Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaság és az oktatás együttműködése
Advertisements

Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem
Beszéd és hallásdiagnosztika tantárgy bemutatása BMEVITMM2030
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
A Projekt Igazgatóság bemutatása, futó projektek ismertetése
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
RÁDIÓFREKVENCIÁS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
Tudományos Ülésszak november T u d o m á n y o s Ü l é s s z a k Médiatechnológiai Intézet Prof. dr. Endrédy Ildikó.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
2009 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A bipoláris tranzisztor.
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
Programmozás Feladatok Telek Miklós BME Híradástechnikai Tanszék
Az Egyetem oktatási-kutatási szervezete
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 5.3. Predikciós módszerek szenzorjelek alapján BelAmI_H.
A Kaposvári Egyetem Készítette: Lang Diána.  A magyar országgyűlés január 1-gyel alapította a Kaposvári Egyetemet, ezzel a döntéssel Kaposvár a.
Új technológiák elterjedésének modellezése
Program Péceli Gábor rektor köszöntő beszéde
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A tudomány tudománya Kampis György ELTE TTK Tudományfilozófia Tanszék 12/7/12"FuturICT" TÁMOP ick-off meeting, SZTE.
Ellenálláshegesztés 2014 Ankét Miskolc, Miskolci Egyetem
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Fehérzaj-generátor.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata és szubjektív (fogyasztói) megítélése Szigeti Orsolya1, Romvári Róbert2 1Kaposvári Egyetem.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
A sorok tanításáról a gazdaságtudományi alapképzésben Klingné Takács Anna Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Matematika és Fizika Tanszék MAFIOK.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Oktatás, tudomány Korreferátum
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Innovációs programok a Szent István Egyetemen Regionalitás és együttműködés Figler Kálmán, kancellár Dr. Szabó István, külkapcsolati igazgató, dékán.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
Óbudai Egyetem FENNTARTÓ Rektor Kancellár Szenátus
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Üzleti jog BSc BMEGT55A001 V17.
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Darabos Enikő tanársegéd MFK, KGI Név.
Üzleti jog BSc BMEGT55A001 E5.
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
Élelmiszertudományi Kar
Előadás másolata:

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium MTA ÉTB Élelmiszeranalitikai és -minőségi Munkabizottsága Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem április 16.

Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar elsősorban az állattenyésztéshez, állatitermék előállításhoz kapcsolódó kutatások TIOP /2/2F Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem kialakítása Kaposváron Alpha MOS αFOX 4000 e-orr Alpha MOS αASTREE e-nyelv Érzékszervi és műszeres vizsgálati lehetőség Hallgatói vizsgálatok (PhD, MSc, BSc, TDK témák) TÁMOP B-10/1 és egyéb kutatási pályázati témák Külső szolgáltatás Bemutatkozás

Működési elv

Elektronikus orr 1. Mintavétel a gőztérből Szenzorsor jelei 2. Adatrögzítés 3. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi

Elektronikus nyelv 3. Adatrögzítés 2. Mintaelőkészítés (oldatkészítés) 1. Kondicionálás és kalibrálás 4. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi

Kereskedelmi forgalomban kapható száraz kutyatápok Elektronikus orr vizsgálat Állateledelek vizsgálata

Kereskedelmi forgalomban kapható konzervtápok Kombinált elektronikus orr és nyelv vizsgálatok kutya macska kutya (állati + növényi) macska (állati + növényi) kutya (állati) macska (állati)

Pácolt kubetti (kockázott nyúl comb) Fűszerezés: Ázsia mix, Kotányi mix, Meridian mix (+ natúr) Főzés Elektronikus orr: főtt hús „húsleves” Elektronikus nyelv:„húsleves” Humán panel:főtt hús Főtt nyúlhús vizsgálata

Elektronikus orr: főtt hús

Főtt nyúlhús vizsgálata Főtt nyúlhús minták elkülönülése PCA és DFA során az e-orr eredmények alapján Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr

Főtt nyúlhús vizsgálata Kotányi Ázsiai Natúr + Meridian Kotányi Ázsiai Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Főtt nyúlhús minták elkülönülése DFA során az e-orr eredmények alapján Főtt nyúlhús minták elkülönülése PCA és DFA során e-orr P30/1 és P40/2 szenzorainak adatai alapján

Főtt nyúlhús vizsgálata Főtt húslé minták elkülönülése DFA során az e-orr összes szenzorának, illetve az LY2/G, LY2/AA, LY2/gCT szenzorok adatai alapján Főtt húslé minták elkülönülése PCA és DFA során az e-nyelv adatai alapján Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr

Főtt nyúlhús vizsgálata Termék hatás Bíráló hatás Érzékszervi tulajdonságok profil diagramja

Főtt nyúlhús vizsgálata A vizsgált érzékszervi tulajdonságok és az egyes mintacsoportok humán panel szerinti elhelyezkedése A húslevek e-orr adatai alapján a karakterisztikus illatra kapott becsült adatok (PLS) és referencia értékek (panel) közötti összefüggés

Ivari szag kimutatása sertéshúsban e-orr vizsgálattal összevetés humán panellel Lenolajjal kiegészített sertéspárizsik e-orr vizsgálata összevetés humán panellel Narancslevek e-orr és e-nyelv vizsgálata összevetés humán panellel Akácmézek e-orr vizsgálata, hamisítás kimutatása Folyamatban levő vizsgálatok

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium 7400 Kaposvár Guba Sándor u Bázár György, PhD