előadások, konzultációk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lineáris egyenletrendszerek
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Algebrai struktúrák.
Készítette: Szinai Adrienn
Matematikai Analízis elemei
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Műveletek mátrixokkal
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Számhalmazok.
Egy kis lineáris algebra
Halmazok, relációk, függvények
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Fejezetek a matematikából
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Halmazok Összefoglalás.
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
Matematikai Analízis elemei
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Lineáris algebra.
Koordináta-geometria
Vektorok © Vidra Gábor,
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Analitikus geometria gyorstalpaló
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
A függvény deriváltja Digitális tananyag.
Határozatlan integrál
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
Rövid összefoglaló a függvényekről
Összegek, területek, térfogatok
1 Vektorok, mátrixok.
Differenciálszámítás
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Integrálszámítás.
előadások, konzultációk
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Integrálszámítás.
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 3. előadás.
Előadás másolata:

előadások, konzultációk Gazdasági matematika előadások, konzultációk Kétváltozós függvények, Integrálszámítás, Lineáris algebra (mátrixok, lineáris tér, lineáris egyenletrendszerek, lineáris programozási feladatok)

Kétváltozós függvények

Alapfogalmak, jelölések Az f(x,y) kétváltozós valós függvény rendezett valós számpárokhoz rendel pontosan egy valós számot. Ekkor az értelmezési tartomány R×R (másként jelölve R2), vagy ennek egy részhalmaza, a képhalmaz pedig R. Pl.

Kétváltozós függvények ábrázolása Mivel kölcsönösen egyértelmű leképezés létesíthető az R×R halmaz és a sík pontjai között, ezért az értelmezési tartomány szemléltethető a síkkal, vagy annak részhalmazával. Az (x,y)z hozzárendelés pedig egy térbeli derékszögű koordináta-rendszerben egy térbeli ponttal. Ezek a pontok egy „felületet” alkotnak térben. A példa esetén az értelmezési tartomány az origó középpontú, 5 sugarú körlappal szemléltethető, a függvénypontok pedig egy origó középpontú, 5 sugarú félgömb felületét alkotják.

Parciális függvények és differenciálhatóságuk Parciális (egyváltozósra szűkített) függvények: Definíció: Az f: R2R függvény az (a,b) belső pontban parciálisan differenciálható az x változó szerint, ha a g1 függvény differenciálható az a pontban. Az f függvény (a,b) pontbeli x szerinti parciális differenciálhányadosának jelölése: fx’(a,b). Tehát fx’(a,b)=g1’(a). Hasonlóan definiálható az y szerinti parciális differenciálhányadosa. Ennek jelölése: fy’(x,y).

Parciális deriváltfüggvények Definíció: Ha az f függvény az A halmaz minden pontjában parciálisan differenciálható az x változó szerint, akkor a függvény x szerinti parciális deriváltfüggvénye az A halmaz minden pontjához hozzárendeli az f függvény x szerinti parciális differenciálhányadosát. Jelölése: fx’(x,y). Hasonlóan definiálható az y szerinti parciális deriváltfüggvény, vagyis fy’(x,y).

Magasabb rendű parciális deriváltak Definíció: Az f függvény másodrendű parciális deriváltfüggvényei, ha léteznek: Feladat: Határozza meg az alábbi függvény első és másodrendű parciális deriváltjait:

Kétváltozós függvények szélsőértéke Tétel: Ha az f(x,y) függvénynek helyi szélsőértéke van az (a,b) pontban, akkor szélsőértéke van a g1(x)=fx(x,b) függvénynek az a helyen, és a g2(y)=fy(a,y) függvénynek a b helyen. Ekkor Tétel: Ha , az (a,b) pontban léteznek a másodrendű parciális deriváltak és a kifejezés értéke (a,b)-ban: - pozitív, akkor f-nek (a,b)-ban helyi szélsőértéke van ( esetén minimum, esetén maximum) - negatív, akkor f-nek (a,b)-ban helyi nincs szélsőértéke - nulla, akkor még további vizsgálat szükséges

Feladat Határozza meg a következő függvények szélsőértékeit:

Integrálszámítás

Primitív függvény, határozatlan integrál Definíció: Az IR intervallumon az F függvény primitív függvénye f-nek, ha I minden belső x pontjában F’(x)=f(x). Tétel: Ha f-nek az I intervallumon van primitív függvénye, akkor végtelen sok primitív függvénye van és ezek csak additív konstansban térnek el egymástól. Definíció: Az f függvény I intervallumon vett határozatlan integrálja az I intervallumon vett primitív függvényeinek halmaza. Jelölése: Tehát:

Elemi függvények határozatlan integráljai

Integrálási szabályok Tétel: Ha f-nek és g-nek létezik a határozatlan integrálja az I intervallumon, akkor cf-nek és f+g-nek is, valamint: Példa: Keresse meg a következő határozatlan integrált: Parciális integrálás Tétel: Ha f és g differenciálható és f’, g’ folytonos az I intervallumon, akkor:

Integrálási szabályok Példák: Helyettesítéses integrálás Tétel: Példák:

Határozott integrál Legyen f az [a,b] intervallumon korlátos. [a,b]-t felosztjuk kisebb részintervallumokra (x). Minden részintervallumból választunk egy tetszőleges elemet (), majd elkészítjük a következő közelítő összeget: Egy felosztás jele legyen , az itteni leghosszabb részintervallum hosszának jele pedig legyen ||. Definíció: A felosztásoknak egy n sorozatát normálisnak nevezzük, ha

Határozott integrál Definíció: Az f függvény integrálható, vagyis létezik a határozott integrálja az [a,b] intervallumon, ha minden normális felosztássorozat esetén a megfelelő An közelítő összegek (An) sorozata a  pontok megválasztásától függetlenül konvergens. Tétel: Az (An) sorozatoknak minden normális felosztássorozat esetén ugyanaz a határértéke. Definíció: Az f függvény [a,b] intervallumon vett határozott integrálja a normális felosztássorozatok közös határértéke. Jelölése:

Határozott integrál tulajdonságai Tételek: Definíció: Ha f integrálható [a,b]-n, akkor a függvényt f integrálfüggvényének nevezzük. Tétel: Ha G f-nek integrálfüggvénye és f folytonos [a,b]-n, akkor G’(x)=f(x) minden x(a,b)-re.

Newton-Leibniz formula Területszámítás Feladat: Számítsa ki az f függvény grafikonja és az x tengely által bezárt területet: Feladat: Számítsa ki a g függvénygrafikon alatti területet az [1,3] intervallumon: Feladat: Számítsa ki az f és g függvények grafikonjai által közrezárt területet: f(x)=x2 és g(x)=2x+3

Térfogatszámítás Ha az f függvény [a,b] intervallum feletti grafikonját megforgatjuk az x tengely körül, akkor az igy származtatható forgástest térfogata: Feladatok: és

Lineáris algebra

Mátrixok, vektorok Definíciók: Mátrix, vektor (geometria), skalár, transzponált, nullvektor, egységvektor, kvadratikus mátrixok (főátló, egységmátrix) Műveletek: Összeadás (komm., asszoc.) Skalárral való szorzás (komm., asszoc, disztributív) Vektorok skaláris szorzása (nem komm.) Vektor hossza Mátrixok szorzása (nem komm., asszoc, disztributív), Falk-féle elrendezés, Sor- és oszlopösszeg próba Diadikus szorzat

Lineáris tér Definíció: Az L halmaz lineáris tér, ha L elemein értelmezett egy összeadás és egy valós számmal való szorzás művelet és L zárt ezekre nézve Minden a, b, c L és , 1, 2 R esetén a+b=b+a; a=a; (a+b)+c=a+(b+c); 1(2a)=(12)a; (a+b)=a+b; (1+2)a=1a+ 2a L elemei között van egy 0-val jelölhető elem, melyre minden aL esetén a+0=a (zéruselem) Minden aL esetén található olyan -a-val jelölt -aL, melyre a+(-a)=0. Minden aL esetén 1a=a.

Lineáris tér Bázistranszformáció Definíciók: Ln terek, lineáris kombináció, generátor rendszer, lineáris függetlenség, bázis, egységvektorokból álló bázis, dimenzió, adott bázisra vonatkozó koordináták, kompatibilitás, vektorrendszer rangja, mátrix rangja Bázistranszformáció Legyen adott a1, a2, a3 bázisa az L3 térnek. Legyen x=x1a1+x2a2+x3a3 és b=b1a1+b2a2+b3a3 tetszőleges, nem 0 elemei L-nek, ahol b20. Cseréljük ki a2-t b-re. Kérdés: x koordinátái az a1, b, a3 bázisban?

Feladatok lineáris térben Kompatibilitás vizsgálat Lineáris függetlenség vizsgálata Vektorrendszer rangja Mátrix rangja

Lineáris egyenletrendszerek Általános alak n ismeretlenre és m egyenletre: Vezessük be a következő jelöléseket: Ekkor az egyenletrendszer:

Inhomogén lineáris egyenletrendszer a) Az a1, a2 , …, an vektorok mindegyike bevihető a bázisba: Megoldás: x1=8,5; x2=8,75; x3=6,5; x4=-2,75 Nincs megoldás.

Inhomogén lineáris egyenletrendszer b) Az a1, a2 , …, an vektorok nem mindegyike vihető be a bázisba: Végtelen sok megoldás van Nincs megoldás.

Homogén lineáris egyenletrendszer a) Az a1, a2 , …, an vektorok mindegyike bevihető a bázisba: Csak a triviális megoldás van. Végtelen sok megoldás van.

Lineáris programozás Normál feladat Megoldás: x1=130; x2=20; Zmax=490000 Megoldás: x1=0; x2=25; x3=0; Zmax=125

Módosított normál feladat Végtelen sok megoldás van:(1) x1=0; x2=52,5; x3=12,5; x4=45 (2) x1=0; x2=52,5; x3=12,5; x4=45 Zmax=195 Megoldás: x1=11; x2=0; x3=9; x4=69 Zmax=227

Általános feladat Megoldás: x1=70/3; x2=10/3; x3=40/3; x4=0 Zmax=430/3