Információs rendszer fejlesztése 5. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
Advertisements

Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Objektumorientált tervezés és programozás II. 1. előadás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Az SAP bevezetése a Debreceni Egyetemen
Szoftvertechnológia Gyurkó György
2. Rendszer fejlesztés
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Számvitelszervezés Gyurkó György.
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
Informatika a felsőoktatásban augusztus Debrecen A Magyarországon alkalmazott könyvtári szoftverek értékelése a többtényezős döntéshozatal.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Szoftverrendszerek fejlesztése
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Előadó: Kárpáti Péter Üzleti folyamatvezérlés nagyvállalati környezetben (BizTalk Server 2004, Office InfoPath 2003 és Windows.
1Gazdasági informatika II Gazdasági informatika II. Gyurkó György.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Komplex rendszertervezési módszerek
Vezetői Információs Rendszer Kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen Eredmények - Tapasztalatok Vilmányi Márton.
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Kérdések a második zh-hoz
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Adatbázisrendszerek világa
R EQUIREMENTS D EVELOPMENT Készítette: Devecseri Viktor.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Topológia felderítés hibrid hálózatokban
Dr. Fekete István Integrált kockázatfelmérés informatikai támogatása: Szigma Integrisk Budapesti Corvinus Egyetem Balatonalmádi január
Rendszertervezés Alapfogalmak; Az informatikai rendszer
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon köztesréteg Dr. Bilicki Vilmos Szegedi Tudományegyetem.
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Információs rendszer fejlesztése 1. előadás
Bevezetés a programozásba
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
Biztonságos szoftverfejlesztés kipipálva!? TickIT követelmények
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Információs rendszer fejlesztése 5. előadás Gyurkó György

A fejlesztési folyamat egyes tevékenységei

Az IR fejlesztésének főbb tevékenységei Ezek minden életciklus-modellben, illetve módszertanban megjelennek: Elemzés Tervezés Megvalósítás, tesztelés, integráció Bevezetés

Mielőtt belevágnánk az egyes tevékenységek részletesebb tárgyalásába, ismerkedjünk meg két fogalommal: Megközelítési mód Módszertan

Megközelítési mód értelmezése A (szoftver)fejlesztési megközelítési mód egy sajátos absztrakciós szemlélet, amelyből sajátos elemzési (felbontási) és konstrukciós elvek, fogalomrendszer, absztrakciós eszköztár következnek.

Szoftverfejlesztési módszertan értelmezése A (szoftver)fejlesztési módszertan a fejlesztési folyamat minden összetevőjét lefedő, a kidolgozók által figyelembe vett célkitűzések és feltételek mellett legjobb gyakorlatnak szánt terméksémák, folyamatsémák és szervezeti sémák, valamint a felsoroltakhoz kapcsolódó értékelési (mérési) kritériumok együttese.

Termékséma: meghatározza a kötelezően vagy opcionálisan előállítandó termékek fajtáit, szerkezetét és értékelési szempontjait. Folyamatséma: megadja a folyamat felépítését, a végrehajtandó tevékenységeket, a köztük lévő függéseket; az egyes tevékenységek bemeneteit, eszközeit, előállítandó termékeit; valamint a folyamat értékelésének szempontjait. Szervezeti séma: meghatározza a szerepköröket, és azokat hozzárendelve a folyamatséma tevékenységeihez meghatározza a feladataikat, továbbá útmutatást ad a csoportmunka irányításához, az egyéni és a csoportteljesítmény értékeléséhez.

Megközelítési módok Moduláris Strukturált Objektumorientált

Módszertanok Alaptípusok: Feldolgozásvezérelt Eseményvezérelt Adatvezérelt Felhasználóvezérelt Az előbbieket kombináló, kevert típusok: Hagyományos Objektumorientált

TERVEZÉS (Követelmények meghatározása)

Az elemzés célja, módszerei és termékei Cél: a követelmények meghatározása Módszerei: A létező rendszer folyamatainak megfigyelése, elemzése Dokumentumok tanulmányozása Kérdőíves felmérés Interjúk a szakterület specialistáival, a felhasználókkal Termékek: Elemzési modellek Követelmény-leírások Rendszerszervezési változatok

Követelmény-leírások szerkezete (egy példa)

Rendszerszervezési változat A követelmények olyan részhalmaza, amely a projekt korlátai mellett teljesíthető és konzisztens (ellentmondásmentes és hivatkozásteljes) Megjegyzés: Kivételesen a fejlesztés (tervezés, megvalósítás) alatt megengedhetők ellentmondó követelmények is, de legkésőbb a szoftver telepítésekor el kell dönteni, hogy közülük melyik érvényes. Tehát ilyenkor a szoftvert fel kell készíteni a telepítési időre halasztott – és már a felhasználó által hozott - döntések fogadására.

TERVEZÉS (Rendszer- / szoftvertervezés)

A tervezés termékei Szakterületi (termék)modell: a szakterület fogalmainak, objektumainak, viszonyainak közvetlenül megfeleltethető absztrakciókat tartalmazó modell; Architektúramodell: a tervezés és a megvalósítás struktúráját és követendő mintáit és az architekturális komponensek interfészeinek specifikációit tartalmazó modell; Termékterv: nagyvonalú rendszer-, illetve szoftverterv, funkcionás modulok között interfészek specifikációk, valamint részletes szoftverterv; Tesztspecifikációk: egységtesztekre, integrációs tesztekre, validáló tesztelésre; Megoldásmodell: az architektúramodellt maradéktalanul érvényesítő részletes szoftverterv.

Tervezési elvek A szoftvertermék elemezhetőségét, változtathatóságát, tesztelhetőségét, stabilitását, hordozhatóságát, valamint a komponenseinek újrafelhasználhatóságát szolgáló alapvető tervezési (konstrukciós) elv: Egymástól függetlenül előforduló problémákat nem szabad egyazon megbonthatatlan építőelemben megoldani!!! A problémák függetlenségének felismerését segítő osztályozási szempontok: szintek és vetületek - a strukturált megközelítés szerint; szintek, rétegek és minőségek – a korszerűbb módszertanokban.

Felhasználói felület / Környezet, események A szoftvertervezés szintjei és vetületei a strukturált megközelítés szerint Vetületek Szintek Adat Feldolgozás Felhasználói felület / Környezet, események Fogalmi szint A szakterületi igények, szabályok figyelembevétele A kiszolgált szakterület adatai és ezeknek a szakterület szabályaiból következő kapcsolatai. Mit?: Milyen szolgáltatásokat kell nyújtani a rendszernek? Ennek érdekében milyen funkciói lesznek? (A funkciókat mint fekete dobozokat leíró specifikációk.) Szűkebben: az ember-gép kapcsolatra vonatkozó elképzelések. Tágabban: a környezet azon eseményei, amelyekre a rendszer reagál. Logikai szint Hatékonysági, biztonsági szempontok és szervezeti korlátok figyelembevétele Informatikai hatékonysági, biztonsági szempontok miatt szükséges további adatok, adatkapcsolatok. A szervezeti korlátokat is figyelembe vevő struktúra. Hogyan?: A megoldás – az egyes funkciók működésének – részletes megtervezése. Szűkebben: a felhasználói felület, párbeszédek részletes megtervezése – minden előtérfunkcióhoz. Tágabban: részletes eseménymodellek – a rendszer és a környezete interakcióinak megtervezése. Fizikai szint A technikai környezet sajátosságainak, korlátainak figyelembevétele Konkrét adatbázis-kezelő rendszer képességeit kihasználó és korlátait figyelembe vevő tervezés. Operációs rendszer, programnyelv, fejlesztő környezet, üzemeltető környezet sajátosságait figyelembe vevő tervezés. A párbeszédeszközök, konkrét kommunikációs kapcsolatok sajátosságait figyelembe vevő tervezés.

Egy finomabb rendszerezés: A SunTone módszertan architektúra-sémája Az alkalmazás minden építőeleme egy meghatározott szintbe, illetve rétegbe sorolható, és egy meghatározott minőségért felel.

Az elemzés és tervezés technikái, eszközei Grafikus modellezési technikák: tömörség, egyértelműség CASE (Computer Aided Software Engineering) eszköztár: a grafikus modellezési technikák integrált támogatása elektronikus formában készülő, a redundanciát minimalizáló konzisztens terv szabványok és módszertan követésének kikényszerítése (automatizált ellenőrzés) hatékony csoportmunka eszköze kódgenerálás, nyomtatott dokumentáció generálása

A fejlesztés további tevékenységei Kivitelezés (kódolás és egységtesztek) Integráció és integrációs teszt Minőségi teszt Szoftver telepítése, bevezetése a használatba a szervezeti folyamatok újraszervezése – a szoftver szakmai felhasználási környezetének kialakítása; a szoftver testreszabása; az üzemeltetési, technikai környezet kialakítása, a rendszer üzemeltetési környezetbe telepítése; adatmigráció, azaz a korábbi rendszer adatainak konvertálása és betöltése az új rendszer adatbázisába; a felhasználók kiképzése; próbaüzemi teszt, azaz üzemi környezetben tényleges volumenek és csúcsterhelés melletti teszt; átállás az új rendszerre