Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Miért változnak az évszakok?
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Krenhardt Katalin CHP9ZU
A Föld, időjárás, éghajlat
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Dr. Rakonczai János SZTE
Készítette: Góth Roland
Üvegházhatás, klímaváltozás
Nagy földi légkörzés.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Üvegházhatás, klímaváltozás
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A mérsékelt övezet (folytatás).
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Készítette: Kálna Gabriella
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
FÖLDRÉSZEK.
A klímaváltozások és okaik
Sarkvidéki öv.
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Az Éghajlatváltozás.
Klímaváltozás van, volt és lesz
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
A SZÁRAZFÖLDI JÉG 11. előadás
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A Föld napja.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A földrajzi övezetesség
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Levegőtisztaság-védelem 2.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Időjárás - éghajlat.
Az elsivatagosodás.
A klímaváltozásról röviden
Üvegházhatás, klímaváltozás
Ökoiskola- vetélkedő március
A klímaváltozás hatása a hegyvidékekre
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Vízburok-hidroszféra
19. AZ ÉGHAJLATI ELEMEK.
Globalizáció.
Előadás másolata:

A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (hidrológia-világa)

Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó kölcsönhatásban álló rendszere” Visszacsatolási mechanizmus: Egy adott fizikai rendszerben lezajló különböző változások kölcsönhatásait írják le.  két típus Labilizáló (pozitív) visszacsatolási mechanizmus: a rendszert érő külső gerjesztő hatásokat felerősítik, és egy megkezdődött változást felfokoznak, a rendszert egyensúlyi állapotát labilissá teszik. Felmelegedés  csökk. jégfelszín  kisebb albedó elnyelt sug. menny. növ. további melegedés Stabilizáló (negatív) visszacsatolási mechanizmus: a rendszert érő külső gerjesztő hatásokat fékezik és egy elkezdődött változás megszűntetésére törekszenek. Felmelegedés növ. felhőzet  a Nap r.hullámú sugárzása nagyobb mértékben verődik vissza  sugárzásveszteség  lehűlés

Földünk klímája Az alsó légkör hőmérséklete közel 0,8 0C-kal emelkedett meg az elmúlt évtizedek során. Az utóbbi 25 év adatai gyorsabb felmelegedésre utalnak, mint az elmúlt 150 év adatai. 3x-os felmelegedési ütem Természetes vagy mesterséges eredetű?! Átlagosan a szárazföldekre nézve 3-7 0C–os hőmérsékletemelkedést jósolnak, míg globálisan ez az érték 2-4 0C–ra tehető. A földtörténet során voltak felmelegedések Megnövekedett koncentrációjú üvegházgázok

Bekövetkező változások Jeges területek: Hideg területek jó indikátorok (aktuális és régmúlt klimatikus adatok). 7-8 millió km2-ről 4,28 millió km2-re zsugorodott az Északi-sark jégmezeje (2007. nyári adat).  É-Ny-i átjáró megnyílik Nem csak területe, de vastagsága is változik  kb. 50 év alatt 60%-os csökkenés. 1,5 millió km2-re csökken a télen befagyott területek nagysága. Ha így halad tovább a felmelegedés üteme, 2040-re megszűnhet az északi terület jéggel való borítottsága.

Grönland

A szárazföldi jeges területek olvadása komoly veszélyt rejt magában  világtengerek szintjének emelkedése Ha Grönland jege teljesen felolvadna, mintegy 7 méterrel emelkedhetne meg az óceánok, tengerek vízszintje. Larson-B 3400 km2 (2002) lásd. Ábra Havas területek aránya az utóbbi 50 évben globális szinten 10%-os csökkenést mutattak.

Leszakadó jégtáblák, Antarktisz 1973. November 11. 1986. November 10.

Gleccserek Átlagosan 10-15 métert húzódnak vissza évente a gleccserek. Elértük azt a pontot, amikor kijelenthetjük, hogy nincs olyan gleccser a Földön, amelyiket ne érte volna el a klímaváltozás, azaz ne csökkenne napjainkban a mérete. Nem csak a felmelegedés hat rájuk negatívan  porszennyezés Ha csökken a méretük nem csak természeti, de társadalmi következményei is lehetnek.  folyók táplálása, áradások

Okpilak gleccser, Alaszka 1907. Június 2004. Augusztus 5.

Kilimanjaro, Tanzánia 1993. Február 17. 2000. Február 21.

Magasabb szélességi körökön talajfagy tartós csökkenése Társadalmi problémák Szénhidrogén telepek problémája Biodiverzitás változása lápos területek Ezzel szemben szinte minden kontinensen sivatagosodás, illetve szárazodási folyamat figyelhető meg.  Afrika, Ázsia, Amerika Körül-belül a területek negyedét érinti már ez a folyamat  33,4 millió km2 Sivatagos, félsivatagos területek növekedése a hőmérséklet emelkedésének hatására vízhiányos területek. Legsúlyosabban Afrikát érintheti.

Nigéria 1976. Január 12. 2007. Február 7.

Talajvízháztartást befolyásolhatja ez a folyamat. Talajvízszint csökkenés Porozitás Vegetáció csökkenése (szelekció) Természetvédelmi területek (ex-lege pl: lápos területek) veszélyeztetettsége Csapadékeloszlás, szélsőséges viszonyok A magasabb hőmérséklet miatt kialakuló magas légnyomás gátolhatja a monszunhatás érvényesülését  2-3 0-os csökkenés

Aral-tó, Kazahsztán/Üzbegisztán 2000 2004 2009

Csád-tó, Afrika 1972. December 8. 1987. December 14.

Időjárási szélsőségek megsokszorosodnak. Az El Nino jelenség erősödése  szélsőséges, szeszélyes időjárás, globális hatás Időjárási szélsőségek megsokszorosodnak. Csapadék növekedése egyes területeken, máshol aszályosabb idő (például hazánkban) Növekedés: É és D-Amerika keleti része, É-Európa, Ázsia északi és középső része Csökkenés: Száhel-övezet, Afrika déli része, Ázsia egyes területei Trópusi ciklonok intenzitásának növekedése Észak- Atlanti térség Magas hőmérséklet  változó csapadék és párolgás Szállítószalag változásai (Broecker)

Indus folyó, Pakisztán déli része 2009. Augusztus 8. 2010. Augusztus 11.

Számokban… 389,5 ppm a légkörben található CO2 koncentrációja napjainkban. 1,4 0F–tel növekedett meg hőmérsékletünk 1880 óta. Átlagosan 13,7%-kal csökken egy évtized alatt az arktikus területek jege. 285 milliárd tonna szárazföldi jég olvadt fel és tűnt el évente 1996 és 2005 között. 3,17 mm-rel növekszik évente a világtengerek magassága. 2000 és 2012 között globálisan 1,5 millió km2 –rel csökkent az erdővel borított területek mérete.

Vége