds,ax mov ah,40h mov bx,4 mov cx,MESSAGE mov dx,OFFSET HelloMessage int 21h mov ah,4ch int 21h END

Pascal kódrészlet Program hello; uses crt; Begin clrscr; Writeln(„Hello world”); end.