Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy híres kísérlet a Gépipariban
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
11. évfolyam Rezgések és hullámok
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
I S A A C N E W T O N.
A Föld, mint égitest.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Az általános földi légkörzés
Bolygónk, a Föld.
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
Pontrendszerek mechanikája
1 Szimmetriával rendelkező mechanikai rendszerek Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Október 18.
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
A rezgést befolyásoló külső hatások és következményeik
Légköri dinamika A légkörre ható erők - A centrifugális erő
Felhajtóerő.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Coulomb törvénye elektromos - erő.
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
Az erő.
Mágneses mező jellemzése
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Foucault ingakísérlete
Alakja, mozgásai, bizonyítékai
Christiaan Huygens és az idő mérése
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Issac Newton Gravitáció
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
A Coriolis-erő a fizikában az inerciarendszerhez képest forgó (tehát egyben gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben mozgó testre ható egyik tehetetlenségi.
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Heike Kamerlingh Onnes
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
Eötvös Loránd és az ingája
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Isaac Newton és a gravitáció
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Léon Foucault Készítette: Szarvas Attila 9.c. Tartalom jegyzék Léon Foucault élete röviden Munkássága Foucault inga felépítése/története Foucault inga.
 a Föld forgásának és a Coriolis- erő hatásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet Léon Foucault francia fizikus fejlesztett ki.FöldCoriolis-
A fizikában minden olyan változást, amely időben valamilyen ismétlődést mutat, rezgésnek nevezünk. Ha a csavarrugóra felfüggesztett testet, a rugó hossztengelyének.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
AZ ERŐ FAJTÁI.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b

Tartalomjegyzék dia: Feltalálója és rövid fogalma dia: Felállítása – megsemmisülése dia: kép dia: A kísérlet megismétlői dia: Néhány tulajdonsága dia: Lengésidő kiszámítása dia: Fonálinga fogalma és működése dia: A fonálinga fordulási iránya és ábrája dia: Foucault-inga Cegléden is dia: Forráslista

Ki találta fel? és mi ez?! Léon Foucault – francia fizikus (1819-1868) A Föld forgásának és a Coriolis-erő működésének szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga.

párizsi Műszaki Múzeum, Musée des Arts et Métiers őrzi Panthéón: párizsi város - itt állították fel 1851-ben először az ingát. Eredeti példány: párizsi Műszaki Múzeum, Musée des Arts et Métiers őrzi Világszerte sok változata megtalálható 2010 április 6.: szerencsétlen baleset: az inga kötele elszakadt, a szerkezet javíthatatlanul összetört. Ez nem az eredeti!! 

Íme egy kép a még ép ingáról Párizsban

Az 1800-as években csupán kétszer tudták megismételni a kísérletet (!!). Kunc Adolf (Szombathely) Heike Kamerlingh Onnes 1880 1879 Holland, kísérleti fizikus

A sarkokon egy nap alatt körbefordul teljesen. A Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) fellógatott ingán megfigyelhető, ahogy a lengés síkja látszólag lassan elfordul. A sarkokon egy nap alatt körbefordul teljesen. Mint Newton első törvényében, nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt. Más szélességeken a sík forgási sebessége arányos a szélességi fok szinuszával. például: 45°-on minden 1,41 napban, 30°-on kétnaponta fordul teljesen körbe.

Lengésidejének kiszámítása T [szekundum] - lengésidő l [méter] -  inga hossza g [méter/szekundum²] - nehézségi gyorsulás helyi értéke A fonálinga lengésideje függ: inga hosszától nehézségi gyorsulás helyi értékétől (gravitációs gyorsulás)

Fonálinga Súlytalan, nyújthatatlan fonálra akasztott pontszerű test (tömegpont). Működése: A fonálinga egy vékony, súlytalan, l hosszúságú fonálra felfüggesztett pontszerű, m tömegű test, amely egyensúlyi helyzetéből kitérítve, a nehézségi erő hatására lengéseket végez.

A felfüggesztési pont felől nézve az inga az óramutató járásának megfelelő, negatív irányba fordul el az északi féltekén, míg a délin az ellenkező irányba.

Foucault-inga Cegléden is! A kar 2011. évi Kutatók Éjszakája rendezvényén nagy sikere volt a lépcsőházban elhelyezett Foucault ingának. A Ceglédi Református Nagytemplomban található Foucault inga, ennek korszerűsítésében részt vállalt az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara.

2012, Cegléd, Református Nagytemplom

Forráslista http://hu.wikipedia.org/wiki/Foucault-inga Valamilyen régi fizikakönyv Youtube

Köszönöm a figyelmet!