Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium MTA ÉTB Élelmiszeranalitikai és -minőségi Munkabizottsága Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem április 16.
Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar elsősorban az állattenyésztéshez, állatitermék előállításhoz kapcsolódó kutatások TIOP /2/2F Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem kialakítása Kaposváron Alpha MOS αFOX 4000 e-orr Alpha MOS αASTREE e-nyelv Érzékszervi és műszeres vizsgálati lehetőség Hallgatói vizsgálatok (PhD, MSc, BSc, TDK témák) TÁMOP B-10/1 és egyéb kutatási pályázati témák Külső szolgáltatás Bemutatkozás
Működési elv
Elektronikus orr 1. Mintavétel a gőztérből Szenzorsor jelei 2. Adatrögzítés 3. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi
Elektronikus nyelv 3. Adatrögzítés 2. Mintaelőkészítés (oldatkészítés) 1. Kondicionálás és kalibrálás 4. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi
Kereskedelmi forgalomban kapható száraz kutyatápok Elektronikus orr vizsgálat Állateledelek vizsgálata
Kereskedelmi forgalomban kapható konzervtápok Kombinált elektronikus orr és nyelv vizsgálatok kutya macska kutya (állati + növényi) macska (állati + növényi) kutya (állati) macska (állati)
Pácolt kubetti (kockázott nyúl comb) Fűszerezés: Ázsia mix, Kotányi mix, Meridian mix (+ natúr) Főzés Elektronikus orr: főtt hús „húsleves” Elektronikus nyelv:„húsleves” Humán panel:főtt hús Főtt nyúlhús vizsgálata
Elektronikus orr: főtt hús
Főtt nyúlhús vizsgálata Főtt nyúlhús minták elkülönülése PCA és DFA során az e-orr eredmények alapján Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr
Főtt nyúlhús vizsgálata Kotányi Ázsiai Natúr + Meridian Kotányi Ázsiai Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Főtt nyúlhús minták elkülönülése DFA során az e-orr eredmények alapján Főtt nyúlhús minták elkülönülése PCA és DFA során e-orr P30/1 és P40/2 szenzorainak adatai alapján
Főtt nyúlhús vizsgálata Főtt húslé minták elkülönülése DFA során az e-orr összes szenzorának, illetve az LY2/G, LY2/AA, LY2/gCT szenzorok adatai alapján Főtt húslé minták elkülönülése PCA és DFA során az e-nyelv adatai alapján Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr
Főtt nyúlhús vizsgálata Termék hatás Bíráló hatás Érzékszervi tulajdonságok profil diagramja
Főtt nyúlhús vizsgálata A vizsgált érzékszervi tulajdonságok és az egyes mintacsoportok humán panel szerinti elhelyezkedése A húslevek e-orr adatai alapján a karakterisztikus illatra kapott becsült adatok (PLS) és referencia értékek (panel) közötti összefüggés
Ivari szag kimutatása sertéshúsban e-orr vizsgálattal összevetés humán panellel Lenolajjal kiegészített sertéspárizsik e-orr vizsgálata összevetés humán panellel Narancslevek e-orr és e-nyelv vizsgálata összevetés humán panellel Akácmézek e-orr vizsgálata, hamisítás kimutatása Folyamatban levő vizsgálatok
Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium 7400 Kaposvár Guba Sándor u Bázár György, PhD