1 Politikai mélypont Magyarországon? 2007. november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Advertisements

É RZELMEK ÉS PREFERENCIÁK Pártok félidőben– A Republikon Intézet konferenciája, április © 2012 Ipsos. All rights reserved. Contains Ipsos'
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Az EP-kampány Magyarországon 2009 PTE-BTK, politológia Németh Attila (V.)
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
A XIX. század uralkodó eszméi
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Politikai marketing – kampánystratégiák
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
A mai magyar politikai rendszer és pártpolitikai struktúra
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Vállalati arculat.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Mi várható az EP-választáson? Mandátumbecslés: Európa és Magyarország Krekó Péter, igazgató, Political Capital Institute.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Fő kérdések Mekkora a Fidesz közvélemény-kutatásokban megmutatkozó fölénye valójában? Igaz-e, hogy 2010 óta nem változtak az erőviszonyok? Mi okozza a.
A közvélemény mérése, a politika reakciói és a média torzításai Sik Endre TÁRKI.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Tagja-e a politikus a mosóporszabásúak rendjének? Perlaky - Papp József főiskolai docens, pr szakvezető.
Új év – újabb gázáremelés Deutsch Tamás december december 29.
A magyar gazdaság helyzete, kilátásai Előadás a Pedagógusok Szakszervezete Országos Fórumán, November 12-én Soós Károly Attila.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Gazdaság, politika, egészségügy- a furcsa háromszög Dr. Pusztai Erzsébet Egészségpolitikus, MDF.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Vállalati stratégia március március március 28.
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
A Jobbik esélyei listán és egyéniben
Politikai közhangulat, pártok támogatottsága
Előadás másolata:

1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute

2 Ki mit tekint mélypontnak? Több esemény együttes jelenléte okozhatja a mélypont-hangulatot:  Megszorítások  Csak félfordulatot jelentő reformok  A balatonőszödi beszéd  Utcai zavargások  A kormányzást is bénító koalíciós küzdelmek De a politika szempontjából ezek csak következményei az igazi mélypontnak!

3 A politika mélypontja: A politikai mélypont okai:  Pártstratégiák  Politikai vezérek stratégiája  A stratégiák által teremtett politikai csapdahelyzet Ezek a tényezők határozzák meg a megszorítások, reformok politikai környezetét

4 Elhasznált stratégiák  Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egymással szembeni stratégiája veszített hatékonyságából.  Arra elegendő, hogy a másik mozgásterét korlátozza.  Egymást tartják pozícióban, de ez a stratégia a politikai innovációt teszi lehetetlenné: a politika elkényelmesedett.  De nem a személyiségük a probléma: távozásuk csak átmenetileg jelentene fordulatot a politikában. Vezérekre szüksége van a pártoknak, a szembenállás újratermelődik.

5 Vezércsapda 1.: Gyurcsány Ferenc  nyara: radikális imázsvesztés (választási kampány ↔ Új Egyensúly program)  Nem Balatonőszöd az elsődleges, de a beszéd körüli vita miatt nehéz előrelépni, újjáépíteni imázsát.  „Korlátozott” pártelnök: ki kellett egyeznie a régi MSZP-vel.  „Átmeneti” kormányfő: az utódlás elsődleges kérdéssé vált – a kormányzás háttérbe szorul.

6 Vezércsapda 2.: Orbán Viktor  „Egy a tábor, egy a zászló”: a stratégia kétszer is hozzájárult a vereséghez (2002, 2006)  Újabb zászlók:  MDF,  újraszerveződő radikálisok,  Orbán-ellenes Jobbik  Nem elég mérsékelt, nem elég radikális?  Népszavazás: inkább Orbán ügye, mint a Fideszé  Kockázatok: alacsony részvétel, szűkülő mozgástér  A kihívók építkeznek, reagálásra kényszerítik (Kósa vs. Orbán: nagykoalíció)

7 Pártok csapdája 1.: MSZP Leváltani Gyurcsányt?  Mikor? (népszavazás, EP-választás, 2010)  Kire? (építkező erős emberek, de egymással szemben is politizálnak)  Milyen programmal? (konvergenciaprogram vagy osztogatás 2010 előtt?)  A legnagyobb hátrány: az MSZP magával foglalkozik, nem a kormányzással!

8 Pártok csapdája 2.: Fidesz Fidesz és Orbán: se vele, se nélküle  Ki biztosítja a szavazótábor egységét, ha nem ő?  Verseny (!) az alternatív vezető posztjáért: Kósa, Rogán, stb.  Szövetségi politika: középen vagy a jobbszélen?  A csapda: nem biztos, hogy Orbánnal lehet nyerni, de a visszalépést és stratégiaváltást éppen a sikerek akadályozzák (tematizáció, közvélemény-kutatások)

9 A politika mélypontja: politikaellenesség  A pártok szerint a választó utálja a politikát: igyekeznek kiszolgálni a hangulatot.  A népszavazási kezdeményezések üzenete: a politika nem képes döntést hozni, áttolja a választókra.  „A pártok rosszak, döntsön a nép”  Álszemérmes politika: nem meri megmondani, hogy „mennyibe kerül” a demokrácia. Következmény: botrányok a képviselői fizetések körül.  Álkonszenzusok vagy konszenzuskövetelések a következetes döntések helyett.

10 Kiút vagy zsákutca? Két lehetőség: 1)A politika felismeri, hogy csapdába került: az nyer, aki először lesz innovatív. 2)Pánik: stabilizálja helyzetét de megreked a mélyponton, és hosszabb távon gyengül.