A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Advertisements

I. előadás.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Adatelemzés számítógéppel
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Állóeszköz-gazdálkodás
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
Levegőtisztaság védelem
SZÁMRENDSZEREK SZÁMÁBRÁZOLÁS
Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ideális kontinuumok kinematikája
Másodfokú egyenletek.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
A SZILÁRD ANYAGOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS FAJTÁZÁSA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Asszimptotikus viszonyok. Asszimptotikus viszonyok számításánál felhasználható ismeretek: 1.Az asszimptotikus viszonyok reláció-tulajdonságai: A következő.
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
Fixpontos, lebegőpontos
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Koordináta-geometria
A logaritmusfüggvény.
Másodfokú egyenletek megoldása
Lineáris függvények ábrázolása
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Alapsokaság (populáció)

POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
I. előadás.
Spirálok Fodor Ferenc 11.c.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
A derivált alkalmazása a matematikában
Kenyér kihűlése Farkas János
Mikroökonómia gyakorlat
x1 xi 10.Szemnagyság: A szemnagyság megadásának nehézségei
Egyenes vonalú mozgások
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
A gyakorisági sorok grafikus ábrázolása
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
Hága Péter ELTE, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Statisztikus Fizikai Nap Budapest.
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Szerkezetek Dinamikája
Energia és környezet Pernye
Szitálás. A művelet jellege: mechanikai művelet A művelet célja: * frakcionálás (művelet eredményének ellenőrzése, a művelet szabályozása) * szemcseméret.
Munkagazdaságtani feladatok
5. Kalibráció, függvényillesztés
Területi egyenlőtlenségek grafikus ábrázolása: Lorenz-görbe
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA

A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok miatt nehéz. A megadott méretek általában csak névlegesek, így összehasonlítani ugyanazon mérési módszerekkel kapott eredményeket lehet. A mérési módszerek a következők: Szemcsenagyság-meghatározás: mikroszkóppal vagy szitálással. Esési sebesség meghatározása: levegőben szereléssel, folyadékban ülepítéssel vagy szedimentálással.

A szitálás Az eljárás tulajdonképpen abból áll, hogy a pontosan lemért poradagot ismert nyílású szitára helyezik és rázással, kopogtatással, ecseteléssel, öblítéssel vagy levegővel való fúvatással az anyagot két részre osztják; felül a maradvány, alul pedig az átmenet gyűlik össze. Több szitán át folytatott művelettel a porhalmazt frakciókra lehet bontani.

Az aprított anyagok szerkezete Az aprított szemcsék szerkezete meghatározható törvényszerűséget követ. Vizsgálatához szitaelemzést kell végezni. Az elemzéskor a szitasorozat legnagyobb méretű szitáján fenn­maradt szemcséket megmérik és súlyukat a teljes mennyiség súlyához viszonyítják. A következő — kisebb nyílású — szita maradékát ugyancsak a teljes mennyiséghez viszonyítva, majd a vizsgálatot végig folytatva minden szitára, egy számsor kapható. Amennyiben a számsor értékeit szitamaradékoknak nevezzük és diagramban is ábrázoljuk a szemcseméret függvényében, a szitamaradék- vagy más szóval R görbéhez jutunk. Ha az áthullás értékeit mérjük és ábrázoljuk, az áthullási vagy D görbét kapjuk. A két görbe értelemszerűen kiegészíti egymást és ordinátametszeteinek összege: R+D= 100%.

Az aprított anyagok szerkezete

Többen megkísérelték függvény alakjában leírni a szemcseeloszlást. Ezek közül legismertebb a Rosin- Rammler- Bennet-féle összefüggés ahol R a maradvány, %; e a természetes logaritmus alapszáma (2,718); d a szemcsenagyság, μm; d 0 egy meghatározott szemcsenagyság, μm; n a por jellemző hatványkitevője. A fenti egyenlet kétszeres logaritmusa: ahol:

Az aprított anyagok szerkezete Ez a képlet már egy egyenes egyenlete, amelynek grafikus ábrázolására olyan koordináta-rendszert használnak, amelyben az abszcisszára d értékét logaritmikus léptékben, az ordinátára pedig az R értéket az ln (ln 100/R) léptékben rakják fel. Az egyenlettel megadott R görbére a gyakorlatban olyan egyeneseket kapunk, ahol n=0,4-től 1,8 között változik (n=tgα, ahol α a hajlásszög). A d 0 könnyen értelmezhető, ha d= d 0 értéket helyet­tesítjük be a egyenletbe. Ekkor. Ez tulajdonképpen a statisztikus szemcseközépnagyság, tehát d 0 az R=36,8% maradvány értékéhez tartozó szemcsenagyság, amely jellemző érték az általános finomságra.

Az aprított anyagok szerkezete