Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Az időjárás előrejelzése
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HATÁSAI
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár – Magyarországon Istovics Krisztina
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Éghajlati jövőkép, éghajlati szélsőségek
Magyarország éghajlata
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Rövidtávú klímaváltozások és előrejelzésük Bartholy Judit ******************************************************************************* Eötvös Loránd.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Bartholy Judit Eötvös Loránd Tudományegyetem
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Éghajlati folyamatok és időjárási szélsőségek vizsgálata Bozó László Elnök, az MTA levelező tagja Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások Bozó László elnökhelyettes MTA Földtudományok Osztálya.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
Meteorológia A meteorológia. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a meteorológia tudománya magyaráz meg. Ezek az események.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
IPCC jelentés – várható hazai változások
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László BME, november 25. „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” TÁMOP C-11/1/KONV
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
IPCC AR5 Tények és jövőkép Globális és regionális változások Bartholy Judit **********************************************************************************************************
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális éghajlatváltozás lokális hatásainak vizsgálata hazánkban
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
Veszprém megye klímastratégiája Települések klímavédelmi kihívása
Előadás másolata:

Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László 2014. április 10. Szeged

Az éghajlati rendszer

Hőmérséklet változékonysága ( -400 kév)

Az elmúlt 20 ezer év hőmérséklet-változásai Forrás: WMO, 2014

Évi középhőmérsékletek rangsora Forrás: WMO, 2014

Természeti paraméterek trendjei Globális átlaghőmérséklet Globális átlagos tengerszintváltozás Északi félteke hóborítottsága (március-április)

Szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid 1980-2013 Forrás: WMO, 2014

Légköri aeroszol részecskék globális transzportja NASA Goddard Earth Observing System Model GEOS-5, (Putman W., 2012)

Környezeti Kuznets-görbék Papp S. (2013), Grossman G.M. and Krueger A.B. (1995)

Légköri sugárzási kényszerek

Ózonlyuk kiterjedése Forrás: WMO, 2014

Klímamodellek fejlesztése és alkalmazása 4.4. Klímamodellek fejlesztése és alkalmazása éghajlati szcenáriók készítésére A klímaváltozás a mezőgazdasági potenciált, az árvízi gyakoriságot és intenzitást is nagymértékben befolyásolja. Az éghajlati szélsőségek közül az aszályosság és a hirtelen lehulló nagy csapadékok várható gyakoriságát és intenzitását vizsgáltuk. Különböző aszályindexen keresztül elemeztük a 2071-2100 között várhatóan kialakuló hazai aszályhelyzetet az 1961-1990 referencia periódushoz képest. Három globális kibocsátási forgatókönyvet vettünk figyelembe: SRES A2, A1B, B2. A havi idősorokat a PRECIS klímadinamikai modellel állítottuk elő, 25 km-es térbeli felbontásban.

Az átlagok és a szélsőségek várható változásai

Hőmérsékleti indexek várható változásai Magyarországon

Csapadék indexek várható változásai Magyarországon

Az időjárás hatása a közlekedési balesetek gyakoriságára Éghajlati szcenáriók lehetséges társadalmi hatásainak vizsgálatára alkalmas adatbázisok kialakításához kapcsolódó kutatások, és a várható klímaváltozások okozta társadalmi hatások elemzése A személyi sérüléssel járó közlekedés baleseti adatbázis elsődleges statisztikai elemzése, és az általában óránkénti megfigyelési adatokat tartalmazó meteorológiai adatbázisokkal történő összekapcsolás feltételeinek megteremtése készült el. A jövőbeni területi társadalmi-gazdasági trendek, forgatókönyvek empirikusan megalapozott felvázolását szolgáló adatbázisok kiépítése is folytatódott. A korábban 1980-ig visszamenőleg már teljeskörűen feltöltött települési, kistérségi és regionális adatbázisok kiegészültek a 2011. évi Népszámlálás, valamint a KSH TSTAR adatbázisának, az APEH személyi jövedelemadó és társasági adó adatbázisainak és az Országos Foglalkoztatási Hivatal a korábban rögzítettekkel azonos tartalmú 2010. évi adataival, s megkezdődött az 1980-2011, illetve az 1990-2011 közötti területi folyamatok regressziós elemzése.

Alkalmazkodási stratégia Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2) Kármérséklés (dekarbonizáció) megújuló energiaforrások energiahatékonyság Alkalmazkodás (adaptáció) vízgazdálkodás mezőgazdaság élelmiszeripar humán-egészségügy állat-egészségügy levegőminőség-szabályozás

„Időjárás, klíma, környezet” EUMETSAT EPS Program Metop-A 2006 Metop-B 2012 Metop-C 2017 „Időjárás, klíma, környezet”

Köszönöm a figyelmet!