Valószínűségszámítás II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
I. előadás.
Algebrai struktúrák.
II. előadás.
Valószínűségszámítás
Kvantitatív módszerek
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Valószínűségszámítás
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
III. előadás.
Valószínűségszámítás
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Eseményalgebra, kombinatorika
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
A középérték mérőszámai
A számfogalom bővítése
Valószínűségszámítás
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 18.
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Véletlenszám generátorok
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Függvények.
Statisztika.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek 5. Valószínűségi változó Elméleti eloszlások Dr. Kövesi János.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Gazdaságstatisztika 12. előadás.
Gazdaságstatisztika 14. előadás.
Gazdaságstatisztika 13. előadás.
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Folytonos eloszlások.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
I. előadás.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Összegek, területek, térfogatok
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
Számtani és mértani közép
Valószínűségszámítás III.
Valószínűségszámítás
előadások, konzultációk
A folytonosság Digitális tananyag.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
előadások, konzultációk
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Integrálszámítás.
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Kockázat és megbízhatóság
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
II. előadás.
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
I. Előadás bgk. uni-obuda
Valószínűségi változó, eloszlásfüggvény
Gazdaságinformatikus MSc
Előadás másolata:

Valószínűségszámítás II. Valószínűségi változók és jellemzőik

Az analízis jól kidolgozott eszközeinek használhatósága érdekében az eseménytéren értelmezünk egy valós értékű függvényt. Definíció: Valószínűségi változónak nevezzük azt a valós értékű függvényt, melynek értelmezési tartománya egy eseménytér elemi eseményeinek halmaza. Ezt a függvényt -vel jelöljük. (Általában görög betűvel.) Megjegyzés: Ha az elemi eseményhez tartozik, akkor jelöli bekövetkezésének valószínűségét.

Diszkrét valószínűségi változó Definíció: Egy valószínűségi változót diszkrétnek mondunk, ha lehetséges értékeinek halmaza véges vagy megszámlálható. A valószínűségi változót adottnak tekintjük, ha valamennyi valószínűség értéket ismerjük. A nevezett valószínűségek a halmazon valószínűségi mezőt alkotnak. Definíció: A halmazon értelmezett függvényt a változó valószínűség eloszlásának nevezzük. Megjegyzés: Az értelmezésből következik a. b. Egy valószínűségi változó valószínűség eloszlását vonaldiagramon ábrázoljuk.

Definíció: A diszkrét valószínűségi változó eloszlásfüggvényének nevezzük azt a F(x) függvényt, melynek értelmezési tartománya a valós számok halmaza és tetszőleges esetén Megjegyzés: Az értelmezésből következik: 1. 2. 3. monoton nő 4. grafikonja úgynevezett lépcsős függvény

Feladatok Egy kockadobás kimenetelei legyenek a valószínűségi változó értékei. Adjuk meg valószínűség eloszlását, eloszlásfüggvényét! Ábrázoljuk a nevezett függvényeket! Megoldás:

2. Egy dobozban négy jó és három hibás tranzisztor van 2. Egy dobozban négy jó és három hibás tranzisztor van. Vegyünk ki a dobozból véletlenszerűen négy tranzisztort. A valószínűségi változó értéke legyen rendre a jó tranzisztorok száma. Adjuk meg a valószínűségi változó eloszlását, eloszlásfüggvényét! Ábrázoljuk a nevezett függvényeket! Megoldás:

Várható érték Független kísérletsorozat során tapasztaljuk, hogy a valószínűségi változó átlaga egy bizonyos szám körül ingadozik. Ezt a számot a valószínűségi változó várható értékének nevezzük. Definíció: Legyen i=1,2,…n a valószínűségi változó valószínűség eloszlása. A összeget a valószínűségi változó várható értékének nevezzük és jelöljük. Szokásos jelölése még:

Feladatok 1. Két szabályos kockával végzett kockadobások esetén az eseményteret 36 rendezett számpár alkotja. értéke legyen az elemeit képező (a;b) számpárokból mindig a nagyobbikkal egyenlő. Ekkor a lehetséges értékeinek halmaza Számítsuk ki eloszlását, várható értékét! Megoldás:

2. Egy kockajátékos a banktól páros szám dobása esetén a pontszám 18 szorosát kapja forintba számolva, páratlan szám dobása esetén pedig a játékos fizet a banknak, éspedig a pontszám 24 szeresét. Számítsuk ki a várható értéket! Megoldás:

3. Tegyük fel, hogy a kockadobás játékszabálya most a következő: prímszám dobásakor a játékos a pontszámmal azonos mennyiségű forintot nyer, nem prímszám dobásakor pedig a pontszámmal azonos mennyiségű forintot veszít. Számítsuk ki a várható értéket! Megoldás:

Szórásnégyzet, szórás Különböző jelenségek jellemzésére gyakran jól használható információt ad az átlag, de esetenként elmossa a szélsőségek közötti különbséget. Fontos tehát a valószínűségi változónak az átlagtól való eltérése, pontosabban az átlagtól való átlagos eltérése, azaz értékeinek szórása az átlag körül. Definíció: A valószínűségi változó szórásnégyzete (varianciája) a valószínűségi változó várható értéke, azaz ahol jelöli a valószínűségi változó várható értékét és bekövetkezési valószínűsége A szórásnégyzet szokásos jelölése még

Definíció: A szórásnégyzet négyzetgyökét a valószínűségi változó szórásának (standard eltérésének) nevezzük A szórás szokásos jelölése még A szórás tehát a valószínűségi változó várható értéke körüli ingadozásainak átlagos nagyságát jellemzi. Tétel: Tétel:

Feladatok: 1. Az alábbi táblázatban adott a valószínűségi változó eloszlása: Számítsuk ki várható értékét, szórásnégyzetét, szórását! Megoldás:

2. Dobjunk fel két kockát és a valószínűségi változó értéke legyen a két pontszám közül mindig a kisebb pontszámmal egyenlő. Adjuk meg eloszlását, számítsuk ki várható értékét, szórását! Megoldás:

Tételek: a. b. c. ahol ugyanazon az eseménytéren értelmezett valószínűségi változók. d. e.

Folytonos valószínűségi változó Gyakran találkozunk olyan problémával, ahol a valószínűségi változó egy intervallum bármely értékét felveheti (Duna vízállása….) Ezen problémák kezelésére vezetjük be a folytonos valószínűségi változókat. Definíció: Legyen egy valószínűségi változó. A eloszlásfüggvényének nevezzük, ha és tetszőleges esetén tulajdonságai 1. 3. 2. monoton nő 4. minden pontban balról folytonos

Definíció: Ha a valószínűségi változó eloszlásfüggvénye folytonos, akkor a változót és az eloszlását is folytonosnak nevezzük. Tétel: Ha a valószínűségi változó eloszlásfüggvénye, akkor

Feladat Az adott függvények közül melyik lehet eloszlásfüggvény? a. b. Megoldás:

Sűrűségfüggvény Definíció(1) Ha a valószínűségi változó eloszlásfüggvénye folytonos és véges számú pont kivételével deriválható, akkor az függvényt sűrűségfüggvényének nevezzük és f(x)-szel jelöljük. Definíció(2) Ha a valószínűségi változó eloszlásfüggvénye előállítható egy integrálható f(x) függvény integráljaként, akkor f(x) függvényt sűrűségfüggvényének nevezzük. Az eloszlásfüggvény tehát a sűrűségfüggvény integrálfüggvénye.

Tétel: A f(x) sűrűségfüggvény tulajdonságai: 1. 2. 3. Megjegyzés: 1. Ha egy f(x) integrálható függvény rendelkezik az 1.-2. tulajdonságokkal, akkor egy folytonos valószínűségi változó sűrűségfüggvényének tekinthető. 2. Annak valószínűsége, hogy a változó az [a;b] intervallumba esik – a harmadik tulajdonság alapján – az f(x) sűrűségfüggvény gráfja alatti [a;b] intervallumhoz tartozó tartomány területének mérőszámával egyenlő. A folytonos valószínűség eloszlásokat gyakran sűrűségfüggvényükkel adják meg.

Feladatok: 1. Az adott függvények közül melyik lehet sűrűségfüggvény? a. b. Megoldás:

Milyen c érték mellett lesz az függvény valamely folytonos valószínűségi változó sűrűségfüggvénye? A c ismeretében határozza meg értékét! Megoldás:

Várható érték, szórásnégyzet, szórás Definíció: Ha a folytonos eloszlású valószínűségi változónak a sűrűségfüggvénye, akkor várható értéke feltéve, hogy az improprius integrál abszolút konvergens. (Azaz a véges.) Definíció: Ha a folytonos eloszlású valószínűségi változónak a sűrűségfüggvénye, akkor szórásnégyzetét és szórását a képletekkel definiáljuk.

Átalakításokkal a következő képletek is használhatók: azaz Megjegyzés: A várható érték, szórásnégyzet és szórás korábban a diszkrét esetben említett tulajdonságai folytonos valószínűségi változók esetén is igazak maradnak.

Feladat: Legyen a folytonos valószínűségi változó sűrűségfüggvénye: a. Határozzuk meg eloszlásfüggvényét! b. Számítsuk ki c. Számítsuk ki várható értékét, szórásnégyzetét, szórását!

Megoldás: