Többdimenziós valószínűségi eloszlások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
A bizonytalanság és a kockázat
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
A polinomalgebra elemei
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
I. előadás.
Valószínűségszámítás
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Valószínűségszámítás
Kalman-féle rendszer definíció
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Bayes becslések Boha Roland november 21. PPKE-ITK.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
III. előadás.
Valószínűségszámítás
Differenciál számítás
Eseményalgebra, kombinatorika
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Valószínűségszámítás és statisztika előadások Gépész-Villamosmérnök szak BSc MANB030, MALB030 Bevezető.
Valószínűségszámítás
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek 5. Valószínűségi változó Elméleti eloszlások Dr. Kövesi János.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Következtető statisztika 9.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Folytonos eloszlások.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
I. előadás.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
1 Vektorok, mátrixok.
Számtani és mértani közép
Valószínűségszámítás III.
Valószínűségszámítás
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
előadások, konzultációk
A folytonosság Digitális tananyag.
Valószínűségszámítás II.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Integrálszámítás.

II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
I. Előadás bgk. uni-obuda
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Valószínűségi változók együttes eloszlása
Gazdaságinformatikus MSc
Többdimenziós normális eloszlás
Előadás másolata:

Többdimenziós valószínűségi eloszlások

Valamely kísérlettel kapcsolatban két valószínűségi változót tekintünk: valószínűségi vektorváltozó lehetséges megvalósulásai az alakú számpárok. Ha diszkrét valószínűségi változók, akkor a vektorváltozó is diszkrét. A lehetséges értékeket számpárral jelöljük.

Annak valószínűsége, hogy az értékpárt veszi fel A valószínűségek összességét a kétdimenziós valószínűségi vektor valószínűségeloszlásának nevezzük. – Együttes eloszlás események teljes eseményrendszert alkotnak, így

csak véges sok értéket vehet fel, akkor azt az alábbi táblázatba foglaljuk Ha

Feladat: Egy kísérletben 1….10-ig választunk ki egy számot véletlenszerűen. legyen a parítás indikátora, azaz ha a kiválasztott szám páros, ha páratlan, pedig jellemezze a szám oszthatósági tulajdonságait, azaz ha a kihúzott szám prímszám, ha összetett és ha a kihúzott szám nem prím és nem összetett. Adja meg a valószínűségi változók együttes eloszlását.

Megoldás: Az eloszlás táblázata:

Az együttes eloszlás ismeretében meghatározhatók külön-külön a egyes valószínűségi változók eloszlásai. Ekkor beszélünk peremeloszlásról. ismeretében meghatározzuk a Például eloszlásokat. azt mutatja meg, hogy a milyen valószínűséggel veszi fel az értéket tól függetlenül. Rögtön látható, hogy hasonlóan

Feladatunkban:

Valószínűségi vektorváltozók eloszlásfüggvénye Definíció: kétváltozós függvény együttes eloszlásfüggvénye.

Feladatunk együttes eloszlása: Határozza meg az együttes eloszlásfüggvényt!

Az eloszlásfüggvény tulajdonságai: 1. A függvény mindkét változójában monoton nő. 2. 3. legalább egyik változójában balról folytonos. 4.

Peremeloszlás: diszkrét valószínűségi vektor Tekintsük az alábbi függvényeket: hez tartozó , hoz tartozó peremeloszlásfüggvények.

Feladatunkban:

Valószínűségi változók függetlenége Definíció: függetlenek, ha minden valós ra fennáll, hogy azaz

Tétel: Ha valószínűségi változók függetlenek, akkor bárhogyan is választjuk ki az és intervallumokat, az és események szorzatának valószínűsége egyenlő ezen események valószínűségének szorzatával.

Tétel: Ha diszkrét valószínűségi vektor, akkor függetlenségéhez szükséges és elégséges legyen, ahol végigfutnak és összes lehetséges értékén.

Tétel: Ha diszkrét valószínűségi vektor és tetszőleges függvény (pl. összegzés), akkor a valószínűségi változó eloszlását a alakú összegek adják, ahol az összegzést minden olyan számpárra el kell végezni, amelyre (Az értékpárok lehetséges értékei.)

Valószínűségi változók összege Legye diszkrét valószínűségi változó, melynek lehetséges értékei x1=0, x2=1, x3=2 p1=0,5; p2=0,2; p3=0,3 valószínűségekkel. Legyen a második valószínűségi változó is diszkrét és teljesen független -től. Lehetséges értékei y1=0 és y2=2 q1= 0,4 és q2= 0,6 valószínűségekkel. Határozza meg eloszlását. Legyen

A valószínűségi változó tehát a következő értékeket veheti fel: Tudjuk, hogy a valószínűségi változó eseményei függetlenek a valószínűségi változó eseményeitől, így

A valószínűségi változó lehetséges értékei a megfelelő valószínűségekkel Az összeg eloszlása

Várható érték és szórás diszkrét valószínűségi változók és tetszőleges függvény, akkor a várható értéke (Az számpárok lehetséges értékeit jelentik. Tétel:

Feladatunkban: Világos, hogy:

Tétel: Független valószínűségi változók esetén Feladatunkban: Fordítva nem igaz az állítás, azaz, ha teljesül az egyenlőség nem biztos, hogy függetlenek a valószínűségi változók. Erre mutatunk példát a következőkben.

Példa: Legyenek diszkrét valószínűségi változók lehetséges értékei Tegyük fel, hogy egyenlő valószínűséggel veheti fel ezek bármelyikét. Határozza meg értékeket és vizsgálja a változók függetlenségét. Eloszlástábla:

Tétel: Független valószínűségi változók esetén Feladatunkban:

Korrelációs együttható A valószínűségi változók között többnyire sztochasztikus kapcsolat van. Definíció: Legyenek valószínűségi változók, melyeknek létezik várható értéke. A szorzat várható értékét, ha ez létezik, nevezzük a szóban forgó valószínűségi változók kovarianciájának. A kovariancia képet ad a változók átlagos együttes változásáról.

A kovariancia tulajdonságai: 1. 2. Eloszlások összehasonlíthatósága miatt nem a kovarianciával, hanem a korrelációs együtthatóval mérjük a kapcsolatok erősségét.

Definíció: és korrelációs együtthatója: A korrelációs együttható tulajdonságai: 1. Az egyenlőség akkor és csak akkor teljesül, ha a változók között lineáris kapcsolat van. 2. Ha és valószínűségi változók függetlenek, akkor A korrelációs együttható a linearitástól való eltérés mértékét adja meg, azaz hogy a valószínűségi változók közötti kapcsolat milyen erősen lineáris jellegű.

Feladatok: 25 db 40 W-os és 75 db 60 W-os Philips, valamint 60 db. 40 W-os és 140 db 60 W-os Tungsram márkájú villanykörte összekeveredett. Véletlenszerűen kiválasztunk közülük egy darab villanykörtét. Valószínűségi változó értéke legyen 0, ha 40 W-os izzót választunk és legyen 1, ha 60 W-osat.! Valószínűségi változó értéke legyen 0, ha a kiválasztott izzó Philips és legyen 1, ha Tungsram márkájú! a. Adja meg és együttes és peremeloszlásait b. Adja meg a perem és együttes eloszlások eloszlásfüggvényét! c. Fogalmazza meg, mit jelentenek a következő kifejezések és meg adja értéküket! d. Függetlenek-e a valószínűségi változók? Számítsa ki kovarianciájukat és korrelációs együtthatójukat!